Translate

donderdag 17 april 2014

Recept: baked oats

Er bestaan veel recepten hiervoor, maar dit is één van de meest basic. Je kunt ze aanpassen naar eigen smaak. Wanneer het net uit de oven is, lijkt het niet op iets dat je deftig kunt eten, maar wanneer het even afkoelt, vormt het wel degelijk een vaste massa. Wel een beetje zacht vanbinnen, maar aangezien er geen suiker of boter in zit - wat bij gewone mueslirepen zeker wel het geval is - kun je ook niet verwachten dat ze net zo knapperig zijn natuurlijk. Dit is heerlijk als ontbijt met nog wat stukjes vers fruit of (gezonde) chocoladesaus, maar je kunt ook een stukje 'reep' als tussendoortje eten.


Ingrediënten
Gelijke verhoudingen havervlokken en plantaardige melk, ik heb 2 cups genomen van elk, genoeg om een ruime ovenschaal te vullen. 
- 2 cups havervlokken (188g)
- 2 cups amandelmelk (210g)
- snuf kaneel

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng in een ruime ovenschaal de havervlokken, melk en kaneel en laat even wellen. Bak 30 minuten in de oven, laat goed afkoelen en snijd in stukken. Smakelijk! 

Tip: je kunt hier echt alles in gooien wat je zelf lekker vindt: noten, gedroogd fruit, stukjes chocolade, ...

zondag 13 april 2014

Back on track!

Hier ben ik weer! Lang geleden dat ik nog iets gepost heb, maar ik hoop terug meer te kunnen posten en er helemaal in te raken.

Een boek dat ik recent heb gelezen, is De vrolijke veganist van Floris van den Berg, een filosoof die zichzelf ecohumanist noemt, een begrip dat nader wordt uitgelegd in het boek zelf, maar hij focust vooral op dierenwelzijn en milieu, dingen die ik alleen maar kan toejuichen.


In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is het helemaal geen vrolijk boek. Dit boek over veganisme is niet zozeer gefocust op het gezondheidsaspect (vergelijk met 21 dagen vegan), hoewel het op het laatst wel wordt genoemd. Floris van den Berg zelf noemt veganisme een morele plicht. Wie ziet welke blinde vlekken er in de maatschappij en het eigen consumptiegedrag zijn, zal vanzelf overtuigd zijn van de noodzaak van veganisme. Zijn boek is zo opgebouwd dat je hem haast wel moét geloven. Hij vergelijkt de toestanden in de bio-industrie met de holocaust en besnijdenis, dingen die er op het eerste zicht niks mee te maken hebben, maar als je er twee keer over nadenkt is het zo gek nog niet.
In het tweede deel van het boek vind je argumenten die vaak door vleeseters (of carnisten, zoals hij ze noemt) worden gebruikt waarom je wel vlees zou eten, die hij stuk voor stuk afkaatst. De dingen die hij schrijft raken mij echt en ik kan me vinden achter zijn argumentatie, alleen... Dit boek is vooral geschreven om carnisten te overtuigen neem ik aan, en de stijl en toon die hij hanteert, zijn behoorlijk agressief. Ikzelf ben al aardig op weg naar het veganisme, maar voor iemand met het gemiddelde Westerse eetpatroon vol suiker, vetten en dierlijke producten, zal zich behoorlijk aangevallen voelen.
Zelfs ik vind het een beetje onaangenaam dat hij alle niet-veganisten immorele monsters noemt. Voor mijn gevoel gaat ie iets te ver daarin, maar één van de sterkste pijlers van zijn boek is dat slavernij vroeger ook alom geaccepteerd werd en nu not done is. Iets dat dichter bij huis staat, is het rookverbod in de horeca. Nog geen tien jaar geleden leek dat onmogelijk, dus waarom zou hetzelfde niet kunnen gebeuren met veganisme? Dat degenen die iets dierlijks willen met de vinger worden gewezen en vreemd nagekeken worden in plaats van de vega's en vegans! Tot het zover is zullen we de mensen moeten overtuigen, alleen weet ik niet of dit het geschikte boek daarvoor is.

Heeft iemand van jullie dit al gelezen? Het is vrij recent (2013) maar juist daarom de moeite!