Dit weekend kocht ik een zogenaamde 'vergeten groente': pastinaak. Het ziet er gewoon uit als een wortel, maar dan enkele malen groter en witter. Het is een van die groentes die 50 jaar geleden enorm veel werden gegeten, maar tegenwoordig eerder geminacht vanwege de vloed aan exotische producten. Toch zijn de vergeten groentes de laatste jaren steeds meer in opmars, wellicht ook omdat biologisch en ecologisch eten steeds hipper wordt. Een goede zaak als je het mij vraagt!
De pastinaak komt oorspronkelijk van het Middellandse Zeegebied en was al bekend bij de Romeinen. Voor de introductie van de aardappel was pastinaak zeer gelief in West-Europa en Amerika, omdat het fungeerde als basisvoedsel.
100g verse pastinaak bevat:
80 kcal
15g koolhydraten
1.3g eiwitten
0.4g vet
18mg vitamine C
0.08mg vitamine B1
0.08mg vitamine B2
0.02mg caroteen
51mg calcium
0.6mg ijzer
Het is dus perfect te gebruiken zowel als groente als vervanging van aardappelen. Voor gebruik best even wassen, schillen en bovenste en onderste topje eraf snijden. Je kunt het rauw eten in een salade of even stomen. Pastinaakpuree en chips zijn ook heerlijk!
De smaak is enigszins apart en niet direct thuis te brengen. Ik heb eens gelezen dat het anijsachtig is, dus dat zullen we maar aannemen. Het is in ieder geval zeer milieubewust, want pastinaak wordt in eigen bodem geteeld en het zou ook ideaal zijn voor diabetici. Het is een echte wintergroente, dus sla er maar flink van in de komende maanden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten