Translate

zondag 12 mei 2013

Raw food als levenskunst

Ik zag dit boek in de bib bij 'Vegetarische keuken' en ik dacht meteen: dit moet ik lezen. Ik ben namelijk geïnteresseerd in verschillende levensstijlen, zowel veganistisch als raw food als paleo als de Voedselzandloper, maar ik zoek mijn eigen weg daarin want door de bomen zie je tegenwoordig het bos niet meer. Het leek me wel interessant om meer te weten te komen over de raw food keuken en om inspiratie op te doen. De voorkant ziet er alvast veelbelovend uit en op de achterflap staat: Je kunt nu genieten van alle voordelen voor je gezondheid door het bereiden van heerlijke maaltijden met verse, rauwe producten. Doreen Virtue en Jenny Ross geven in dit 'kook'boek meer dan 100 recepten en tips voor verrukkelijke gerecht - allemaal bereid met vruchten, groenten en noten. Je kunt o.a. genieten van de Mexicaanse, Italiaanse en Aziatische keuken terwijl je tevens de fysieke, spirituele en emotionele voordelen ervaart van het bereiden van je eten op deze manier. Wanneer je deze gemakkelijk klaar te maken recepten volgt, ontdek je waarom duizenden mensen deze manier van voedsel bereiden in hun dagelijks leven hebben opgenomen.
Ik had er dus ontzettend zin in om dit allemaal eens door te bladeren en kon al niet wachten. Helaas moet ik zeggen dat ik teleurgesteld werd. Hoewel de gerechten heerlijk klinken en ogen, is het eerste dat me opvalt dat je voor zowat 70% van de gevallen een food dehydrator nodig hebt. Niet bepaald iets dat in ieders keukenkast staat. Ten tweede gaan er in de smoothies - die je gewoon kunt maken met een blender of staafmixer - àltijd superfoods. Hennepzaad, spirulina, maca, Supergreens, hennepzaadjes... You name it en het zit erin. Allemaal behoorlijk prijzig. Ten derde gaan er grote hoeveelheden vet in de recepten: zomaar even 300g pijnboombitten is geen uitzonderig. Naast het feit dat ik me afvraag of dit allemaal wel zo gezond is, zijn deze dingen (noten, zaden en pitten) ook niet zo goedkoop. Jammer genoeg krijg ik hierdoor de indruk dat raw food een exclusieve keuken is die alleen voor de rijken onder ons is weggelegd, terwijl gezond én lekker eten voor iedereen een mogelijkheid zou moeten zijn en mensen die bij raw food direct aan worteltjes knabbelen denken hiermee niet overtuigd zullen zijn. Als je al deze dingen wél in huis hebt of bereid bent aan te schaffen, kan ik alleen maar zeggen dat de gerechten wel de moeite waard lijken en er is een heel hoofdstuk gewijd aan dessert voor de zoetebekken onder ons ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten