Translate

zaterdag 5 januari 2013

Sultana's en aanverwante zaken

Tegenwoordig zijn er veel mensen die schijnen te denken dat koekjes als Sultana, Grany of Petit Dejeuner-achtige dingen gezond zijn, en kun je die mensen daar de schuld voor geven? De verpakkingen smijten met cijfers en gezondheidsclaims en de onschuldige slachtoffers weten gewoon niet beter. Lu schrijft op zijn website bijvoorbeeld over de Petit Dejeuner koekjes: "Een pakje LU Petit Déjeuner met een yoghurtje, stuk fruit en een koffie of een thee geeft je een evenwichtige start van de dag." 
Een stuk fruit en drinken zijn absoluut aanraders voor je ontbijt, kijk naar wat ik hier eerder over schreef. Maar evenwichtig? Dat moeten we met een korreltje zout nemen, vrees ik. Laten we de ingredientenlijst eens onder de loep nemen van de ontbijtkoeken met chocoladestukjes. Lu claimt het gebruik van 5 volkoren granen, maar in hoeverre is dit waar?

GRANENBISCUITS MET STUKJES CHOCOLADE, VERRIJKT MET MAGNESIUM, IJZER EN VITAMINES E, B3 EN B1.

INGREDIËNTEN


Ingrediënten: Granen 69,4% (tarwebloem 48,7% (volkorengranen 20,7% (havermout 8,1%, gerstevlokken 4,1%, volkorenroggemeel 3,9%, volkorentarwemeel 3,6%, volkorenspeltmeel 1%)), suiker, plantaardig vet (koolzaad, palmolie), chocoladechips 9% (suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine)), rijsmiddelen (ammoniumwaterstofcarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), vulstof (polydextrose), aroma, zout, mineralen (magnesiumcarbonaat, gereduceerd ijzer), magere melkpoeder, emulgatoren (sojalecithine, E472e ), vitamines (E, B3, B1). 
Bron
Granen zijn inderdaad het hoofdbestanddeel, bijna 70%. Maar van het volgende zou je bijna van je stoel vallen. 48.7% daarvan is gewoon tarwebloem. Geraffineerd, waar niks nuttigs inzit voor je lichaam. Slechts 20.7% van dit koekje bestaat uit volkorengranen! Dit soort dingen vind ik ronduit schandalig. Je wordt bedrogen onder je ogen! Om nog maar te zwijgen van wat er nog in zit: suiker, suiker, emulgator, vulstof (wat moeten we ons voorstellen bij polydextrose?), aroma (altijd vaag), zout, nog meer emulgatoren, magere melkpoeder. En toegevoegde vitaminen en mineralen. Ik denk dat mijn punt duidelijk is: dit is niet oke, laat staan gezond! Als traktatie kun je zelf beslissen of je dit eet of niet, maar het is bijna misdadig dat bedrijven mensen wijsmaken dat dit gezond is, en zelfs als vervanging van ontbijt kan dienen! En als je denkt dat dit het enige is, zul je je ogen nogal eens opentrekken als je meer ingredientenlijstjes gaat bekijken, om nog maar te zwijgen van de voedingswaarde. 4g vezels per 100g. Dat zegt meer dan genoeg.

Natuurlijk kijkt de gemiddelde mens niet elke verpakking na in zijn boodschappenkarretje, maar dat is juist wat ik wil bereiken met deze site: we moeten onze ogen openen, want helaas is de voedingsindustrie niet te vertrouwen. Als je dit soort dingen lekker vindt, prima. Maar gebruik 'gezond' niet als excuus en vervang er geen maaltijden mee! 
Altijd kritisch kijken. De kcal zijn zelfs niet het belangrijkste, de ingredienten, daar begint het mee.

vrijdag 4 januari 2013

Recept: rauw boekweit ontbijt

Na mijn blogpost over boekweit, besloot ik dat er toch iets meer te doen mee moest zijn dan 'gewoon' koken en als rijstvervanger of in een slaatje te gebruiken. En toen kwam ik per ongeluk terecht op Oh She Glows. En dit lijkt me toch ontzettend lekker! Sorry voor de afwezigheid van foto's, het telefoon/cameraprobleem moet nog steeds worden opgelost.
 Het is makkelijk te maken, vegan en rauw. Wat wil een mens nog meer?

Oeps, beetje overgelopen uit mijn meloenkom! Het zwat zijn de hiazaadjes en het eilandje in het midden zijn bevroren bosvruchtjes. Het ziet er niet uit bij mij (teveel sojamelk), maar het smaakt verrukkelijk en is supergezond.
Ingredienten (of hoeveelheden naar eigen honger, maar de verhouding van het vocht t.o.v. de boekweit is ongeveer 65% in het originele recept)
 
- 2 kopjes rauwe boekweit, minstens 1 uur geweekt in water
- 1.5 kopje ongezoete sojamelk/amandelmelk/havermelk etc. (als je een rauwe variant hebt is het helemaal 'raw')
- 10g rauwe chiazaad
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepels vanille-extract
eventueel: beetje zout, een zoetmiddel zoals agavesiroop, ahornsiroop etc.
Toppings naar eigen smaak: (gedroogd) fruit, rauwe cacao, notenpasta, amandelschaafsel, kokos, gemalen noten enzovoort. Laat je creativiteit de vrije loop!

Werkwijze
Gooi de geweekte boekweit in een keukenrobot of een blender, giet de sojamelk/amandelmelk/havermelk erbij, doe de chiazaadjes en het vanille-extract erbij en mix tot het een gladde massa is. Doe er nu de kaneel en het zoetmiddel bij. Giet het in een kom of - wat chiquer - grote, hoge wijnglazen of parfaitglaasjes. Versier met je gekozen toppings of eet zo op! Als je het niet per se rauw wilt of liever iets warms hebt (in de winter bijvoorbeeld), kun je het ook eerst opwarmen.
Lekker als ontbijt of tussendoortje. Smakelijk!

donderdag 3 januari 2013

Recept: speltchapati's / minitortilla's

Zien ze er niet schattig uit?

Of je ze nu chapati's (plat, Indiaas ongerezen brood) of tortilla's (Mexicaanse maispannenkoek) wilt noemen, dat maakt weinig uit. Feit is dat deze dingen verrukkelijk blijven, vooral wanneer je ze zelf bakt en met name wanneer ze nog warm zijn! Je kunt ze beleggen met bijvoorbeeld rauwkost en tzatziki maar je kunt ze ook kaal eten. Je kunt ze zelfs als diner eten, aangevuld met lekkere groentjes en/of peulvruchten.Eigenlijk zijn ze heel simpel te maken, dus ga nooooit nog naar de supermarkt om het voorverpakte spul te kopen. Niet alleen zijn ze 99% van de tijd van witte, geraffineerde bloem gemaakt, vaak zijn er ook allerlei onnodige stoffen aan toegevoegd, dingen die je liever niet in je lijf wilt hebben. Als je te lui bent ze iedere keer opnieuw te maken, kun je ook een hele stapel van 1kg meel in 1 keer bakken en de rest invriezen, zodat je er altijd een paar achter de hand hebt. Vergeet wel niet om nog een stapel te maken als je eerste bijna op is!

Wat heb je nodig voor deze variant met spelt?

Ingredienten
- 250g volkoren speltmeel
- 150g water

Werkwijze
Doe het meel in een ruime kom en voeg beetje bij beetje water toe, niet te veel want dan wordt het een kleverige boel. Kneed gedurende zo'n 5 minuten. Niet te lang, want de gluten in spelt kunnen daar niet zo goed tegen! Afhankelijk van hoe groot je ze wilt hebben, kun je je deegbol in 12, 6 of 4 stukken verdelen, of zelfs nog meer of minder.
Je kunt ze bakken in een pan zonder olie met anti-aanbaklaag of in de oven. Als je ze in de oven bakt, zullen ze waarschijnlijk iets harder worden en de uiteinden zullen omkrullen. Als je ze in de pan bakt, zullen er luchtbellen in komen. Je kunt deze kapot prikken met een vork of gewoon zo laten, ze veranderen niets aan de smaak, het wordt alleen een grappig zicht. Hoe lang ze moeten bakken hangt van de grootte af, maar zorg er in ieder geval voor dat ze goed gaar zijn want anders is het niet te vreten.

Smakelijk!

woensdag 2 januari 2013

Kaneel

Een van mijn favoriete smaakmakers naast tabasco, is kaneel. Ik eet het elke dag wel een keer of twee, want het is lekker bij bijna alle soorten fruit en in het bijzonder bij appel. Het heeft echter een hele tijd geduurd vooraleer ik het lustte, want tot ik 16 en 1/2 jaar oud was, lustte ik het totaal niet. Sterker nog, ik werd zelfs misselijk van het alleen maar al te ruiken. Nu ben ik er echter verzot op en zou het niet kunnen missen in de keuken, niet alleen vanwege de smaak. Het heeft namelijk een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel en je cholesterol.

Kaneel is afkomstig van een boom: het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar daar ga ik niet verder over uitweiden. Je vindt het in de supermarkt in de vorm van poeder of stokjes. Het poeder is lekker voor over je appels of havermoutpap, de stokjes zijn ideaal om mee te koken met een hartige soep of stoofpot.
Al eeuwenlang worden er gezondheidsvoordelen aan kaneel gekoppeld, en niet voor niets. Kaneel zou namelijk verwarmend, antisceptisch, krampwerend en tegen winderigheid werken, bijgevolg is het dus goed bij verkoudheid en koorts, als thee voor een goede bloedsomloop, bij vermoeidheid, diarree, indigestie, buikkrampen en gevoelige darmen.
Daarbij moet je denken aan volgende: een lepel honing met kaneel, lauwwarm water met honing en kaneel in variabele verhoudingen.

Kaneel dient vermeden te worden tijdens de zwangerschap, omdat dit een prikkelende werking zou kunnen hebben. Ook bevat kaneel onder andere coumarine, dat bij dieronderzoeken kankerverwekkend bleek te zijn. Of dit ook bij mensen zo is, moet nog onderzocht worden, maar het voedingscentrum raadt alvast aan niet te veel kaneel op 1 dag te eten. Nu ben ik over het algemeen absoluut geen fan van het voedingscentrum, maar zorg dus dat je niet elke dag bij wijze van spreken een potje kaneel leeg eet, en alles is oke. Ik raad ook biologische kaneel aan, aangezien die niet bespoten is geweest.

Heb jij nog leuke kaneel ideeen? Post ze!

dinsdag 1 januari 2013

Een nieuw jaar, een nieuw begin!

1 januari is voor velen het moment bij uitstek om allerlei goede voornemens te plannen, en hoewel ik het zelf eigenlijk maar niets vind, moet ik het misschien ook eens doen. Waarom zou je per se op 1 januari je leven omgooien in godsnaam?! Het is maar een datum, net zoals iedere maand, iedere week en zelfs iedere dag het getalletje verandert. Een jaar duurt natuurlijk wel iets langer. Ik geloof wel in verandering en verbetering, maar niet per se op 1 januari. Je kunt je iedere dag voornemen om je leven te beteren, en de slaagkans verhoogt heus niet als je het doet op 1 januari. Je kunt het doen op 1 maart, 5  april, 18 september enzovoort. Dus dat is mijn voornemen dit jaar: mezelf minstens 1 keer per maand "verbeteren". 
Ik denk dat dat evenveel, of zelfs meer kan opleveren dan de 'klassieke' goede voornemens.
Als jij goede voornemens hebt: probeer je leven ernaar in te richte en het niet enkel bij een voornemen te houden. Dit is makkelijk praten, dat besef ik heus wel omdat ik ook nog iedere dag worstel met mijn voornemens en dromen, maar probeer het. Niet omdat je "maar 1 keer leeft", maar omdat je weet dat je veel gelukkiger zult zijn als het lukt!

Al het goeds voor jullie dit jaar.