Afgelopen week heb ik maar liefst twee (!) mango's gegeten. Vorig weekend was mijn mama naar de Colruyt geweest en had ze er gekocht, en aangezien die krengen niet gauw rijpen kon ik ze nu pas eten. Maar ik moet zeggen, het was het wachten waard, want het zachte, zoete, sappige, goudkleurige vruchtvlees is echt verrukkelijk. En supergezond!
De gele kleur zegt het namelijk af: deze vrucht is rijk aan betacaroteen, een voorloper van vitamine A en heel erg goed voor je ogen en haar. Bovendien bevat 1 mango meer vitamine C dan de aanbevolen dagelijkse behoefte. Een mango is wel zeer suikerrijk, per 100g bevat mango: 61 kcal, 1.1g eiwitten, 12.8g koolhydraten waarvan 12.2g suikers, 0.3g vet en 1.5g vezels. Niet geschikt om elke dag te eten, maar wel een heerlijk gezonde traktatie.
Mango bevat fenol, een antioxidant die kanker zou kunnen verkomen, met name galblaaskanker.
Mango bevat veel ijzer, en in combinatie met de vitamine C wordt deze ook beter opgenomen door je lichaam.
Mango zorgt ervoor dat verstopte porien in je huid zich openen.
Een rijpe mango is goed voor het versterken van je hartspier.
Mango bevat veel tryptofaan, een voorloper van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon.
Mango bevat vitamine E.
Hoe komt het toch dat tropische vruchten dikwijls veel meer voedingsstoffen bevatten dan de appel en peer die bij "ons" groeien? Het antwoord op die vraag moet bij de zon gezocht worden. Want onze voedingsketen zit eigenlijk heel eenvoudig in elkaar: alles begint met de zonnestralen. Die energie bereikt onze aarde en enkel planten kunnen die zonnestralen omzetten in energie, met name glucose. Fruit dat in tropische landen groeit, krijgt veel meer zonneschijn en bevat dus veel meer levenskracht en energie! Voor het milieu (en je portemonnee) is het niet zo best om altijd maar tropisch fruit te eten, maar het is dus wel gezonder en calorierijker. Maar laat dat je niet beperken in je fruitinname!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten