Translate

maandag 1 april 2013

Glasnoedels (glutenvrij!)

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die glutenvrij eten, hetzij uit gezondheidsoverwegingen hetzij uit noodzaak (bij een glutenintolerantie bijvoorbeeld). Pasta is echter een gerecht dat velen graag eten plus het is gemakkelijk klaar te maken. Helaas zijn de meeste pasta's gemaakt van tarwe, het gewas bij uitstek dat bol staat van gluten. Wat dan? Je kunt natuurlijk pastaslierten van courgette, pompoen of wortel maken zoals in de rawfood keuken of speciale glutenvrije pasta kopen van bijvoorbeeld Schär maar dit is best duur. Er is een oplossing dichter bij huis: glasnoedels of rijstvermicelli, die je zo bij de toko kunt kopen en glutenvrij zijn.


Wat zijn glasnoedels? Glasnoedels worden gemaakt uit het zetmeel van de (zoete) aardappel of de mungboon.
Hoe gebruik je ze? Je kunt ze natuurlijk net zoals 'gewone' pasta of noedels gebruiken, maar dit smaakt niet altijd even goed. Er bestaat namelijk een soort gebruiksaanwijzing voor. Eerst kun je de noedels best weken in water om de kooktijd te verkorten. Kook ze vervolgens in een pot met voldoende water en giet af. Serveer ze met een sausje van rijstazijn, sojasaus en chili-olie in de volgende hoeveelheden: 4/5 azijn, 1/10 sojasaus en 1/10 chili-olie. Je kunt er verder nog gewokte groentes en/of vlees bij eten, bijvoorbeeld broccoli of varkenshaasje met wortel- en ajuinreepjes.
Deze noedels zijn er niet geschikt voor, maar een andere soort hoef je niet voor te weken en kun je meewokken. Wat het exacte verschil is wordt hier thuis nog nagevraagd :)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten