Translate

vrijdag 21 december 2012

Recept: matzes

Eerder schreef ik al over het ongedesemd brood van Hollandia, dat weliswaar zeer goed smaakt maar best prijzig is. Nu is er een oplossing: zelf maken. Op smulweb vond ik volgend recept:

Ingredienten
- 500g biologisch voltarwemeel of 250g biologisch voltarwemeel en 250g gerstemeel
Je zou ook eens proberen om met speltmeel te bakken, want Hollandia heeft ook speltmatzes in het assortiment liggen, en als je nog eens met een ander graan zou experimenteren, laat gerust weten hoe het ging!
- 200ml water

ze zijn niet moeders mooiste, maar wel lekker knapperig 
Werkwijze
Verwarm de oven voor tot 250 graden. Roer het meel en het water door elkaar met een houten lepel, bestuif de bovenkant van dit mengsel met een beetje meel. Kneed het lichtjes, zo'n 3 minuten. Verdeel het in 6-8 ballen of misschien zelfs meer, afhankelijk van de gewenste grootte van de matzes.
Vet een bakplaat in (of doe zoals ik: gebruik bakpapier).
Rol de deegballen uit tot platte schijven en prik er gaatjes in met een vork, dit om te voorkomen dat het deeg gaat bollen. Bak de matzes ongeveer 10 minuten in de oven.
Haal ze eruit en dien ze meteen op als ze zacht moeten blijven, als je ze liever knapperig wilt eten, draai dan de oven uit en wacht tot ze geheel afgekoeld zijn. Nu kunnen ze luchtdicht heel lang bewaard worden.
Zo eten, of serveren met boter en (bruine) suiker, jam, kaas, gerookte zalm etc.

1 opmerking:

  1. Het gaat uitstekend met speltbloem (evt. +/ -meel); ik draai het vrij droge deegje ook even door de pastamachine, zodat het gelijkmatig geplet wordt. Dan kun je ze mooi dun maken en haal je veel meer matze uit dezelfde hoeveelheid deeg. Je zou er vormpjes uit kunnen snijden ;-)
    Gaatjes erin, klaar om te bakken. Wij hebben een tafelpizzaoven, die is snel heet, zo klaar. Op de laagste stand en even bijblijven. Feest!

    BeantwoordenVerwijderen