Translate

zondag 23 december 2012

Recept: seitan op Chinese wijze

Seitan is een gezonde vleesvervanger vanwege het hoge gehalte aan eiwitten en het lage gehalte aan vetten, maar het is een van de duurdere. Het is ook best wel lekker omdat de structuur nog het meest op dat van vlees lijkt! De smaak, da's iets helemaal anders maar seitan smaakt best neutraal, hangt ervanaf in wat je het laat marineren. Er is nog iets beter dan seitan uit de natuurwinkel, namelijk zelf maken.
Onderstaand recept kwam ik tegen in oosters vegetarisch van Jolande Burg, een heel sfeervol boek met de nodige Aziatische versiering en uitleg over de meest gebruikte ingredienten.

Seitan op Chinese wijze 

Ingredienten
- 140g glutenpoeder (verkrijgbaar in natuurwinkels)
- 200 ml water
Voor de bouillon
- 1.5l water
- 2 sjalotten, gehalveerd
- 2 teentjes knoflook, gehalveerd
- 3 cm gember
- 1 tl witte peper
- 5 el sojasaus
- 2 stuks steranijs

Werkwijze
Maak de seitan door het glutenpoeder en het water gedurende 2 minuten te mengen in de keukenmachine. Laat 20 minuten rusten. Maak intussen door alle ingredienten te mengen en aan de kook te brengen.
Verdeel het elastische, rubberachige deeg in tweeen. Trek ze draaiend uit, sla dubbel en herhaal vijfmaal. Leg de 2 stukken seitan in de kokende bouillon en laat een uur pruttelen. Keer de seitan halverwege de kooktijd om. Laat afkoelen in de bouillon, gebruik direct of vries in.
Geeft ca 600g seitan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten