Translate

vrijdag 31 mei 2013

Zonnebloemolie

Toen ik gisteren weer eens door de biowinkel struinde, merkte ik dat er in vrijwel alle spreads voor op brood zonnebloemolie zat. Op het eerste zicht dacht ik: niets mis mee. Zonnebloempitten zijn gezond, toch? Maar helaas zitten ze vol met een soort vet die we al te veel binnenkrijgen: omega 6-vetzuren. Op zich zijn zonnebloempitten even gezond als alle noten, zaden en pitten, maar in onze hedendaagse maatschappij eten we teveel omega 6-vetzuren en te weinig omega 3-vetzuren. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat de bronnen van omega 6-vetzuren de goedkoopste zijn met zonnebloemolie op kop. Een voorbeeld hiervan zijn chips, die al jaren in 100% zonnebloemolie worden gebakken met het mom van gezonder te zijn. Het is gezond, maar niet in gefrituurde vorm en zéker niet omdat we er een overdosis van binnen krijgen. Zonnebloemolie zit namelijk overal in en niet alleen in vegetarische producten. Grijp willekeurig een saus vast en je hebt zeer grote kans er zonnebloemolie in aan te treffen. De optimale verhouding van omega 6 tot omega 3 is eigenlijk 2:1 maar die is vrijwel onhaalbaar voor ons. Omega 3 zit voornamelijk in lijn- en chiazaad, vette vis en algen. En omega 6 zit vrijwel in alle plantaardige oliën behalve de enkelvoudig onverzadigde, walnoot- en lijnzaadolie. Plus ze zijn verwerkt in talloze margarines die een gezonder imago hebben dan boter. Foute boel dus. Als je twijfelt over je inname van omega 3, raad ik je ten zeerste af producten te eten waar zonnebloemolie in verwerkt is. Als je heel streng alles bijhoudt en je verhouding zelf kunt berekenen, kan het weinig kwaad om zonnebloemolie binnen te krijgen want omega 6 is óók een essentieel vetzuur. Maar weet je van jezelf dat je veel margarine, sauzen en andere dingen eet waar o.a. zonnebloemolie is in verwerkt, blijf dan ver weg van alle extra bronnen van omega 6.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten