Translate

maandag 1 juli 2013

Special: beleg

Over brood heb ik al meer dan genoeg geschreven (zie hierhier en hier) en nu vond ik het tijd om het ook eens over het beleg te hebben. Op mijn blog zijn er al een aantal recepten en tips verschenen voor lekker én gezond beleg, maar ik voelde ineens ideeën opborrelen om er méér mee te doen en zie hier. Komende week zal ik wat recepten voor veganistisch beleg uitproberen, maar vandaag een "algemene" post over kant-en-klaar gezond (en vegan) beleg.

Als je veganist bent, valt er sowieso al heel wat beleg voor je weg en ben je min of meer gedwongen om alternatieven te zoeken. In eerste instantie kun je overstappen naar zoet beleg. Dan zou ik Luikse siroop (België) of appelstroop (Nederland) aanraden, omdat hier geen suikers aan toegevoegd worden zoals in jam.  Als je niet van die smaak houdt, kun je "fruitbeleg" kopen in een biologische winkel, hieraan zijn geen suikers toegevoegd. Ook bepaalde pure chocoladepasta's en hagelslag bevatten geen dierlijke ingrediënten. Er is in veel supermarkten ook vegetarische martino en preparé (op basis van wortels) te koop, en de meeste supermarkten verkopen vegetarische vleeswaren, wel even checken of er geen eiwit in zit zoals bij Quorn. Speculoospasta is ook vegan, maar gezond is een andere zaak. Plakjes afgekruide, gebakken tofu op brood zijn ook lekker. Als je het geluk hebt dat je supermarkt pindakaas verkoopt, kun je dit ook prima eten!
Hummus is tegenwoordig in elke supermarkt te verkrijgen (zelfs in de Lidl!) en vaak wordt er ook nog baba ganoush verkocht, lekker! Deze dingen kun je ook bij een Turkse of Marrokkaanse winkel vinden. Ook salsa of tapenade is heerlijk op een hard broodje. Natuurlijk kun je altijd rauwkost en fruit zoals banaan, appel, aardbei, ... op je brood doen.

Op naar de biologische winkel: allerlei notenpasta's en spreads, meestal op basis van zonnebloempitten (zoals die van Streich of Granovita). Ook vind je er salades voor op brood (zoals vleessalade bijvoorbeeld, maar dan een veganistische versie) van De Hobbit. Hier zijn meestal nog meer vegetarische vleeswaren te koop en allerlei patés, bijvoorbeeld van Abinda. Een lekkere vervanging voor smeerkaas is yofu met knoflook of smeertofu, als je het geluk hebt dat je biowinkel zo groot is, ik heb dit enkel bij de Bioplanet gevonden tot nu toe. Al deze dingen bevatten dus wel zonnebloemolie, maar je moet voor jezelf de afweging maken of je dat eet of niet en je kunt je voeding heel goed in de gaten houden, dan kan dat helemaal geen kwaad. Je hebt er ook Tartex, een soort pasta van voedingsgist. De meningen over of dit lekker is of niet, zijn verdeeld en ook over de gezondheid heb ik mijn twijfels, maar voel je vrij om het zelf uit te proberen. Er is echt een ongelooflijk aanbod in de biologische winkel van diverse merken, dus stap eens binnen en neem de tijd om alles rustig te bekijken.

Check wel altijd de ingrediëntenlijst, zowel voor dingen die je in een supermarkt als voor dingen die je in een biologische winkel koopt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten