Translate

donderdag 3 januari 2013

Recept: speltchapati's / minitortilla's

Zien ze er niet schattig uit?

Of je ze nu chapati's (plat, Indiaas ongerezen brood) of tortilla's (Mexicaanse maispannenkoek) wilt noemen, dat maakt weinig uit. Feit is dat deze dingen verrukkelijk blijven, vooral wanneer je ze zelf bakt en met name wanneer ze nog warm zijn! Je kunt ze beleggen met bijvoorbeeld rauwkost en tzatziki maar je kunt ze ook kaal eten. Je kunt ze zelfs als diner eten, aangevuld met lekkere groentjes en/of peulvruchten.Eigenlijk zijn ze heel simpel te maken, dus ga nooooit nog naar de supermarkt om het voorverpakte spul te kopen. Niet alleen zijn ze 99% van de tijd van witte, geraffineerde bloem gemaakt, vaak zijn er ook allerlei onnodige stoffen aan toegevoegd, dingen die je liever niet in je lijf wilt hebben. Als je te lui bent ze iedere keer opnieuw te maken, kun je ook een hele stapel van 1kg meel in 1 keer bakken en de rest invriezen, zodat je er altijd een paar achter de hand hebt. Vergeet wel niet om nog een stapel te maken als je eerste bijna op is!

Wat heb je nodig voor deze variant met spelt?

Ingredienten
- 250g volkoren speltmeel
- 150g water

Werkwijze
Doe het meel in een ruime kom en voeg beetje bij beetje water toe, niet te veel want dan wordt het een kleverige boel. Kneed gedurende zo'n 5 minuten. Niet te lang, want de gluten in spelt kunnen daar niet zo goed tegen! Afhankelijk van hoe groot je ze wilt hebben, kun je je deegbol in 12, 6 of 4 stukken verdelen, of zelfs nog meer of minder.
Je kunt ze bakken in een pan zonder olie met anti-aanbaklaag of in de oven. Als je ze in de oven bakt, zullen ze waarschijnlijk iets harder worden en de uiteinden zullen omkrullen. Als je ze in de pan bakt, zullen er luchtbellen in komen. Je kunt deze kapot prikken met een vork of gewoon zo laten, ze veranderen niets aan de smaak, het wordt alleen een grappig zicht. Hoe lang ze moeten bakken hangt van de grootte af, maar zorg er in ieder geval voor dat ze goed gaar zijn want anders is het niet te vreten.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten