Translate

zaterdag 5 januari 2013

Sultana's en aanverwante zaken

Tegenwoordig zijn er veel mensen die schijnen te denken dat koekjes als Sultana, Grany of Petit Dejeuner-achtige dingen gezond zijn, en kun je die mensen daar de schuld voor geven? De verpakkingen smijten met cijfers en gezondheidsclaims en de onschuldige slachtoffers weten gewoon niet beter. Lu schrijft op zijn website bijvoorbeeld over de Petit Dejeuner koekjes: "Een pakje LU Petit Déjeuner met een yoghurtje, stuk fruit en een koffie of een thee geeft je een evenwichtige start van de dag." 
Een stuk fruit en drinken zijn absoluut aanraders voor je ontbijt, kijk naar wat ik hier eerder over schreef. Maar evenwichtig? Dat moeten we met een korreltje zout nemen, vrees ik. Laten we de ingredientenlijst eens onder de loep nemen van de ontbijtkoeken met chocoladestukjes. Lu claimt het gebruik van 5 volkoren granen, maar in hoeverre is dit waar?

GRANENBISCUITS MET STUKJES CHOCOLADE, VERRIJKT MET MAGNESIUM, IJZER EN VITAMINES E, B3 EN B1.

INGREDIËNTEN


Ingrediënten: Granen 69,4% (tarwebloem 48,7% (volkorengranen 20,7% (havermout 8,1%, gerstevlokken 4,1%, volkorenroggemeel 3,9%, volkorentarwemeel 3,6%, volkorenspeltmeel 1%)), suiker, plantaardig vet (koolzaad, palmolie), chocoladechips 9% (suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine)), rijsmiddelen (ammoniumwaterstofcarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), vulstof (polydextrose), aroma, zout, mineralen (magnesiumcarbonaat, gereduceerd ijzer), magere melkpoeder, emulgatoren (sojalecithine, E472e ), vitamines (E, B3, B1). 
Bron
Granen zijn inderdaad het hoofdbestanddeel, bijna 70%. Maar van het volgende zou je bijna van je stoel vallen. 48.7% daarvan is gewoon tarwebloem. Geraffineerd, waar niks nuttigs inzit voor je lichaam. Slechts 20.7% van dit koekje bestaat uit volkorengranen! Dit soort dingen vind ik ronduit schandalig. Je wordt bedrogen onder je ogen! Om nog maar te zwijgen van wat er nog in zit: suiker, suiker, emulgator, vulstof (wat moeten we ons voorstellen bij polydextrose?), aroma (altijd vaag), zout, nog meer emulgatoren, magere melkpoeder. En toegevoegde vitaminen en mineralen. Ik denk dat mijn punt duidelijk is: dit is niet oke, laat staan gezond! Als traktatie kun je zelf beslissen of je dit eet of niet, maar het is bijna misdadig dat bedrijven mensen wijsmaken dat dit gezond is, en zelfs als vervanging van ontbijt kan dienen! En als je denkt dat dit het enige is, zul je je ogen nogal eens opentrekken als je meer ingredientenlijstjes gaat bekijken, om nog maar te zwijgen van de voedingswaarde. 4g vezels per 100g. Dat zegt meer dan genoeg.

Natuurlijk kijkt de gemiddelde mens niet elke verpakking na in zijn boodschappenkarretje, maar dat is juist wat ik wil bereiken met deze site: we moeten onze ogen openen, want helaas is de voedingsindustrie niet te vertrouwen. Als je dit soort dingen lekker vindt, prima. Maar gebruik 'gezond' niet als excuus en vervang er geen maaltijden mee! 
Altijd kritisch kijken. De kcal zijn zelfs niet het belangrijkste, de ingredienten, daar begint het mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten