Translate

donderdag 10 oktober 2013

Spruitjes

De herfst is nu toch écht wel begonnen en hoewel de donkere dagen, koudere temperaturen en regenbuien voor velen een bron van ergernis zijn, zijn er ook leuke dingen aan! Eén daarvan is namelijk al het heerlijke dat de natuur ons in dit seizoen te bieden heeft. Tegenwoordig kun je overal groente- en fruitkalenders vinden, dus daar ga ik jullie niet mee lastigvallen, maar bij mijn persoonlijke favoriete staan nu: pompoen, de net geoogste appels en... spruitjes. Tot enkele jaren geleden had ik ze nog nooit gegeten, maar tegenwoordig kan ik met mijn hand op het hart zeggen dat ik er gék op ben. Spruitjes zijn heel erg gezond! Per 100 gram bevatten ze:
37 kcal
3.8g eiwitten
4.2g koolhydraten waarvan 4g suikers
0.5g vetten
4g vezels
0.15mg vitamine A
0.09mg vitamine B1
0.15mg vitamine B2
0.3mg vitamine B6
80mcg vitamine B11 (foliumzuur)
85mg vitamine C
5mg natrium
300mg kalium
30mg calcium
75mg fosfor
20mg magnesium
0.8mg ijzer
0.4mg zink
Als je deze voedingswaarden vergelijkt met die van bijvoorbeeld pompoen, zie je dat de spruitjes overduidelijk beter scoren!



En ze zijn super veelzijdig. Heb je nachtmerries van tot snot gekookte spruitjes? Geen nood, probeer eens een andere bereidingswijze.

heerlijke geroosterde spruitjes!


Stomen (en er een drupje tabasco bij doen!)
Roosteren: verwarm een oven voor op 180°C, snijd de spruitjes in twee en mix ze goed met olijfolie, rooster 15 minuten in de oven, schud even en rooster nog 5 à 10 minuten tot de doorgesneden kant een beetje bruin begint te verkleuren
Op Aziatische wijze geroerbakt met een lepel sojasaus en een snufje vijfkruidenpoeder
Op mediterraanse wijze aangemaakt met een beetje olijfolie, balsamicoazijn en kerstomaatjes
Curryspruitjes: verhit wat olie in een pan met dikke bodem en bak er 2 theelepels kerriepoeder even in. voeg er dan een laurierblad aan toe, vervolgens nog 2 gesnipperde uien, 3 geperste teentjes knoflook en wat geraspte gember. Laat 10 minuten op laag vuur garen en doe er dan 4 eetlepels gehakte tomaat bij. Laat dit geheel nog doorstoven. Verwarm in een andere pan wat olijfolie en stoof daarin 400g spruiten in vieren gesneden langzaam gaar. Serveer de spruitjes met het uimengsel en 4 eetlepels sesamzaad en breng op smaak met zout, chilipoeder en wat walnootolie.
Lekker Hollands in een stamppot

Zoals je ziet, mogelijkheden genoeg om deze ondergewaardeerde groente om te toveren tot een lekkernij. Wist je dat je spruitjes zelfs rauw kunt eten? Al is dit niet aan te bevelen omdat dat lastig te verteren is. Spruitjes behoren tot de kruisbloemigen - dezelfde familie als broccoli en boerenkool - en moeten niet onderdoen voor hun broertjes qua gezondheidswaarde. En het mooiste is dat ze gedurende heel de herfst en winter te verkrijgen zijn. Ik voel een verslaving opkomen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten