Translate

vrijdag 26 juli 2013

Recept: mango-ijs

Oké, dit is het laatste berichtje dat ik plaats. Snak je naar ijs en houd je niet van waterijs en ben je de bananen beu, dan is dit wat je zoekt. Op voorwaarde dat je wel van mango houdt natuurlijk ;)

ook mango wordt lekker smeuïg!
zo ziet het er in eerste instantie uit



Ingrediënten
- mangoblokjes, ik gebruik 150 à 200g diepvries maar je kunt ook zelf verse mango in blokjes snijden en invriezen
- radijsloof, want mango + radijsloof is een geweldige combinatie

Werkwijze
Blenden tot het de gewenste consistentie heeft en eventueel nog even in de vriezer plaatsen.
Smakelijk!

donderdag 25 juli 2013

Vakantie!

Er zal hier een tijdje stilte heersen, aangezien ik overmorgen naar China vertrek! Wat deze reis me gaat brengen qua gezond eten? Geen idee en ik moet zeggen dat ik ervoor vrees, vooral omdat mijn ouders en familie behoorlijk druk op me gaan uitoefenen om "normaal" te eten. Het is zo ontzettend jammer dat anderen voor je kunnen beslissen wat normaal is en wat niet en dat je aangevallen wordt als je niet eet zoals we gewoon zijn in onze maatschappij (kant-en-klaar, suiker- en vetrijk) maar ik ga proberen mijn vakantie daardoor niet te laten verpesten, want in een land als China kom je toch niet vaak en het is uiteindelijk maar tijdelijk. Zodra ik terug ben, pak ik mijn gezonde levensstijl terug op. Dus jongens, probeer niet te streng voor jezelf te zijn, want altijd maar obsessief bezig zijn met gezond eten is óók niet gezond.
Tot over iets meer dan een maand!

Door het bos de bomen even niet meer zien...

Ik betrap mezelf er weer op dat ik de weg kwijt ben. En ik durf niet meer op mezelf te vertrouwen. Uit ellende van al die verschillende adviezen die ik langs mijn oren geslingerd krijg, heb ik me op junkfood gestort. Nou ja, voor andere mensen valt het waarschijnlijk reusachtig mee, maar voor mij is het behoorlijk slecht. Ik heb enkele (zes) sneetjes speltbrood weggewerkt. Oeps. Op zich zou dat nog niet zo erg zijn, maar het voelt vooral niet goed omdat mijn lichaam er geen behoefte aan had: geen honger, niks. Het is een combinatie van factoren geweest en de doorslaggevende factor is dat ik me niet goed in mijn vel voelde.
Eigenlijk is het de omgekeerde wereld. Dit kan toch nooit de bedoeling zijn van al die gezondheidsgoeroes?

Het is voor een stuk ook aan mezelf te wijten, natuurlijk. Ik heb mezelf niet goed genoeg afgeschermd maar me (te) enthousiast gestort in allerlei uiteenlopende theorieën. Grote boosdoener: al die nieuwe boeken. Denk aan Het twee dagen dieet, Het metabolismedieet, Broodbuik, 100% suikervrij en ga zo nog maar even door. Plus allerlei blogs op Internet, en dan vooral paleo, 80/10/10 en raw vegan. Zo ontzettend jammer dat ik terug van mijn eigen pad afwijk hierdoor, maar door deze confrontatie probeer ik er weer even bij stil te staan, want uiteindelijk gaat het niet om wat nu hét beste dieet zou zijn aangezien dat waarschijnlijk niet bestaat. Wij allen zijn zó ontzettend verschillend, wat voor de één werkt hoeft nog niet voor de ander ook te werken.

Ik vermoed dat ik niet de enige ben met dit probleem: ontzettend veel mensen zijn perfectionisten en we willen het allemaal goed doen. Dat gaat gewoon niet, wetenschap verandert voortdurend. Dus hierbij kom ik dan terug op het advies dat ik al eerder heb gegeven: luister naar je lichaam. Dit kost tijd. Ik ben al zo'n 2 jaar bezig en weet nog altijd niet precies waar ik heen aan het gaan ben. Het doel is uiteindelijk ook niet belangrijk, het gaat om de weg die je bewandelt. De fouten die je maakt en waaruit je leert en de dingen die je gelukkig maken. Ik merk dat de hoeveelheid brood in mijn dieet steeds minder wordt, wat me echt verbaast, want ik ben al ontzettend lang verknocht aan brood. Toen ik gezonder ging eten, verving ik het gewoon door gezonder brood. Maar ik heb er geen behoefte meer aan.
Graan maakt wel nog deel uit van mijn eetpatroon. Muesli, havermout, rijstwafels en knäckebröds. Pasta en rijst. Ik zie wel of ik die weglaat of niet. Op dit moment voelt het oké. En af en toe brood als ik daar zin in heb. Er is niemand met een bestraffend vingertje dat jou kan vertellen wat jij moet doen en laten. Dat zou je ook niet mogen toestaan, want tirannie zorgt ervoor dat we ons willen verzetten. Een coach daarentegen is wél handig. Iemand die je begeleidt en jouw vragen beantwoordt, maar het uiteindelijke beslissen aan jou overlaat. Probeer hier onderscheid in te maken.

Ik wens jou oprecht een goede gezondheid toe, want pas als we ziek worden, beseffen we wat ons lichaam allemaal voor ons doet. Ook al lijkt de weg eindeloos lang, geef niet op. En doe nooit iets dat niet goed voelt. Dit betekent niet dat je bepaalde dingen nooit zult doen, want op een bepaald moment zullen sommige dingen wél goed voelen en andere niet meer. Geloof in jezelf en je eigen dynamisch proces, want ik geloof in jou.

dinsdag 23 juli 2013

Recept: Toscaanse tomatensoep

Dit komt uit het boek 100% suikervrij. Een super gemakkelijk recept! Ik ben dol op groentesoepen, maar helaas ben ik vaak te lui om zelf bouillon te maken en ik ben absoluut tegen kant-en-klare bouillonblokjes of -poeder. Er zit àltijd teveel zout in en er zit of suiker (maltodextrine) of gistextract in, beide dingen waar ik niet echt blij van word... Maar hier heb je geen bouillon nodig, ideaal dus! Ook goed om koud te drinken met wat brood of crackers en een salade als lunch of diner, zeker met dit warme weer.



Ingrediënten
- 500g tomatenstukjes (1 brikje)
- 700g passata (1 fles)
- 4 tenen knoflook
- 3 takjes basilicum en 3 takjes peterselie
- peper, zout en olijfolie

Werkwijze
Doe de tomaten in een grote pan. Spoel de verpakkingen uit met water en zorg ervoor dat je 500 ml water hebt. Breng aan de kook, doe er de knoflook en de kruiden bij. Zet het vuur af en laat trekken tot je het nodig hebt. Serveer met peper, zout en olijfolie erover.
Smakelijk!

zondag 21 juli 2013

Recept: geroosterde kikkererwten

Mijn mama is dol op noten, zaden en pitten. Echt niet normaal. Maar ze wil er 2 kg af hebben en ik opperde voorzichtig dat ze wat minder noten moest consumeren. De blik op haar gezicht zal ik nooit vergeten. Maar dit is een oplossing: minder calorieën en even knapperig! Van geroosterde kikkererwten had ik al vaker gehoord, maar zelf had ik nog geen behoefte om me eraan te wagen. Nu wel dus en dit ga ik waarschijnlijk nog vaker maken, echt een lekkere knabbel voor als je geen zin hebt in rijstwafels of zoete dingen. Dit is ook heel leuk om met je kinderen te doen, lekker kliederwerk! Want de twee aparte bakjes zien er spoedig exact hetzelfde uit en ik had een dubbele portie specerijen nodig.
Ingrediënten 
- ongeveer 240g (één blikje) gekookte kikkererwten
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 el olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- 3 teentjes knoflook

Werkwijze
Pers de knoflook en meng de knoflook, de olie en het citroensap in een kommetje. Meng de specerijen in een ander kommetje. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de kikkererwten eerst door het oliemengsel en rol ze dan door de specerijen. Leg op de bakplaat en bak 40 minuten.
Smakelijk!

zaterdag 20 juli 2013

Recept: gember- & lookbroccoli

Ik weet dat ik een beetje veel bezig ben met deze recepten, maar zoals ik al had gezegd zijn ze echt van mijn favoriete soort! Broccoli is één van de gezondste groenten en ook één van mijn lievelings. Je kunt er wat extra sesamzaadjes aan toevoegen voor een calciumboost. Simpel, smakelijk, meer moet dat niet zijn, al blijft roerbakken ook heerlijk. Ik heb er nog wat tomaatjes aan toegevoegd, want de combinatie van broccoli met tomaat is nóg gezonder dan ze apart te eten.



Ingrediënten
-          1 broccoli
-          60g gember
-          3 tenen knoflook
-          1 el olijfolie
-          Zwarte peper

Werkwijze
Pel de knoflook en hak de knoflook en de gember fijn. Was de broccoli en verdeel in roosjes. Wij eten de stam ook mee op nadat die geschild en in stukjes gesneden is. Als je dat niet lekker vindt, gooi ze dan niet weg, maar bewaar voor een groentebouillon. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan en bak de knoflook en de gember bruin. Voeg er dan het water en de broccoli aan toe en pocheer enkele minuten tot de broccoli wat zachter maar nog knapperig is. Voeg zwarte peper naar smaak toe.

Smakelijk!

vrijdag 19 juli 2013

Reept: verjongende linzendetoxer

Wederom een receptje uit Eet jezelf jong. De recepten uit dit boek vind ik echt heel erg handig: het merendeel bevat geen ingewikkelde ingrediënten of (te) dure superfoods die je bij wijze van spreken op moet graven in je natuurwinkel, maar pure dingen die je bij een grote supermarkt ook kunt vinden. Ook geen gedoe waarvoor je uren in de keuken moet staan, want dat is niet aan mij besteed. Als ik iets wil maken, heb ik het liefst dat het binnen de 30 minuten op tafel staat. Op dat vlak ben ik wat lui, zeker in de zomer bij deze hitte. Vaak kook ik dan niet eens iets, maar maak ik een salade en eet er wat brood/rijstwafels/knäckebröds bij, met wat eiwitrijk beleg, een stuk tofu of enkele blokjes seitan. Zoals de naam al zegt, is dit gerechtje geschikt wanneer je aan het detoxen bent. Je kunt het serveren met geroosterde groenten, maar ik koos voor een salade. Vleeseters kunnen het ook bij vlees- of visgerechten eten. Het ziet er saai uit, maar is smaakvol!



Ingrediënten voor 4 porties
-  200g linzen
-  ½ ui
- 1 wortel
- 1 rode chilipeper
- 3 tenen knoflook
-  5 takjes peterselie
-  1 takje tijm
-  2 laurierblaadjes
-  3 cm gember
-  2 el appelazijn
-  3 el olijfolie
-  Gemalen koriander
- Zwarte peper

Werkwijze
Pel de knoflook en de ui. Halveer de ui en de chilipeper. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper. Snijd de wortel in 4 stukken en hak de gember in stukjes.  Doe de linzen in een pot, voeg de groenten en kruiden toe en voeg net zoveel water toe tot het geheel net onderstaat. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 20 koken. Giet de linzen af en verwijder de ui, gember, wortel, laurierblaadjes, tijm en peterselie. Overgiet met appelazijn en olijfolie wanneer de linzen nog warm zijn en kruid met zwarte peper en gemalen koriander.
Smakelijk!

100% suikervrij


Via via kwam ik op de website www.sugarchallenge.nl uit en ik werd meteen enthousiast, dus ik rende bij wijze van spreken naar de bibliotheek om een exemplaar te lenen. En het heeft me niet teleurgesteld, ik heb het boek in één ruk uitgelezen! Het enige vreemde vond ik dat het bij Anorexia-eetstoornissen stond, want ik zie echt niet in wat dit boek te maken heeft met eetstoornissen? Het is niet omdat je geen suiker meer wilt eten, dat je direct anorexia hebt lijkt mij. De schrijfster spreekt wel over het feit dat zij in het verleden met eten heeft geworsteld - zoals zovelen onder ons, door de vele dieetmythes zien we door het bos de bomen immers niet meer - maar een eetstoornis wordt niet benoemd. Maar dat terzijde.
huh?

Het boek is netjes ingedeeld in verschillende hoofdstukken en voor je echt overgaat op het afkicken van suiker, leer je wat suiker met je doet en waarom we met zijn allen massaal verslaafd zijn. Wat ik zo goed vind aan dit boek, is dat het niet alleen om 'suiker, het witte vergif' gaat maar ook om de vele vormen van suiker die onze geest zoet houdt. Daardoor kun je dit boek ook een beetje beschouwen als een zelfhulpboek. Wat wil jij in dit leven?

Hoewel ik al veel weet over suiker in al zijn vormen, kan ook ik zeggen dat ik toch wat heb bijgeleerd van dit boek en dat is al een prestatie op zich. De meeste boeken over gezonde voeding sla ik ondertussen gewoon over, omdat er niets nieuws meer in staat. Er wordt wat wetenschappelijke uitleg gegeven, maar niet overdreven zodat je als leek - en dat ben ik ook, ik heb tot nog toe nog geen wetenschappelijke studies o.i.d. gedaan - ook mee kunt in het verhaal. Achteraan in het boek is een lijst met bronvermelding, zodat je kunt uitpluizen waar de informatie vandaan komt voor de critici onder ons.

Dan is er nog een lijstje met recepten. Er staan leuke dingen tussen, maar het merendeel is toch niet aan mij besteed omdat het voor mij lijkt - dit is dus mijn persoonlijke mening! - dat de schrijfster eerder aanleunt bij een paleo leefstijl. Daar is niets mis mee en misschien zelfs gezonder, maar ik ben er zelf nog niet aan toe om actief dierlijke producten te nuttigen. Wie weet komt dat nog met de tijd, dus als jij ook een vegetariër of veganist bent, laat dat je er niet van weerhouden dit boek te lenen/kopen want het is het waard.

Hét pluspunt van dit boek vind ik dat het ook stelt dat je natuurlijke suikers niet in overvloed moet gebruiken. Dit strookt namelijk volledig met wat ik zelf vind. Er zijn veel mensen die denken dat natuurlijke suikers niet schadelijk zijn, maar het tegendeel is natuurlijk waar. Zelf vermijd ik agave-, ahorn- en graanstropen. De enige suikers die toegestaan zijn tijden de Sugarchallenge - in beperkte mate - zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker, mesquitepoeder, lucumapoeder en stevia en dit is top, omdat dit ook de enige suikers zijn die ik zelf toesta in de producten die ik koop.

Veel lof voor Carola dus! Zij is de eerste in Nederland die zo'n boek schrijft en ik hoop dat het de mensen, de voedingsindustrie en - misschien vooral - de overheid tot nadenken stemt. Oja, en de retro lay-out is ook best leuk :-)

woensdag 17 juli 2013

Recept: vegetarische spaghetti bolognese

Er staat al een lekker recept uit voor seitanbolognese, maar dit is toch nét iets goedkoper en ideaal voor als je geen gluten (of tarwe) wilt eten. Het ziet er behoorlijk uit als een 'gewone' spaghetti bolognese, maar het smaakt niet naar vlees, dus als je kindjes om de tuin wilt leiden, is dit recept minder geschikt. Dit recept komt uit Eet jezelf jong maar ik heb het wat aangepast.

Ingrediënten voor 4 porties
- 1.5 courgette
- 2 wortelen
- 50g gedroogde linzen
- 50g gedroogde kikkererwten
- 1 cm gember
- 2 tenen knoflook
- 1 flinke ui
- 500g tomaten in brik of glas (neem geen blik, aan de binnenkant kunnen giftige stoffen vrijkomen!)
- olijfolie
- peper
- gedroogde oregano
- paprikapoeder
- spaghetti voor 4 personen

een grote pan vol groente, altijd gezond

Werkwijze
Week de kikkererwten een nacht. Kook ze in ruim water in ca 2 uur gaar. Giet af. Kook de linzen in ca 20 minuten gaar en prak de kikkererwten en linzen door elkaar. Ik heb de staafmixer gebruikt, maar het resultaat is nét iets te fijn dus de volgende keer probeer ik het gewoon met een vork of een aardappelstamper. Laat dit mengsel een nacht opstijven in de koelkast.
Pel de ui en de knoflook (en eventueel ook de gember) en snipper ze fijn. Snij de courgette en de wortelen in blokjes. Verhit olijfolie in een grote pan en stoof de gember, de ui en de knoflook enkele minuutjes aan. Doe er dan de courgette en de wortel bij.
Verhit ondertussen in een andere pan nog wat olijfolie en stoof daarin het kikkererwten-linzenmengsel aan. Overgiet met de tomatenstukjes. Giet dit bij de groenten en laat nog een halfuur stoven. Kruid met peper, oregano en paprikapoeder. 
Serveer met spaghetti en wat basilicumblaadjes.
Smakelijk!

dinsdag 16 juli 2013

De Delhaize

Ik neem mijn woorden terug over zongedroogde tomaatjes. Bij de Delhaize kun je er namelijk wel zonder toegevoegde suiker/E-nummers vinden, hip hip hoera! Er zit wel zonnebloemolie en zout in. Nu zijn die twee dingen natuurlijk absoluut geen ramp, maar ik weet van mezelf dat ik moeite heb om genoeg omega 3 binnen te krijgen en vaak (te) veel natrium eet, omdat ik soms brood koop en ze hier thuis nu eenmaal sojasaus gebruiken, dus daar waar ik kan vermijden extra omega 6 vetten of zout binnen te krijgen, doe ik dat dan ook. Als jij daar minder problemen mee hebt, kun je dus gerust zonnebloemolie consumeren (maar niet overdrijven). Geraffineerd zout is voor niemand echt goed, maar er zijn ergere dingen op de wereld.

Behalve dan het feit dat ze zongedroogde tomaten zonder onnodige toevoegingen hebben, is Delhaize ook om enkele andere redenen mijn favoriete winkel:

- ze hebben er een uitgebreid assortiment vleesvervangers waar steeds meer dingen bijkomen zoals de nieuwe generatie vleesvervangers van Greenway, die eruitzien én smaken naar vlees (deze zijn echter niet zo gezond, maar meer vegetarisch cheatfood en handig als je mensen over de streep wilt trekken om vleesloos te eten, dat doet tenslotte voor méér dingen dan je gezondheid alleen goed)

- ze hebben er een uitgebreid assortiment biologische producten van het huis, waaronder oliën, groenten, fruit, pasta, vlees, zuivel, ... ze hebben (hadden?) zelfs een biogroentetas, die weliswaar niet super uitgebreid is maar daardoor ook minder kost

- ze hebben de knäckebröds van Burger :-)

- ze hebben ook een gamma vegetarisch broodbeleg dat al behoorlijk uitgebreid is in vergelijking met de Colruyt!

- ze hebben er een selfscan, zodat je snel door de winkel kunt crossen als je weet wat je moet hebben

- hun prijs/kwaliteitverhouding is uitstekend, vind ik persoonlijk

- er zijn ballonnen voor kinderen!

- ik vond er vandaag zelfs volkoren roggemeel, niet biologisch weliswaar, maar toch

- ze hebben een enorm assortiment noten, gedroogd fruit en zaden, biologisch en niet biologisch

- ze hebben een speciale kidslijn, met producten die doorgaans gezonder zijn dan de 'gewone' variant

En zo kan ik nog even doorgaan. Er zijn natuurlijk ook tekortkomingen (denk maar aan het promoten van brood met 4,4% vezels) maar je kunt niet alles hebben en voor het grootste aanbod kun je toch best naar een biologische winkel trekken of op Duitse/Amerikaanse webwinkels snuffelen.

Dit was mijn hulde voor mijn favoriete supermarkt, wat is de jouwe?

Iers sodabrood met citroen

Ik heb thuis een broodbakmachine, maar sinds ik het bakken met de oven heb ontdekt, doe ik dat véél liever. Maar ik kwam dit recept tegen en het leek me erg gemakkelijk om te proberen, want soms is een mens gewoon gemakzuchtig en lui en ik ben daar geen uitzondering op. Ik had wel geen havermeel in huis, dus heb ik gewoon meer speltmeel gebruikt. Het brood is - om het zachtjes uit te drukken - niet echt lekker. Teveel natriumbicarbonaat. Bij het bakken kon je de sodageur al ruiken. Ik weet nog dat ik bij het lezen van het recept al vond dat er teveel baking soda in moest, maar ik vertrouwde toch maar het recept. Fout dus. De volgende keer - al weet ik niet of die nog komt - ga ik toch voor de helft, dat moet normaal gezien lukken. Ook werd het brood niet echt hoog, maar dat kan toch niet aan het spelt- in plaats van havermeel liggen? Het is een heel erg compact brood en alleen te eten met een dikke laag tahin. Maar weggooien is ook zo'n zonde...
 Oh, één van de dingen waar ik echt een bloedhekel aan heb bij een broodbakmachine, is die verdomde kneedhaak die je uit je brood moet halen en het gat dat het achterlaat ;)

zondag 14 juli 2013

Appelazijn


Of ciderazijn. Onlangs een fles biologische appelazijn gekocht en ik vraag me af waarom ik dat niet eerder heb gedaan. Appelazijn in combinatie met natriumbicarbonaat is een geweldig rijsmiddel bijvoorbeeld. Of een halve liter water vermengd met 2 tl appelazijn kun je tijdens je maaltijden drinken om de vertering beter te doen verlopen en vet af te breken. Het is ook super tijdens een detoxkuur. De smaak is eerlijk gezegd wel flink wennen, maar geloof me, het is het waard, en na een tijdje wen je eraan. Ook heerlijk voor in je vinaigrettes (al ben ik daar niet zo'n fan van). Appelazijn wordt gemaakt door appels te laten fermenteren, 100% natuurlijk en 100% gezond dus. Echt waar, waarom wist ik dit allemaal niet eerder! Appelciderazijn vermengd met honing kan ook bijdragen tot een lagere cholesterolwaarde.
Azijn is ook heel handig in je huishouden: lees dit maar eens. Overal worden wonderen van appelazijn opgenoemd. Een musthave in je voorraadkast!

zaterdag 13 juli 2013

Gojibessen

Deze besjes hebben we eigenlijk al heel lang thuis liggen, maar ik had ze nog nooit geprobeerd. Na alle opwinding over gojibessen, was ik er nog niet 100% van overtuigd dat het een meerwaarde voor me had. Ik beschouwde ze een beetje als rozijnen: een leuk extraatje, maar niet per se noodzakelijk.
Gojibessen zijn een superfood. Ze zijn een zeer geconcentreerde bron van vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Na wat rondsnuffelen op www.gojibessen.nu wilde ik ze toch een kans geven.
100 gram gedroogde gojibessen bevatten maar liefst 91% van onze dagelijkse behoefte aan selenium bijvoorbeeld! Ook zijn ze rijk aan vitamine A (bètacaroteen) en vitamine C (tussen de 29 tot 148 mg per 100g, de ADH is 50 mg) en een bron van kalium (100g geeft je 24% van de ADH). Ze zijn een zeer waardevolle bron van goed opneembaar ijzer (100g levert 100% van de ADH) en dus interessant voor vegetariërs en veganisten. Dit zijn zo de dingen die mij het meest in het oog springen. Als je meer informatie wilt over gojibessen, raad ik je aan bovengenoemde site te bezoeken.

In China wordt er voornamelijk thee gezet van gojibessen: giet kokend water over de besjes en wat theeblaadjes, laat enkele minuten wellen. Drink op. Dit is goed voor de maag en lever. Je kunt de besjes toevoegen aan je muesli, havermout, smoothie of gewoon zo oppeuzelen als snack. Denk er wel aan dat de besjes 370 kcal per 100g bevatten, meer dan de meeste soorten gedroogd fruit! Ze zijn een superfood, maar overdrijf er niet mee.

vrijdag 12 juli 2013

Recept: bananen-vijgenbrood

Wat is zoet, geurig, en een geweldige vervanger voor ontbijt/peperkoek? Juist ja, bananenbrood. Deze versie is gevuld met lekkere zoete vijgen. Neem bij voorkeur biologische, ongezwavelde vijgen.


Ingrediënten
- 140g volkoren speltmeel
- 120g gedroogde vijgen
- 1 el en 1/2 tl natriumbicarbonaat
- 2 rijpe bananen (in totaal ongeveer 200g)
- 1 el appelazijn
- eventueel gehakte wal- of pecannoten

Werkwijze
Prak de bananen in een kom tot een moes en meng er het speltmeel door. Snijd de topjes van de gedroogde vijgen en hak ze grof. Doe er kokend water en de halve tl natriumbicarbonaat over en laat wellen. Meng het dan door het meel mengsel en voeg er de natriumbicarbonaat en de appelazijn aan toe. Dit zal wat beginnen te schuimen, maar dat kan geen kwaad! Verwarm de oven voor op 175°C en vet een ijzeren vorm in of gebruik een siliconen bakvorm en stort er het deeg erin. Bestrooi eventueel met de noten. Bak 25-35 minuten, laat afkoelen, snijd in stukken en bewaar in de vriezer, tenzij je alles binnen één dag kunt opeten ;)
Smakelijk!

delicious!

donderdag 11 juli 2013

Recept: chili sin carne

Een heerlijk gezond gerecht! Wist je al dat rode bonen één van de krachtigste antioxidanten zijn? Bovendien is dit in minder dan 30 minuten op tafel te zetten, ideaal dus voor als je weinig tijd hebt en toch gezond wilt eten. Je kunt er nog een salade bij eten, maar als je al genoeg groentes hebt gegeten die dag, is dat zelfs niet nodig en heb je enkel wat graan of bataat nodig, of zelfs dat nog niet eens. Dit is echt één van mijn lievelingskostjes en de dag nadien zelfs koud lekker!

Ingrediënten
- 150g gedroogde rode bonen
- 5 wortels
- 1 courgette
- 2 uien
- een groene en een rode paprika
- 3 tenen knoflook
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 chilipeper
- bosje koriander
- 2 laurierblaadjes
- enkele takjes verse tijm
- 3 el olijfolie
- brik (500g) passata of tomatenstukjes
- blikje tomatenpuree (140g)
- flinke snuf peper

een pan vol lekkers

Werkwijze
Week de avond tevoren de rode bonen. De volgende ochtend giet je het weekwater weg en kook je ze ruim 1 uur in ruim water.
Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Hak de chilipeper fijn en verwijder eventueel de zaadjes om het minder pikant te maken.
Was de wortelen, de courgette en de paprika's. Snijd de courgette en de paprika's in blokjes en de wortelen in halve cirkels.
Verhit 3 el olijfolie in een grote pan en bak de ui en de knoflook eventjes aan. Voeg al de specerijen toe (behalve de verse koriander, de peper, de laurier en de tijm) en bak tot de ui glazig is en het kruidig begint te ruiken. Voeg dan de wortelen toe en bak dit ongeveer 3 minuten. Voeg de passata, de tijm, de laurierblaadjes en de overige groenten toe. Dit mag je nog eens 5 à 10 minuten bakken en vervolgens voeg je de rode bonen en de tomatenpuree toe. Roer goed door om de tomatenpuree gelijkmatig te verdelen over het gerecht! Laat nog even sudderen, strooi er flink wat peper over, vis de laurierblaadjes eruit en serveer met de verse koriander erboven. Smakelijk!

woensdag 10 juli 2013

Recept: salade met waterkers en aardbeien

Dit. Is. Overheerlijk. Nog een manier gevonden om de bittere waterkers te verwerken!

Ingrediënten voor één grote kom
- handje spinazie
- 1/2 bosje waterkers
- stuk of 6 grote aardbeien
- 1 el balsamico- of appelazijn
- 1 el olijfolie
- naar smaak munt- of basilicumblaadjes

Werkwijze
Heel simpel. Was de spinazie, de waterkers en de aardbeien. Gooi de spinazie in een kom, de waterkers erbovenop. Snijd de aardbeien in vieren en gooi er ook bovenop. Besprenkel met olijfolie en de azijn en gooi er indien gewenst nog de verse kruiden over. Smakelijk!

dinsdag 9 juli 2013

Boeken: Live, love, laugh & Eet jezelf jong

Vandaag wil ik even twee geweldige boeken bespreken, die volgens mij wat minder bekend zijn. In de bibliotheek liep ik altijd rond in de afdeling Voeding maar vorig weekend kwam ik erachter dat er ook een afdeling Gezond leven bestaat. Daar ben ik meteen eens gaan snuffelen en ik heb een stapeltje boeken geleend, waarvan deze twee toch echt mijn favoriete zijn.

Live love & laugh is een lifestyleboek van Martine Prenen, een Vlaamse gezondheidscoach. Haar boek is dan ook bekender in Vlaanderen dan in Nederland en ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, wat ik toch best gek vind aangezien ik het een fantastisch boek vind en het toch nog vrij recent is (2011). Ik zou het het beste kunnen vergelijken met Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda, dat volgens mij veel bekender is. Maar er zit ook nog een stukje Kyra's kitchen in, waarin Martine Prenen uitlegt welke voedingsmiddelen helpen tegen welke kwaaltjes. Er wordt ook uitgebreid beschreven waartegen bijvoorbeeld knoflook en ui goed zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Maar dit boek gaat verder dan voeding alleen: er worden tips gegeven over opvoeding, ontspanning, beweging en relaties. Over het creëren van me-time en hoe grenzen bepalen mét je kind. Ook aromatherapie en massages worden behandeld. Er wordt helder uitgelegd wat en waarom goed voor je is en wat niet. Er staan enkele foto's in het boek, vaak van Martine Prenen zelf, maar het boek is versierd met leuke tekeningen. Niet artistiek, maar vrolijk om naar te kijken. Ook handig zijn de Mar's tips en tricks waarin er kort 10 tips worden gegeven na elk hoofdstukje om het in de praktijk toe te passen. Een musthave in de gezonde boekenkast!

Eet jezelf jong is dan weer een boek dat lijkt op De Voedselzandloper van Kris Verburgh. Het grootste verschil tussen beide boeken, is dat Elizabeth Peyton-Jones de consumptie van volkoren graan niet verbiedt. Verder wordt er wel duidelijk uitgelegd welk eten je verjongt, opgedeeld in vijf categorieën, maar er wordt minder naar wetenschappelijk onderzoek verwezen, hoewel het wel allemaal heel betrouwbaar overkomt. Ook hier geldt weer: weinig foto's, wel veel leuke tekeningen. Het wordt een dieet genoemd, maar is eigenlijk ook meer een manier van leven. Er is een soort checklist voor hoe oud je eigenlijk écht bent, en dan start je met een detox van twee weken, waarna je je leven helemaal omgooit als je tot nu toe een food junkie was. Op mij is dit nu niet meer zo van toepassing, temeer omdat ik echt nog jong ben, maar ik kan me voorstellen dat dit boek veel handiger is om mee te starten dan De Voedselzandloper, want er staan ook recepten in! Er wordt je niet alleen verteld wat je moet eten, er wordt je ook verteld hoe. Handig voor mensen die wel de achtergrondkennis bezitten maar niet goed weten hoe ermee te beginnen dus.

Ik heb absoluut niets tegen de boeken van Amber Albarda, Kyra de Vreeze of Kris Verburgh, maar ik vind dat deze boeken zeker niet moeten onderdoen en onterecht wat in de schaduw staan.

maandag 8 juli 2013

Belegideetjes

En last but not least om deze week mee af te sluiten (oké, ik geef het toe, het is een beetje tricky gedaan): ideetjes om je boterhammen mee te beleggen, weer geheel vegan én gezond.

- een tosti met banaan en cacaopoeder
- een tosti met schijfjes appel en kaneel en eventueel suikervrije appelstroop
- een tosti met appel en banaan
- een sandwich met komkommerspread, komkommer en waterkers
- een tosti met plakjes tomaat en schijfjes tofu, afgekruid met oregano, basilicum en andere provençaalse kruiden
- een sandwich kruidige linzenspread en schijfjes wortel
- een sandwich met smeertofu, bieslook, schijfjes tomaat, komkommer en een blaadje sla
- een sandwich met tapenade, nori en zongedroogde tomaatjes
- geroosterd brood met salsa
- een sandwich met smeertofu en plakjes radijs
- geroosterd brood met aardbeien
- brood met stukjes chocolade onder de grill en dan de chocolade uitsmeren
- een sandwich met banaan en gezonde choco
- een sandwich met zijden tofu en plakjes nectarine
- een sandwich met notenpasta en fruitbeleg (even de Amerikanen nadoen ;) )

Bedenk wat je lekker lijkt en test het gewoon uit! Ongetwijfeld zullen er bepaalde combinaties tegenvallen, maar zorg altijd voor een gezonde basis (tofu-, bonen-, linzen- of groentespreads) en stapel er groente en/of fruit op, zo ziet jouw boterham er al veel aantrekkelijker uit. Smakelijk!

zondag 7 juli 2013

Recept: tofu-tomatenspread

Een spread met één van mijn favo producten in de hoofdrol: tomaten. Kan alvast niet mislukken. Dit is echt mijn lievelingsspread vanaf nu.



Ingrediënten
- 200g tofu
- 100g zongedroogde tomaten (maak ze zelf!)
- 4 el olie van de zongedroogde tomaten
- 3 el pijnboompitten
- 3 tl sojasaus
- grote hand basilicum (van mijn plantje geplukt)
- peper & zout

Werkwijze
Hak de tofu in blokjes. Mix alle ingrediënten in een blender/keukenmachine of met de staafmixer. Kruid indien gewenst af met peper en zout. Bewaar in een plastic bakje of in een glazen pot in de koelkast en smeer op een boterham of toastje.
Smakelijk!


zaterdag 6 juli 2013

Een dagje strand...

en food prepping! Dit ging er allemaal mee.

Nou, wat was dat allemaal zeg? Als je om 7 uur 's ochtends vertrekt...

Ontbijt! Overnight oats met granaatappelpitten en Belgische aardbeien, jum.
Tussendoortje. 2 pruimen en een tomaat. Had ik al gezegd dat ik verslaafd was aan tomaten?

Lunch. Allinsonbrood met tofupaté en komkommerspread. Tip: doe je brood in de vriezer en haal het er 's ochtends uit, zo is het tegen de middag lekker ontdooid en redelijk vers, terwijl het ook als koelelement werkt voor de rest van je voedsel!

Daarbij nog een tomaat, wat komkommer en 2 wortels.
En natuurlijk mag een fles water niet ontbreken. Bij voorkeur in je eigen drinkbus.
Daar aangekomen heb ik in de namiddag nog wat kersen en een appel gesnoept die ik in een Delhaize heb weggeplukt, bleek namelijk toch iets hongeriger dan ik dacht.

Doe jij aan food prepping?

vrijdag 5 juli 2013

Recept: linzenspread

Linzen zijn zo leuk, lekker en voedzaam! Eigenlijk zijn alle peulvruchten uitermate geschikt om beleg van in elkaar te draaien: koken, kruiden, wat olijfolie erbij en mixen maar.

Ingrediënten voor een grote pot vol
- 185g bruine linzen
- 1 ui, in vieren gesneden
- 1 el olijfolie
- 1 el currypoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 teen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- snufje tabasco, peper en zout


Werkwijze
Doe de linzen samen met de ui en voldoende water in een kookpot en breng aan de kook. Laat pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is en giet de linzen af, gooi de stukken ui weg.
Verhit in een koekenpan de olijfolie. Pers de knoflook uit en bak samen met de specerijen in olijfolie tot een kruidige geur zich begint te verspreiden in je huis. Mix met een staafmixer de linzen en het specerijenmengsel tot een prutje. Stop het in een glazen pot en bewaar in de koelkast. Breng op smaak met peper, zout en tabasco. Smakelijk!
de staafmixer erin!

donderdag 4 juli 2013

Recept: komkommerspread

Een heerlijk fris receptje. Met wat knoflook erbij heb je een vegan én raw alternatief voor tzatziki. Ik ben wel vergeten de cashewnoten te weken, de volgende keer maar eens doen. Dit recept komt van EVA, dé stichting voor vegetarisch eten in België. Qua fotografie en keukenapparatuur kom ik iets tekort vrees ik...

kijk wat een mooie foto zij hebben!
kijk wat voor crappy foto ik maak!


















Ingrediënten
- 65g geweekte (liefst rauwe) cashewnoten
- 1/2 komkommer
- sap van 1/2 citroen
- 1 el olijfolie
- peper en zout
- 1 tl oregano
- 1 tl bieslook

Werkwijze
Rasp de komkommer (ik heb geen rasp, dus ik heb de dunschiller gebruikt) en doe het rasp in een vergiet. Druk er met een lepel op, zodat er zoveel mogelijk vocht uit weggaat. Doe de helft van de geraspte komkommer in een mengkom, voeg er de overige ingrediënten aan toe, mix. Stort in een kommetje en vermeng de andere helft van de komkommer erin. Smakelijk!

crappy foto of niet, lekker is het wel

woensdag 3 juli 2013

Recept: tofupaté

Ik geef toe: het ziet er écht niet uit. Maar het smaakt wel verrassend lekker! Bij mij is de ene kant nogal brokkelig terwijl de andere kant eerder stevig is, dus ik adviseer je de schotel eens om te draaien in je oven. En het is natuurlijk niet zo smeuïg als een vleespaté, maar dat hoef ik gewoon nooit meer te eten.


ziet er apart uit, gemixte tofu...
Ingrediënten
-  250g tofu
- 15g amandelen
- 2 el sojasaus
- 3 el olijfolie 
- sap van 1/2 citroen
- 200g wortelen
- 5 el water

Werkwijze
Ontvel de amandelen. Breng water aan de kook en gooi de amandelen erin. Wanneer ze boven komen drijven, doe je ze in een kommetje met koud water en dan is het velletje er makkelijk af te krijgen.
Hak de tofu in stukjes en blender samen met de amandelen, sojasaus, olijfolie, het citroensap en het water. Verwarm de oven voor op 170°C. Schil de wortelen en hak in fijne blokjes. Pak een ovenschaal, stort het tofumengsel erin en meng de wortelblokjes erdoor. Bak 25 minuten in de oven, laat afkoelen en serveer op een boterham, een toastje of gewoon zo.
Smakelijk!


dinsdag 2 juli 2013

Recept: champignons à la grecque

Het eerste receptje van onze belegweek! Het is zo jammer dat je nog niet kunt ruiken doorheen een computerscherm, want anders zou de heerlijke geur van dit gerechtje zo op jullie afkomen. Dit MOET je gewoon proberen. "Vroeger", voor ik begon met gezond eten, vond ik dit al superlekker, maar de winkelversie bevat natuurlijk een heleboel suiker en E-nummers die ik liever niet in mijn eten wil. Maar nu wil ik nooit meer de gekochte, want zelfgemaakt is zoveel lekkerder (en die geur die je er gratis bijkrijgt!).

Ingrediënten om een middelgrote bak te vullen
- 250g fijne champignons
- 1 el olijfolie
- gedroogde basilicum en gedroogde oregano
- 1 laurierblaadje
- verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
- ongeveer 350g passata, 200g tomatenpuree of 300g tomatenblokjes in brik
- sap van 1/2 citroen
- 2 middelgrote uien
- eventueel peper

Werkwijze
Snipper de uien en snijd de champignons in vieren. Verhit de olijfolie in een sauspannetje en bak de ui glazig. Voeg er het citroensap aan toe, laat 1 minuut bakken en doe er het laurierblaadje en wat tijm bij. Ik heb van die zachte tijm, dus ik pluk er gewoon wat blaadjes vanaf en doe die erin, maar je kunt ook een heel takje erin doen en het er nadien terug uitvissen. Laat dit een halve minuut bakken en doe er dan het tomatending bij. Voeg de gedroogde basilicum en de gedroogde oregano toe. Laat weer 5 minuten bakken, doe er dan de champignons bij en laat minstens 20 minuten stoven. Doe er eventueel wat peper bij. Geniet van het zalige aroma, vis het laurierblaadje (en het takje tijm) eruit, laat afkoelen en bewaar in een doosje in de koelkast.  
Lekker op een toastje of een geroosterde boterham.
Smakelijk!

maandag 1 juli 2013

Special: beleg

Over brood heb ik al meer dan genoeg geschreven (zie hierhier en hier) en nu vond ik het tijd om het ook eens over het beleg te hebben. Op mijn blog zijn er al een aantal recepten en tips verschenen voor lekker én gezond beleg, maar ik voelde ineens ideeën opborrelen om er méér mee te doen en zie hier. Komende week zal ik wat recepten voor veganistisch beleg uitproberen, maar vandaag een "algemene" post over kant-en-klaar gezond (en vegan) beleg.

Als je veganist bent, valt er sowieso al heel wat beleg voor je weg en ben je min of meer gedwongen om alternatieven te zoeken. In eerste instantie kun je overstappen naar zoet beleg. Dan zou ik Luikse siroop (België) of appelstroop (Nederland) aanraden, omdat hier geen suikers aan toegevoegd worden zoals in jam.  Als je niet van die smaak houdt, kun je "fruitbeleg" kopen in een biologische winkel, hieraan zijn geen suikers toegevoegd. Ook bepaalde pure chocoladepasta's en hagelslag bevatten geen dierlijke ingrediënten. Er is in veel supermarkten ook vegetarische martino en preparé (op basis van wortels) te koop, en de meeste supermarkten verkopen vegetarische vleeswaren, wel even checken of er geen eiwit in zit zoals bij Quorn. Speculoospasta is ook vegan, maar gezond is een andere zaak. Plakjes afgekruide, gebakken tofu op brood zijn ook lekker. Als je het geluk hebt dat je supermarkt pindakaas verkoopt, kun je dit ook prima eten!
Hummus is tegenwoordig in elke supermarkt te verkrijgen (zelfs in de Lidl!) en vaak wordt er ook nog baba ganoush verkocht, lekker! Deze dingen kun je ook bij een Turkse of Marrokkaanse winkel vinden. Ook salsa of tapenade is heerlijk op een hard broodje. Natuurlijk kun je altijd rauwkost en fruit zoals banaan, appel, aardbei, ... op je brood doen.

Op naar de biologische winkel: allerlei notenpasta's en spreads, meestal op basis van zonnebloempitten (zoals die van Streich of Granovita). Ook vind je er salades voor op brood (zoals vleessalade bijvoorbeeld, maar dan een veganistische versie) van De Hobbit. Hier zijn meestal nog meer vegetarische vleeswaren te koop en allerlei patés, bijvoorbeeld van Abinda. Een lekkere vervanging voor smeerkaas is yofu met knoflook of smeertofu, als je het geluk hebt dat je biowinkel zo groot is, ik heb dit enkel bij de Bioplanet gevonden tot nu toe. Al deze dingen bevatten dus wel zonnebloemolie, maar je moet voor jezelf de afweging maken of je dat eet of niet en je kunt je voeding heel goed in de gaten houden, dan kan dat helemaal geen kwaad. Je hebt er ook Tartex, een soort pasta van voedingsgist. De meningen over of dit lekker is of niet, zijn verdeeld en ook over de gezondheid heb ik mijn twijfels, maar voel je vrij om het zelf uit te proberen. Er is echt een ongelooflijk aanbod in de biologische winkel van diverse merken, dus stap eens binnen en neem de tijd om alles rustig te bekijken.

Check wel altijd de ingrediëntenlijst, zowel voor dingen die je in een supermarkt als voor dingen die je in een biologische winkel koopt!