Witte rammenas, ook wel rettich genoemd |
De smaak lijkt een beetje op die van radijs, maar radijs is een stengelknol en rammenas een wortelknol, hierdoor is rammenas steviger van smaak.
Rammenas is de afgelopen jaren terug zijn opmars aan het maken net als vele andere vergeten groentes, zoals pastinaak of schorseneren.
Per 100g bevat rammenas
Zwarte rammenas, op hun witte broertjes |
5g koolhydraten
2g eiwitten
0.2g vet
30mg vitamine C
0.07mg vitamine B1
0.02mg vitamine B2
120mg calcium
2mg ijzer
Het is een echte seizoensgroente en zeer ecologisch omdat ze van dichtbij komt, eten die handel dus!
Rammenas wordt meestal rauw gegeten in slaatjes of om topgerechten van sterrenchefs op te leuken, maar je kunt er ook een hartige soep van maken. In vele gerechten kun je rapen prima door rammenas vervangen en andersom ook. Het is rijk aan vitamine C en toch wel tamelijk aan calcium. Gevulde rammenas met bijvoorbeeld kaas, tofuroom en seitan is ook heerlijk. Eet wel niet te veel ervan in een maaltijd, want het irriteert de maag en kan zelfs braakneigingen veroorzaken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten