Translate

woensdag 3 april 2013

Sojasaus

Sojasaus is een belangrijke smaakmaker in de Chinese (en bij uitbreiding: Aziatische) keuken. Er zijn verschillende varianten van terug te vinden. Denk maar aan ketjap, een product dat bij ons thuis nooit wordt gebruikt maar wel in Nederland en de Indonesische keuken. Hier houden we het op "gewone" sojasaus. Vroeger Chinese, tegenwoordig die van Kikkoman. En daar is niets mis mee, want er zijn geen enge smaakversterkers aan toegevoegd, in tegenstelling tot de versie met minder zout. Daar word ik altijd knap chagrijnig van. Waarom is het nodig om rotzooi aan je eten toe te voegen? Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Dan heb je nog de biologische sojasaus van bijvoorbeeld Delhaize die ook prima is. Sojasaus wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt uit sojabonen. Niet van die gele gedroogde, maar van jonge sojabonen (edamamé). De sojasaus die hierboven staat, is shoyu, bestaande uit sojabonen, tarwe, zeezout en bronwater. (Ter vergelijking, "normale" sojasaus bestaat uit soja, geroosterd graan [tarwe, water en zeezout] en alcohol als conserveringsmiddel.) De gewone sojasaus is dus niet geschikt voor mensen die geen gluten kunnen of willen eten en dat is best jammer want het is een waardevolle smaakmaker. Gelukkig bestaat er ook tamari, een sojasaus die enkel bestaat uit sojabonen. Voor hen die twijfelen aan hoe gezond soja nu eigenlijk is: sojasaus is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, wat dus inhoudt dat er geen mogelijk negatieve effecten verbonden zijn aan het consumeren ervan. Sojasaus bevat een kleine natuurlijke hoeveelheid natriumglutamaat, wat het ook zijn rijke smaak geeft.

Gebruik
* onmisbaar in wokgerechten
* marinades en dressings
* in soepen en bouillons
* in stoofpotjes
* op smaak brengen van vlees en vis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten