Translate

maandag 15 oktober 2012

De papaja

Papaja's    

Vandaag heb ik me eens getrakteerd op een lekkernij, namelijk de papaja. Deze exoot bevat heel wat goeds voor ons. Goed rijp is de papaja bijzonder zoet en sappig. Een halve voorziet reeds in de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor volwassenen, en het oranje vruchtvlees is rijk aan betacaroteen dat een belangrijke rol speelt in de strijd tegen vrije radicalen (over anti-oxidanten en vrije radicalen zijn er nog vele discussies, maar voorlopig kunnen we alleen maar met zekerheid zeggen dat al het gekleurd groente en fruit bijzonder gezond is). 


Papaine

Papajasap bevat papaine, een enzym dat lijkt op pepsine (een stof die door het lichaam wordt geproduceerd) en dat eiwitten afbreekt. Nu zeg je misschien, ho maar, eiwitten afbreken ?? Ja, eiwitten afbreken. Volgens 'De voedselzandloper' zorgen eiwitten voor groei en groei voor vroegtijdige veroudering. Papaine helpt ook bij een slechte spijsvertering beweren sommigen. Het wordt geextracteerd en gedroogd tot poeder en in die vorm verkocht. 
Kortom, niets dan goeds !


Gebruik

Omdat het wel een nogal dure vrucht is en het transport (papaja groeit voornamelijk in Midden-Amerika, Azie en Midden- en Zuid-Afrika) niet erg milieuvriendelijk is, zou ik de consumptie ervan beperken tot enkele keren per jaar. 
Voor gebruik even wassen - je kunt het ook schillen, maar dat is mij te veel werk -, doormidden snijden en uitlepelen. Smakelijk !  :-)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten