Translate

zondag 6 januari 2013

School en eten

En de examens zijn nog maar net achter de rug en de kerstvakantie zit er alweer op. Voor de meeste 3- tot 18-jarigen, inclusief ikzelf, betekent dat dat ze vanaf morgen terug naar school zulllen gaan en het grootste deel van hun dag daar zullen doorbrengen. Maar wat doe je dan met het eten? Sommigen vinden dit misschien een heel domme vraag, anderen snakken al eeuwen naar het antwoord hierop en nog anderen weten wel wat ze moeten doen, maar iets houdt hen tegen.
Ik ga niet DE oplossing kunnen geven, maar wil wel helpen om de gezondere eetgewoontes ook op school vol te kunnen houden. Als je kinderen hebt, is het misschien wel eens lastig om ze naar jou te doen luisteren. En als je een tiener bent, is het weleens vervelend als jij iets gezond wilt eten, maar je vrienden houden een snackpartij. Dan moet je altijd afwegen wat voor jou nu het belangrijkste is. Eerst de twee situaties eens benaderen.

Als ouder: probeer je kinderen de keuze te geven tussen gezonde en minder gezonde opties, zorg dat er altijd volop natuurlijk voedsel in huis is en dwing je kind niet! Natuurlijk kun je absoluut niet toestaan dat er iedere avond bijvoorbeeld frituurvoedsel in huis is, maar zoals eerder gezegd, zorg voor veel gezonde dingen en breng je kind bij dat het belangrijk is om gezond te eten. Dwingen kan wel werken, maar zou niet mogen. Het is belangrijk dat je kind zelf keuzes leert maken, je kunt ze niet voor eeuwig onder je vleugel houden.



Als tiener: besef goed dat de meesten je levensstijl raar zullen vinden, en dat sommigen je zullen uitlachen of medelijden met je zullen hebben. Laat je hier niet door uit het veld slaan! Het is jammer dat de gezonde voeding slechts de oren van enkelen hebben weten te bereiken, maar voel je niet verplicht het uit te leggen of jezelf te verdedigen. Aan geinteresseerden kun je natuurlijk het hoe en waarom vertellen en eventueel zelfs tips geven, maar voel je niet genoodzaakt te prediken. Wees jong, verstandig en geniet van je leven, ook met gezond eten is dat mogelijk! Als je in sociale situaties komt waarbij je eetgewoontes moeilijkheden scheppen, maak dan een keuze: wil je even 'gezellig' mee doen, of wil je toch je principes behouden? Het kan geen kwaad om een keertje los te gaan, dat is minder erg dan elke dag troep binnenwerken, maar hopelijk besef je dat bijvoorbeeld een stuk slagroomtaart of chips eten geen verplichting is om het leuk te hebben.

En nu praktisch.
Water ! 
Zorg er in ieder geval voor dat de dag goed wordt begonnen met een ontbijt. Als de schooldagen lang duren, voorzie dan genoeg tussendoortjes en een stevig lunchpakket. Geef als drank alleen water mee, of eventueel (soja)melk als je kinderen iets anders willen. Vermijd frisdrank en fruitsa, dit zijn slechts ongezonde suikers.

Denk bij lunch aan simpele dingen: gezonde boterhammen (En dan bedoel ik van gezond brood) met lekker beleg. Laat de keuze ervan aan hen over, maar zorg dat er zo weinig mogelijk bewerkte producten zoals vleeswaren, sandwichspread of choco in huis is. Probeer er ook voor te zorgen dat ze dit zo weinig mogelijk willen. In plaats daarvan kun je zelf beleg maken met peulvruchten, gebraden kip (voor niet-vegetariers), noten, gegrilde groenten of verzin zelf nog iets. Als je weinig inspiratie hebt, kun je ook hummus kopen of een kijkje nemen in de natuurwinkel. Er gaat ook niets boven fruit op je brood: plakjes appel, banaan of kiwi. Zorg er dan voor dat je het goed apart verpakt, zodat het brood niet klef wordt. Af en toe kaas kan geen kwaad, maar probeer kaas te zoeken waaraan niet al te veel is toegevoegd en met zo weinig mogelijk zout. Stop er rauwkost bij zoals cherrytomaatjes, komkommerstaafjes of kleine paprika's.
Als je geen brood wilt meegeven, kun je ook alternatieve broodachtige dingen in de brooddoos steken: zelfgemaakte wraps, gezonde muffins (er zijn genoeg recepten op internet te vinden), een salade met pasta of granen zoals couscous, quinoa of spelt, graanvlokken of muesli met een potje yoghurt (dat blijft goed tot de middag), crackers met of zonder beleg. Je zou ze zelfs een smoothie kunnen meegeven als ze dat lusten.

Tussendoortjes zorgen voor een energieboost in je dag, op voorwaarde dat je de goede kiest: een stuk fruit met wat nootjes bijvoorbeeld. Fruit zorgt voor vitamines, mineralen en vezels maar bevat ook best wel wat suiker. De gezonde vetten en eiwitten in noten verlagen de glycemische lading van het fruit waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Andere lekkere tussendoortjes. Groentes bevatten weinig koolhydraten dus behalve in je lunchbox kun je ze ook gewoon tussendoor eten. Selderstengels, bloemkoolroosjes, worteltjes of sojaboontjes, je kunt het zo gek nog niet bedenken. Rijstwafels of dergelijke besmeerd met wat  notenpasta. Een ei is ook een goed en compleet tussendoortje als je kinderen het niet erg vinden dierlijke dingen te eten. Laat je niet verleiden door zogenaamde schoolkoekjes met prentjes van tekenfilmfiguren, in deze dingen zitten zelden voedingsstoffen! Val ook niet voor mueslirepen want die bevatten in werkelijkheid veel te veel suikers en verzadigd vet voor een gezond tussendoortje. Wat ook altijd goed is voor tussendoorm, is een boterham. Zelf koekjes bakken zorgt overigens voor meer controle over ingredienten en is altijd aan te raden. Gebruik zo min mogelijk suiker en zoetstoffen, en probeer margarine door echte boter of olie te vervangen. Er is zoveel mogelijk op gebied van gezond bakken maar daar ben ik geen expert in.
Wat ook een geweldig tussendoortje is voor mensen die het lusten: olijven. Gezonde vetten, vullend en bomvol voedingsstoffen. Maar zelf moet ik er niets van weten.

Zo, het is heel veel informatie, maar ik hoop dat er her en der een tip is blijven hangen. Veel succes op school, alle slachtoffers van het onderwijssysteem ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten