Translate

dinsdag 11 december 2012

Kool

Kolen zijn een typische wintergroente in onze streken, maar waarom? Er moet toch een reden zijn?
Een kool is een kruisbloemige groente, denk maar aan bloemkool, witte of groene kool, spruitjes ("choux de Bruxelles" enzovoort. Men is van mening dat er aanzienlijke gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het eten van kruisbloemige. Voedingsdeskundigen raden dan ook aan minstens 1 keer per week een van deze soorten te eten. Vooral boerenkool, broccoli en spruitjes hebben een zeer gezonde reputatie en staan in de top 10 van de gezondste groentes! Maar ook witte kool is zeer lekker en gezond.
Kolen zijn echt krachtvoer en toch calorie-arm. Gemiddeld bevatten ze 33 kcal per 150g, zeer te verwaarlozen dus. Tenminste, als je ze niet klaarmaakt met vette sauzen. Maar dat hoeft ook niet, want broccoli hoeft niet altijd in de kaassaus te zwemmen. Kolen lenen zich prima tot rauwe bereidingen: boerenkool in een smoothie, witte kool rauw in een salade, broccoli gekookt of gestoomd, spruitjes in de wok... Eindeloze variates zijn er mogelijk, zeker met de grote varieteit aan koolsoorten. Natuurlijk mag je ook eens bloemkool in kaassaus eten, maar weet dus dat er meer mogelijkheden zijn die verreweg beter voor de lijn zijn.

Krachtvoer
Zoals gezegd zijn kolen puur krachtvoer voor de winter. De meeste soorten bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, iets dat we altijd wel kunnen gebruiken. Bovendien bevatten ze ook calcium, vezels en vitamine A. Broccoli en spruitjes zouden ook nog een stof bevatten die beschermt tegen kanker terwijl boerenkool de meeste hoeveelheid voedingsstoffen bevat: nog vitamine K, mangaan, koper, vitamine B6 en kalium. Kortom, genoeg redenen om kool te eten.

Zelfs als je een soort niet zou lusten, blijven er genoeg andere over: Chinese kool, romanesco, rode kool, savooikool. Kijk maar eens in je supermarkt en je zult verbijsterd zijn. Veel voedzamer dan een blaadje sla, dat kunnen we wel stellen.

Aan het eten van kool kunnen ook nadelen verbonden zijn: veel mensen worden er nogal winderig van, maar dit hoeft niet per se voor jou te gelden. En er zijn er die klagen over de geur bij de bereiding, maar dat vind ik onzin. Loop maar eens een frituur of een pizzeria binnen, daar stinkt het pas! En dan klagen over de geur van spruitjes of broccoli ;)
Maar probeer het eens uit, desnoods in het weekend of wanneer er (bijna) niemand thuis is en je de deur niet uit hoeft. En zelfs als jij tot die ongelukkigen behoort, hoef je je de kolen niet te ontzeggen: eet het gewoon af en toe. Scheten laten is tenslotte menselijk.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten