Translate

dinsdag 5 februari 2013

Chinese kool


Deze wintergroente vindt, zoals de naam doet vermoeden, zijn oorsprong in China maar wordt tegenwoordig ook hier het hele jaar door geteeld. Chinese kool behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is daardoor een van de gezondste groentes die er zijn. Hoewel wij dit thuis vaak eten, had ik er nooit bij stilgestaan welke gezondheidsvoordelen het zou kunnen hebben. Het is ook niet een van mijn lievelingsgroentes. De smaak is vrij neutraal en geroerbakt met wat sojasaus, azijn en tomaat is het nog best lekker, of rauw als slaatje met een vinaigrette maar verder...
Chinese kool is echter arm aan kcal: zo'n 19 kcal per 100g. Maar wat nog interessanter is, is het feit dat 100g Chinese kool 125mg calcium bevat! Dat wil zeggen dat als je een portie van 300-400g neemt, je al gauw 375-500mg calcium binnenkrijgt, niet mis dus. Daarmee is het ideaal voor kinderen in de groei, ouderen en iedereen die risico loopt op osteoporose. Door het weinige zonlicht in de winter en daarmee een kleine aanmaak van vitamine D, zou ik iedereen aanbevelen dit vaker op het menu te zetten. Ik heb alvast de daad bij het woord gevoegd en het geroerbakt met chilipepers, knoflook en tomaat. Niet slecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten