Translate

zaterdag 15 december 2012

Vleesvervanger: tofu

Tofu, tahoe, tofoe of sojakaas. Hoe je het ook wilt noemen heeft geen belang, maar het is een zeer veelzijdig voedingsmiddel. Tofu wordt gemaakt met sojamelk, dit wordt gestremd. Eigenlijk bijna hetzelfde procede als kaas maken, vandaar de naam 'sojakaas', alhoewel ik tofu verkies. In het Chinees heet het trouwens dou fu, en de dou betekent boon. Heel erg logisch, aangezien het van sojabonen wordt gemaakt!
Tofu bestaat er in vele varianten, van heel hard tot zijdezacht, of ook wel 'silken' tofu genoemd. Hoe harder, hoe meer kcal en eiwitten. De  gemiddelde voedingswaarde van tofu per 100g is zo'n 125 kcal, 7g vet, 11g eiwit en 6g koolhydraten. Het vet is van nature aanwezig in de sojabonen, dus daar hoef je het niet voor te laten want het is gezond vet. Tofu is een ideale vleesvervanger in die zin dat het vrijwel smaakloos is en in vele bereidingen te gebruiken is, zelfs rauw door de salade als bijvoorbeeld vervanging van je kaas. Afkruiden met edelgistvlokken en die kaas komt je huis nooit meer in! Hoewel het ook zonder kaassmaak best lekker is, natuurlijk.
Silken tofu uit de Chinese winkel. 20% meer calcium dan 'gangbare' tofu!
Verder kun je tofu prima verwerken in taart of broodbeleg zoals tzatziki. Er bestaat ook gerookte tofu, dit heeft een bacon achtig smaakje. Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd, maar rooktofu bevat iets meer kcal.
Tofu neemt alle smaken aan die je het geeft, dus de kunst is om het goed te marineren en af te kruiden, want anders is het vrij smaakloos. De klassieker in de Chinese keuken is 'ma po dou fu', dit is een pittig gerecht met rundsgehakt, maar wij eten het natuurlijk zonder.
En silken tofu tot slot is heerlijk in (noodle)soep!
Kortom, tofu is veelzijdig voor al je bereidingen, een ware kameleon. Er wordt gewaarschuwd voor negatieve effecten van soja, maar daar is tot op heden weinig zekerheid over en zolang je niet overdrijft, kan het geen kwaad zo een keer of twee in de week tofu te eten.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten