Translate

maandag 3 december 2012

Vleesvervanger: quorn

Quorn is een product vervaardigd in het Verenigd koninkrijk. Het is een vleesvervanger met een laag (verzadigd) vetgehalte, en behoorlijk wat eiwitten. Het is op basis van mycroproteine, een soort schimmel. Een beetje paddenstoelachtig dus. De smaak lijkt behoorlijk op die van kip, en dat kan komen doordat er als bindmiddel kippenei-eiwit inzit. Ongeschikt voor veganisten dus, maar voor flexitariers/vegetariers best lekker als alternatief. De stukjes zijn mals, de schnitzels zijn krokants, de worsten zijn levensecht. Hun assortiment wordt steeds groter en groter. In het begin waren er alleen nog maar de filets, maar nu zijn er kant-en-klare lunchpotten, lasagne, nep vol-au-vent of stoofvlees enz. Gemaksvoeding voor veggies?
Misschien. Je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar ik beschouw het als een positief teken, want er zou niet zoiets geproduceerd worden als er geen vraag naar is. Het feit dat er vraag naar is, wil zeggen dat er steeds meer mensen vegetarier worden of op z'n minst een dagje geen vlees eten. Goed voor het milieu!
Doe zo voort zou ik zeggen :-)

De nadelen aan quorn:

- je neemt er geen ijzer uit op
- een best hoog natriumgehalte
- niet geschikt voor veganisten
- ik vind dat er behoorlijk wat troep in zit -> dit hangt af van welk product je koopt, maar ik herinner me op de ingredientenlijst van het gehakt glucose-fructosestroop te hebben zien staan

Maar kan geen kwaad om af en toe te eten en de niet-gepaneerde varianten zijn calorie-arm, geschikt voor dieters dus.
Hoe meer vlees we laten staan, hoe beter voor de planeet. Doe jij ook mee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten