Translate

zondag 20 januari 2013

Brrr.... En thee!

De dagen zijn heel koud aan het worden en vandaag is het al heel de dag aan het sneeuwen. Om de kou te verdrijven kun je dikke truien aantrekken, flink stoken of lekkere warme dranken drinken en mijn favoriete uit dat rijtje is drinken, want dat verwarmt je van binnenuit.

Eigenlijk is thee gewoon water met theeblaadjes. Het verhaal gaat dat het per ongeluk is uitgevonden toen een Chinese keizer in de tuin zat en er blaadjes in zijn glas waren gevallen. Hij dronk het op en het smaakte lekker, dus er werd meer thee gedronken.

Laatst heb ik een pak witte thee meegenomen. Witte thee zou nog gezonder zijn dan groene thee, hoewel witte, groene en zwarte thee bladeren zijn van dezelfde plant. Het enige dat verschillend is, is het oxidatiegehalte. Zwarte thee is meer geoxideerd en groene thee minder, waardoor zwarte thee meer antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden, bevat. Maar uiteraard zijn er nog diverse andere soorten kruidenthee, die eigenlijk infusies zijn: kamille, munt, zoethout, rozenbottel, rooibos, brandnetel, venkel enzovoort. Ook bestaan er theesoorten met vruchten, maar echt lekker vind ik ze niet.

Aan (groene) thee worden heel wat gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven, maar tot nu toe is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Het zou afvallen stimuleren, helpen tegen een lage bloeddruk na het eten, cholesterol afbreken, kanker voorkomen en nog allerlei andere zaken. Ook zorgt het voor een lichte energieboost omdat thee theine bevat, dat eigenlijk hetzelfde is als cafeine maar dan in veel lagere dosis.

De diverse kruidentheeen hebben elk hun eigen eigenschappen, sommige helpen tegen een slechte nachtrust, andere voor een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, buikpijn en nog diverse andere zaken.
Enjoy your tea!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten