Miso is een veelgebruikt ingredient in de Japanse en macrobiotische keuken en een superontbijt. Reden te meer om het eens in huis te halen en zelf te proberen! Het is gemaakt van gefermenteerde sojabonen waardoor het beter te verteren is dan 'gewoon' soja. Van miso zijn er verschillende soorten, ik heb de rijstvariant van Danival. Ingredienten: soja, volle rijst (41.5%), ongeraffineerd Atlantisch zeezout, gist.
Hele pure, natuurlijke ingredienten waar niks mis mee is! Soja als peulvrucht en rijst als graan bevatten beide fytinezuur, maar door het fermentatieproces is dit voor een groot deel gereduceerd. Bovendien gebruik je in misosoep maar een heel klein beetje, waardoor je redelijk weinig binnenkrijgt.
Voedingswaarde per 100g: 142.5 kcal, 10.2g eiwitten, 12g koolhydraten, 4.2g vetten
Nu, aan de slag! Wat heb je nodig voor een lekker soepje waar je zowel 's ochtends als 's avonds je buik mee kunt vullen?
Ingredienten voor 4 personen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2cm gember
- 1 grote wortel
- 3cm kombu
- 2 el miso
- sojasaus
- handvol gedroogde shiitakes
- 225g noedels, bij voorkeur boekweit
- 1l water
- olijfolie
- 1el Aziatische rijstazijn
- 150g tofu
Werkwijze
Pel en snipper de ui, gember en knoflook. Was de wortel en snijd fijn, desnoods met behulp van een rasp. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit de ui. Voeg wortel, gember en knoflook toe. Bak dit 5 minuten. Voeg er een liter water, de shiitakes en kombu aan toe en laat 20 minuten koken op zacht vuur. Kook ondertussen in een andere pan de noedels. Snijd de tofu in kleine blokjes. Verhit nogmaals olijfolie in een wok en bak de blokjes tot ze goudbruin zien. Voeg een beetje sojasaus toe en laat helemaal intrekken in de tofu.
Zet het vuur uit en neem wat kookvocht uit de pan. Los hierin de miso op.
Verdeel de noedels over 4 kommen, schenk er de soep en de opgeloste miso bij en strooi er de tofublokjes overheen. Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten