Translate

maandag 31 december 2012

Gelukkig 2013!

Ik wens jullie allemaal een gezond en gelukkig 2013! 

De afgelopen tijd heb ik niet meer zoveel gepost wegens *persoonlijke* zaken, maar ik vond dat ik het niet kon maken om op 31 december stil te blijven. Hier thuis was de hamvraag: "Wat gaan we eten?"
Mijn fototoestel is zoek en mijn gsm wil niet meer aansluiten op de laptop, dus voorlopig geen foto's.
Maar het antwoord op de vraag: een hapjesboom en dahl.

Ingredienten voor de hapjesboom
- de roosjes van 1 broccoli
- kerstomaatjes
- 1/2 gele  paprika
- crackers
- eventueel bloemkoolroosjes

Werkwijze
Simpel: neem een groot bord en schik de broccoliroosjes in de vorm van een kerstboom. Leg er kerstomaatjes tussen, dit zijn de kerstballen. Snijd de paprika in fijne reepjes en leg er een paar schuin over de broccoli, dit zijn de slingers. Maak tenslotte nog een ster van de paprika en leg de crackers (of iets minnder gezond: zoute sticks) onder de boom als een stam. Als je er nog bloemkool aan toe wilt voegen, maak een sneeuwlaag onder de stam. Ziet er heel leuk uit! Serveer eventueel met een dipsausje zoals tzatziki of hummus, maar het is ook lekker zo.


Het recept voor de dahl komt uit De dunne vegetarier.



Ingredienten voor milde dahl met bloemkool voor 4 personen
- 1 bloemkool of 600g bloemkoolroosjes uit je diepvriesafdeling
- 400g linzen (blonde of groene) uit blik of 100-150g gedroogde linzen
- 5 cm gember
- 1 groene chilipeper
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- verse peterselie
- gedroogde komijn, koriander en kurkuma
- olijfolie
- komkommer

Werkwijze
Als je met een verse bloemkool werkt: snijd in roosjes en stoom of kook beetgaar. Als je gedroogde linzen gebruikt, kook ze.
Versnipper de uien en fruit in olijfolie. Voeg de gember en de chilipeper toe in grote stukken. Als het een beetje begint te geuren, voeg dan de linzen en de peterselie toe. Doe er een beetje water bij, totdat het ongeveer voor de helft onder water staat en laat sudderen.
Pers de knoflook uit of snijd fijn, en fruit in olijfolie. Voeg twee theelepels kurkuma, twee theelepels koriander en twee theelepels komijn toe en net zoveel olijfolie tot het een glad papje is.
Voeg nu de bloemkool bij de linzen en het kruidenpapje en laat nog 5 minuten stoven.
Dien op met zilvervliesrijst en geraspte komkommer. Je kunt de chilipeper en de gember eruit vissen als je er niet van houdt.
Dit is een heerlijk licht gerecht uit Nepal en ideaal om je jaar mee af te sluiten, alhoewel het gewoon lekker is voor iedere dag :-)
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten