Translate

maandag 10 juni 2013

Recept: bao zi

Of bapao zoals ze in Nederland worden genoemd. Echt supergezond is het niet, maar het is wel leuk om te maken en lekker en ik wil eens een traditioneel Chinees recept laten zien, al is dit al een gepimpte versie (gezonder). Bovendien is deze variant al tonnen beter dan de McBuns. In China is het een hele kunst om ze te vouwen en moet je er proberen 21 plooien in te krijgen.

Ingrediënten
- bakje alpro soya gehakt (niet het gezondste, ik weet het)
- 125g licht volkoren speltbloem
- 125g tarwebloem
- 21g verse gist
- 1 el sesamolie
- 250g voorgesneden juliennegroenten (nog beter, snijd ze zelf!)
- 2 el olijfolie
- alle kruiden die je in je keukenkastje hebt staan!
- eventueel 1 el geroosterd sesamzaad
Werkwijze
Kneed de bloem samen met gist en water tot een homogeen deeg. Dek af en laat rijzen tot het zachtjes terugveert wanneer je je vinger erin zet. Maak de vulling door de olijfolie te verhitten in een koekenpan en het gehakt even te bakken, anders is het namelijk te droog. Doe het in een kom en meng er de groenten, de sesamolie, de kruiden en eventueel het sesamzaad door. Als het deeg gerezen is, bestuif dan een werkblad met meer bloem en vorm 'bollen' van het deeg. Rol het uit met de deegroller tot ongeveer een halve centimeter dikte (niet te dun!). Nu kun je de broodjes vormen. Leg in het midden van het lapje deeg wat vulling en knijp de randjes samen (oefen en oefen tot je 21 vouwen krijgt ;) al is dat allesbehalve gemakkelijk, dat kan mijn moeder niet). Het belangrijkste is dus dat het dicht is. Doe dit tot alle deeg en vulling op is. Zet een traditionele stoompan op het vuur (of als je dat niet hebt, een grote kookpan met een stoommandje erboven, geen stoomkoker) en stoom de broodjes gaar. Ze worden meestal geserveerd met een dipsaus van (Chinese) rijstazijn, sojasaus en chili-olie. Smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten