Translate

zondag 23 december 2012

Vergeten groente: rammenas

Witte rammenas, ook wel rettich genoemd
De rammenas is een wortel, behorende tot de kruisbloemenfamilie. Het ziet er eigenlijk uit als een vergrote versie van een wortel maar dan in het wit, alhoewel je ook zwarte varianten hebt, en daarbuiten nog talloze kleuren. Het is een zeer oude groente en werd waarschijnlijk al in 400 v.C. geteeld door de Egyptenaren.
De smaak lijkt een beetje op die van radijs, maar radijs is een stengelknol en rammenas een wortelknol, hierdoor is rammenas steviger van smaak.
Rammenas is de afgelopen jaren terug zijn opmars aan het maken net als vele andere vergeten groentes, zoals pastinaak of schorseneren.
Per 100g bevat rammenas
Zwarte rammenas, op hun witte broertjes
31 kcal
5g koolhydraten
2g eiwitten
0.2g vet
30mg vitamine C
0.07mg vitamine B1
0.02mg vitamine B2
120mg calcium
2mg ijzer

Het is een echte seizoensgroente en zeer ecologisch omdat ze van dichtbij komt, eten die handel dus!
Rammenas wordt meestal rauw gegeten in slaatjes of om topgerechten van sterrenchefs op te leuken, maar je kunt er ook een hartige soep van maken. In vele gerechten kun je rapen prima door rammenas vervangen en andersom ook. Het is rijk aan vitamine C en toch wel tamelijk aan calcium. Gevulde rammenas met bijvoorbeeld kaas, tofuroom en seitan is ook heerlijk. Eet wel niet te veel ervan in een maaltijd, want het irriteert de maag en kan zelfs braakneigingen veroorzaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten