Translate

vrijdag 21 december 2012

Boekweit

Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie. Hier in West-Europa gebruiken we het niet veel, enkel om pannenkoeken van te bakken. En nochtans werd er ooit volop boekweit geteeld in onze streek. Deze driehoekige korrels zijn namelijk zeer rijk aan magnesium, kalium en fosfor, drie belangrijke mineralen. Bovendien is het glutenvrij, voedzaam en licht verteerbaar wat maakt dat veel mensen het beter kunnen verdragen dan tarwe en andere granen. Samen met o.a. quinoa en amaranth wordt boekweit tot de pseudogranen gerekend.
Oorspronkelijk komt het uit China, en de reden dat het vandaag de dag niet meer zoveel wordt verbouwd, is omdat boekweit - in tegenstelling tot tarwe en anderer granen - zeer afhankelijk is van omstandigheden en dus teelten met wisselend succes kent. Je begrijpt, wat geen garantie biedt op succes wordt al gauw geschrapt. Maar dat is voor ons juist een extra reden het wel te eten, want dat betekent dat ze tot op heden nog geen manier hebben gevonden boekweit zodanig te manipuleren dat het niet meer afhankelijk is. Safe food!
Bovendien is het relatief goedkoop in vergelijking met quinoa: 500g boekweit heb je al vanaf 1.99 euro, volledig biologisch. Sobanoedels (van boekweitmeel gemaakt) zijn wel flink duurder: 4.99 euro voor 250g. Best niet te vaak kopen dus.
De korrels maak je klaar door een kwartiertje te koken in tweemaal het gewicht, dus 200ml water voor 100g boekweit. Een gemiddelde portie is 70g. Na het koken blijft het wel wat vochtig, en het heeft ook een karakteristieke smaak waar je van moet houden.
Ik heb deze van Ekoland gekocht, en hij bevat per 100g:


331 kcal
14.2g eiwitten
60.5g koolhydraten
3.5g vet waarvan 0.g verzadigd
6.7g vezels

Het vezelgehalte is niet erg hoog vergeleken met bijvoorbeeld couscous (7.9g/100g) maar wel met quinoa (4.2g/100g) en zilvervliesrijst (3.2g/100g). Voor de afwisseling is het ook best wel lekker, en omdat er steeds vaker wordt gezegd dat gluten "slecht" voor ons is (alhoewel ik dit betwijfel, mits je er niet intolerant voor bent), kan het geen kwaad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten