Translate

dinsdag 16 april 2013

Hete pepers

Pittig eten is goed voor je! Chilipepers reguleren je bloedsuikerspiegel, remmen de groei van kankercellen, verlagen de cholesterol en op lange termijn de bloeddruk en doden bacteriën in je maag waardoor je minder kans hebt op maagzweren. Bovendien geeft het je stofwisseling een boost zodat je meer calorieën verbrandt en je zit sneller vol als je pikante dingen eet. Chilipepers houden ook je luchtwegen open waardoor je minder snel verkouden wordt. Pikante pepers bevatten capsaïcine. Die stof zorgt ervoor dat er endorfinen vrijkomen in het lichaam (dezelfde die je bij sporten aanmaakt) waardoor sommigen een blij gevoel krijgen van pittig eten. Er zit ook veel vitamine C in deze kleine smaakbommetjes: 14 gram bevat 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (niemand is zo gek om 100g te eten, want een teveel kan schade toebrengen aan je maag). Ook bevatten pepers alfa- en bètacaroteen, kalium, mangaan, ijzer en magnesium. In de winter houden chilipepers je voeten warm. Kortom, meer dan genoeg redenen om je eten eens vaker kruidig te maken.

Er zijn verschillende vormen waarin je ze kunt kopen:
- chilisaus, liefst niet uit een potje want die bevatten dikwijls suiker, E-nummers en gemodificeerd zetmeel
- tabasco en namaaktabasco
- verse chilipepers, te verkrijgen in groot en klein formaat en in verschillende kleuren (de kleine zijn nog pikanter dan hun grote broertjes)
- chilivlokken, ook wel pili-pili genoemd
- cayennepeper
- chilipoeder, een mix van verschillende kruiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten