Translate

dinsdag 8 januari 2013

Gezond eten goedkoop?

Het blijft helaas een feit: biologisch eten is veel duurder dan het gewone voedsel dat je in de supermarkt vindt, en ik kan me heel goed voorstellen dat niet iedereen de middelen heeft om volledig bio te gaan. Maar om te blijven relativeren: als je de prijs van 1 kg appels vergelijkt met de prijs van 1 kg koekjes... Lijkt me onnodig te zeggen dat appels veel goedkoper zijn ;) Al eet je wel meer appels dan koekjes (dat hoop ik althans). Dan nog. In principe zijn veel basisproducten, natuurlijke producten, goedkoper dan de zwaar bewerkte producten en dat is ook logisch want het bewerkingsproces kost arbeid en geld. Natuurlijk zijn er uitschieters: wilde paddenstoelen zijn heel erg duur bijvoorbeeld.
Ook vlees is een enorme hap uit het budget van het gemiddelde gezin. Wanneer je stopt of mindert met vlees eten, zul je al tientallen euro's kunnen besparen! Goedkope vleesvervangers zijn tofu, bonen, linzen en eventueel eieren (koop ze biologisch, het prijsverschil is het waard!). Zorg dat vlees terug wordt wat het ooit was: een zeldzame traktatie. Dit is goed voor jou, je portemonnee en onze planeet. Tegenwoordig zijn ook aardappelen, rijst en pasta biologisch betaalbaar.
Als je heel graag biologisch groente en fruit wilt eten, dit zijn de meest bespoten soorten in de niet-biologische landbouw.
1. appels
2. selder
3. aardbeien (snif)
4. perziken
5. spinazie
6. nectarines
7. druiven
8. paprika's
9. aardappelen (biologisch is echt betaalbaar)
10. blauwe bessen
11. sla
12. boerenkool

En dit zijn de minst bespoten. Hiervan kun je gerust de niet-biologische variant kopen als je het niet breed hebt.
1. uien
2. mais
3. ananas
4. avocado
5. asperges
6. sugar snaps
7. mango
8. aubergines
9. cantaloep
10. kiwi
11. kool
12. watermeloen
13. zoete aardappel
14. grapefruit/pompelmoes
15. paddenstoelen

Verder zijn basisproducten zoals havermout, granen, tomaten in blik, muesli, crackers e.a. prima als je ze koopt van de huismerken. Hieraan zijn vaak de minste stoffen toegevoegd en deze bevatten meer vezels, minder suikers en minder vet, simpelweg omdat dit ook duurder is.
Vooraf een boodschappenlijstje maken zal je helpen om geen impulsieve aankopen te doen, maar dit kan je wel erg beperken in je vrijheid. Doe het alleen als je weet dat je je er niet aan zult ergeren, want gezond eten moet tenslotte leuk blijven!
Op de markt en in Marokkaanse en Chinese winkels kun je vaak bepaalde dingen goedkoper vinden dan in de supermarkt. Overweeg om verschillende boodschappen op verschillende plaatsen te doen. Dit kost veel tijd, maar hierdoor leer je prijzen vergelijken en zullen die luttele centen op jaarbasis enorm lonen!
Ga altijd naar grote supermarkten en niet naar hun kleinere broertjes of zusjes zoals Carrefour Express, want daar liggen de prijzen altijd hoger.
Koop geen frisdrank of flessenwater. Drink gewoon water uit de kraan! Of investeer in een waterfilter van Brita. Loont zeker de moeite.
Koop geen voorverpakte dingen zoals gesneden groentes, kant-en-klaar maaltijden of zelfs verpakte producten die ook in bulk te koop zijn, want het levert je alleen maar plastic op en het verhoogt het prijskaartje. Een win-winsituatie dus!
En misschien beetje overbodig om te vermelden, maar koop met de seizoenen mee en vooral lokale producten, want het is logisch dat boontjes die uit Kenia komen duurder zijn dan een knolselder uit Belgische of Nederlandse bodem.
Zo, ik hoop dat deze tips een beetje nuttig waren en als je er nog andere weet: laat gerust een reactie achter! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten