Translate

vrijdag 28 december 2012

Recept: bouillon

Tegenwoordig doen we alles uit een pakje, zo ook soep. De basis van zowat elke soep is bouillon, en daarvoor wordt hij niet eerst vers getrokken nee: er wordt de voorkeur gegeven aan blokjes of in poedervorm. On-be-grij-pe-lijk, want niet alleen is verse bouillon veel lekkerder, in die kant-en-klare bouillon zit negen van de tien keer veel te veel zout, om nog maar te zwijgen van de conserveermiddelen. Daarom kon ik het niet laten dit recept te plaatsen, dat een goede basis geeft voor je groentesoepen als andere soepen en ook handig is wanneer je bouillon nodig hebt in een gerecht. Maak er extra veel van en vries het in, zodat je nooit meer bouillon uit de winkel koopt!
Je kunt hem ook trekken van een soepkip of mergpijpen, maar ik vind het zelf niet zo'n smakelijk idee en ik probeer plantaardig te leven.

Ingredienten
- 2 wortels
- 2 uien
- 2 tomaten
- 5 teentjes knoflook
- 2 stengels selder
- een kruidentuiltje: peterselie, tijm, dragon, kervel
- 2 preien

Werkwijze
Schil de groentes en snijd ze in blokjes. Doe ze in een ruime pan samen met de kruiden en eventueel een eetlepel grof zeezout. Giet er 2 liter water bij en laat 30 minuten trekken. Neem dan van het vuur en laat rusten. Als het helemaal is afgekoeld, zeef de bouillon. Gooi de groentes niet weg, maar eet ze op.
Geeft (vanzelfsprekend) 2 liter bouillon. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten