Translate

zondag 30 juni 2013

Een niet-vegan dag

Hallo! Om deze maand af te sluiten, vond ik het nog eens tijd om te tonen wat ik nu eigenlijk allemaal eet.


 Mijn ontbijt was een heerlijk schaaltje aardbeien, een platte perzik en een tosti van banaan met cacaopoeder (ja, zonde om rauwe cacao te verhitten, maar daar dacht ik later pas aan...)

De lunch werd pasta met ovengedroogde tomaten met kappertjes, ditmaal de pasta van courgette


Een energie shooter in de namiddag met yoghurt, lijnzaad, havermout en bevroren bosvruchten

's Avonds kookte mijn mama lekker aardappelen, roerbakte ze snijbonen en een vismix

En 's avonds knabbelde ik mijn appelchips op. Lekker!

Op een dag drink ik veel water. 's Ochtends drink ik een halve liter witte thee en 's avonds een halve liter 'good night' thee. Dit is een kruidenthee met o.a. kamille en lavendel, aangezien ik vaak te vroeg wakker word.
Fijne vakantie mensen!

De supermarkt (update)


Vorige week had ik een stukje geschreven over gezond eten en je boodschappen enkel bij de supermarkt doen. Shame on me, in de tussentijd ben ik toch nog eens langs geweest in de biologische winkel. Daar gaan mijn goede voornemens. Máár ik heb er enkel wat brood en amandel-cranberry repen gekocht. Valt toch nog mee, niet? Ik bedoel, er zijn ook genoeg mensen die een brood halen bij de bakker dus ik vind dat ik niet echt gecheat heb ;)
Dus wat kun je bij een supermarkt halen?

Do's
- brood, het is heus niet zo slecht als iedereen beweert om je dagelijks brood uit de supermarkt te halen, de enige voor wie het slecht is is jouw bakker
- knäckebröds van Wasa, zelf neem ik altijd de 'lichtgewicht' maar je kunt prima een andere variant nemen mits er geen onnodige toevoegingen in zitten, of als jouw supermarkt ze heeft, de knäckebröds van Burger zijn ook heerlijk, ik neem zelf altijd de vezelrijke variant
- rijstwafels van het huismerk: zilvervliesrijst en zout, meer moet dat niet zijn
- thee (en koffie), de meeste supermarkten verkopen ook biologische en/of fairtrade thee en koffie
- biologische groenten en fruit of normale groenten en fruit en een bus natriumbicarbonaat
- gedroogde peulvruchten (al dan niet biologisch) of in pot, bijvoorbeeld die van HAK, ook hier weer: geen onnodige toevoegingen
- vrijwel overal ligt biologische tofu van Alpro Soya (tenzij je je boodschappen doet in de Aldi of Lidl) en als je geluk hebt zelfs een groter vegetarisch aanbod
- biologische eieren voor niet-veganisten
- chocolade is meestal ook oké, neem niet die van Côté d'Or, die van Lindt is veel beter
- soms is er ook biologisch vlees en biologische zuivel te koop
- gedroogd fruit en noten zijn er ook, al dan niet biologisch
- diepvriesgroente en -fruit zijn geweldig
- volkoren spaghetti is overal te koop
- een goede olijfolie is ook in de supermarkt te vinden, idem dito voor azijn maar wil je echt iets speciaals, raad ik je een delicatessenzaak aan
- roomboter en kaas voor niet-veganisten
- kruiden en specerijen à volonté
- havermout van het huismerk, een biologisch merk of van Quacker, brinta kan eventueel ook maar dan moet je zien dat je geen overdosis tarwe binnenkrijgt
- de goedkoopste muesli is meestal degene zonder toegevoegde suikers (tip: die van de Lidl is heerlijk en gezond!)

Don'ts
- haal geen koekjes bij je supermarkt! op een enkele uitzondering na, zijn deze veelal gevuld met troep, ook al zijn ze nog zo calorie/suiker/vetarm
- koop geen bloem, er zijn vrijwel geen gewone supermarkten die volkorenmeel verkopen en geraffineerde granen zijn zeer slecht voor je lichaam
- het spreekt voor zich, maar snoep en candybars zijn not done
- ijs? zit ofwel vol met E-nummers ofwel vol met suiker, maak zelf je roomijs en sorbet (en water- of yoghurtijs is ook een makkie!)
- koop geen vleeswaren of liever nog: eet geen vleeswaren want charcuterie is veel te zout en bevat vrijwel àltijd dextrose (suiker)
- koop geen voorgebakken frieten of chips, dit is niet alleen slecht omwille van het frituren maar ook omwille van het teveel aan omega 6 dat je binnen krijgt door zonnebloemolie
- margarine (maar die vind je helaas ook in biologische winkels)
- fruitsap en frisdrank zijn zeer slecht voor je tanden en je bloedsuikerspiegel
- beschuit bevat meestal suiker, je kunt het heel gemakkelijk zelf maken door oud brood in de broodrooster te steken
- ik probeerde gisteren zongedroogde tomaatjes te vinden zonder suiker of chemische producten, fail, maak ze dus zelf
- salades voor op brood zitten bomvol zout, suiker, mayonaise en E-nummers
- Nutella zit ook vol met E-nummers, wil je choco, probeer dan pure choco te vinden zonder al te veel E-nummers of doe chocolade op je brood
- smeerkaas is praktisch afval, koop het niet!
- jam is ook een suikerbom, ook die light versies want daar zitten kunstmatige zoetstoffen of fructose in
- dressings, vinaigrettes en sauzen kun je ook gemakkelijk zelf maken, dat bespaart je de zonnebloemolie, de suiker en de E-nummers
- kant-en-klaar is slecht voor je, dat weet iedereen
- soep is altijd veel te zout
- gesuikerde ontbijtgranen, muesli en cruesli, zelfs All Bran bevat suiker!

Ik denk dat dit het zo'n beetje was. Natuurlijk weet ik niet hoever jij gaat met gezond eten, maar ik denk dat dit een aantal basisrichtlijnen zijn die je altijd in je achterhoofd kunt houden.


zaterdag 29 juni 2013

Recept: appelchips

Kennen jullie zo van die zakjes appelringen die ze in de Kruidvat verkopen? Zo van die zakjes die hartstikke duur zijn? Wel, zo van die appelchips kun je heel gemakkelijk zelf maken! En als je een appelboor hebt (om het klokhuis te verwijderen) krijg je echt die mooie ringen.

Ingrediënten
- 1 (grote) appel
- eventueel een snufje kaneel

zijn ze niet schattig?
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 130°C. Snijd de appel in hele dunne schijven, zo zullen ze krokant worden, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid de appelschijven hierover en bestrooi eventueel met kaneel. Laat in de oven bakken voor 45 minuten, laat afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht doosje.
Smakelijk!

vrijdag 28 juni 2013

Impulsieve aankopen

Ik denk dat velen onder jullie (vooral vrouwen) wel weten wat impulsieve aankopen inhouden: dat één jurkje  dat je nooit meer draagt of die tas die net te groot is om praktisch te zijn. Maar wisten jullie dat je ook impulsieve aankopen kunt doen op voedingsgebied? Dat heb ik bijvoorbeeld gehad met miso en gisteren riskeerde ik het weer met amazake. Je ziet zoiets namelijk staan en je denkt: wow, wat gezond, dat wil ik in huis hebben, altijd handig. Je koopt het en vervolgens staat het maandenlang in je kast en doe je er niets mee. Soms daagt zoiets uit tot nieuwe recepten, soms blijkt dat je er niets mee kunt. Daarom wat tips om impulsieve aankopen te verminderen. Iedere keer wanneer je een onbekend product vast hebt, stel je jezelf deze vragen:
- ga ik hier binnen een week iets mee koken?
- is het lang houdbaar?
- is deze keuken (Aziatisch, Provençaals, Hollands, ...) wel geliefd bij mij en mijn omgeving?
- is de prijs in verhouding met hoe vaak ik het zal gebruiken?
- kan ik deze smaak evenaren met andere ingrediënten?
- heb ik dit per se nodig voor mijn gezondheid?
- doe ik veel dingen met deze menugang? (ik maak bijvoorbeeld NOOIT desserts, daarom is het redelijk nutteloos om amazake te kopen voor mij)
- bevallen deze ingrediënten mij?
- heb ik het ervoor over om een eventuele misser te schieten?
- eventueel kun je ervoor kiezen om een kleine verpakking te kopen als dat mogelijk is

Zo, ik heb mezelf behoed van een miskoop en ik hoop jullie hiermee ook geholpen te hebben!

donderdag 27 juni 2013

Recept: mini courgettepizza's

Oké, hierna geen pizzarecepten meer, beloofd! Dit is ideaal als hartig tussendoortje en je kunt het beleggen met wat je maar wilt.
Ingrediënten voor ca 26 stuks
- 1 courgette
- mozzarella
- tomaat/passata
- basilicum

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de courgette in plakjes van ongeveer een halve cm dik en beleg de courgetteplakjes met een plakje tomaat of een beetje passata, een plakje mozzarella en wat basilicum. Bak 10 minuutjes in de oven en serveer. Smakelijk!

woensdag 26 juni 2013

Recept: chocoladeijs

Weer eens een andere variant van bananenijs. Er zijn mensen die het ondertoontje van banaan beu zijn, maar ik voorlopig nog niet! Dit at ik vanochtend als ontbijt, maar ik werd er jammer genoeg misselijk van. Zou het het cacaopoeder zijn? De volgende keer probeer ik het als tussendoortje, dus niet op een nuchtere maag.

Ingrediënten
- 2 bananen (ongeveer 180g samen)
- 1 tl rauw cacaopoeder

Werkwijze
veel moeite
Pel de bananen, breek in blokjes en steek in de diepvries. Na 24 uur haal je ze eruit en kun je je ijsje maken! Doe de bananenstukjes samen met het cacaopoeder in de mengbeker van de staafmixer, laat 5 minuutjes ontdooien. Mix met de staafmixer op de laagste stand en roer geregeld de onderkant even naar boven. Blijf mixen, het duurt minstens 5 minuten voor het een egale massa is en probeer altijd de brokken boven te krijgen. Het resultaat is het echter meer dan waard, mmm!

heerlijk resultaat

dinsdag 25 juni 2013

Recept: pizza

Na een tijdje geleden een blog te hebben gepost over pizza, vond ik het tijd om het effectief te maken. Het past weliswaar niet helemaal in mijn straatje over gezond eten, maar bij ons thuis is niet iedereen zo enthousiast voor gezond eten en het helpt altijd om hen eens te verwennen. Deze pizza is al gezonder doordat er niet onmenselijk veel zout aan toegevoegd is en omdat het geen schadelijke E-nummers bevat.
Voor een nóg gezondere versie kun je volkoren (spelt)bloem gebruiken, maar dat had ik niet in huis.

Ingrediënten voor het deeg
- 500g bloem + extra om te bestuiven
- zakje (7g) gedroogde gist
- 0.5 dl olijfolie
- 1 tl zout
- 1/2 tl suiker (gezonder: palm- of kokosbloesemsuiker)
- 3 el lauw water + extra water


voor het rijzen
na het rijzen

Werkwijze
Vermeng in een kommetje het gedroogde gist met de suiker en de 3 el lauw water. Dek af met plasticfolie en laat 5 minuten staan. Meng de bloem met het zout. Doe dit in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Doe het gist-suikermengsel, de olijfolie en wat extra water in het kuiltje. Kneed het deeg goed en voeg iedere keer een klein beetje extra water toe zodat het een glad en soepel deeg is. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen.

rol uit met een deegroller
op de bakplaat

Bestuif het aanrecht met bloem en stort het deeg erop. Nu is het een soepel, niet plakkerig deeg geworden. Kneed nog zo'n 10 minuten en rol het dan uit ter grootte van je bakplaat. Leg het op je bakplaat en kneed er zowat een rand in.
Bestrijk met een lepel met passata en strooi er oregano, basilicum en tijm over.
Nu kun je het aankleden met wat je maar wilt!
Ik heb er kookmozzarella op gelegd en nog paprika.

 Daarna nog wat Gandaham zonder toevoegingen.

Verwarm de oven voor op 220°C en bak de pizza 20 minuten. Snijd in stukken, smakelijk!


maandag 24 juni 2013

Recept: calciumbombroccoli

Uit het nieuwe boek van Amber Albarda. Broccoli is één van de meest gezonde groente, het bevat o.a. veel calcium en het sesamzaad versterkt dit nog eens. Ideaal om je calciuminname op te krikken en super gemakkelijk om te maken.

Ingrediënten
- 1 stronk broccoli (of een zak diepvriesbroccoli)
- 1.5 el sesamzaad
- sesamolie
- zeezout & peper

Werkwijze
Stoom de broccoliroosjes beetgaar. Druppel er wat sesamolie over en bestrooi met sesamzaad, zeezout en peper. Smakelijk!

zondag 23 juni 2013

Gezond eten en de supermarkt

Gaan die twee samen? Ik heb heel lang gedacht van niet. De supermarkt is immers een bron van ellende, het is het toppunt van de macht van de voedingsindustrie. Maar wat als je geen andere keuze hebt? Ik heb vaak mijn basisproducten uit de biologische winkel gekocht, maar als student heb je het niet breed en als je moeder koppig weigert je voedingsuitgaven te financieren, tja, dan ben je dus aangewezen op de supermarkt. Ik ga dus proberen enkel dingen te eten die uit de supermarkt komen en zal mijn bevindingen hier posten.

Eerst wilde ik nog inzoomen op wat tegenwoordig de visie op 'gezond' is. Zo is dit bijvoorbeeld het nieuwe magazine van Delhaize. De voorkant is kleurrijk en vrolijk en zeer fijn om te zien! Want ja, kleur ís gezond.
Ik begon erin te bladeren en kwam uit op deze bladzijde.
Mijn interesse was direct gewekt! Biologisch brood uit pure grondstoffen en zonder toevoegingen mét lange rijstijden om het gehalte fytinezuur te verminderen. Zo heb ik het graag. Ik was al helemaal enthousiast...




Tot ik de bladzijde omsloeg.
4.4 % vezels?! En dit was dan nog het brood met het hóógste vezelgehalte. De klap op de vuurpijl is dan nog dat er bijstaat dat het erg gezond is. Hallooooo? Dit is absoluut niet gezond te noemen en het maakt me triest dat mensen met weinig kennis over voeding brood met amper 4g vezels nu als gezond gaan bestempelen, want dit is nauwelijks beter dan witbrood. Ik vraag me dan ook oprecht af waarom ze hun gezonde imago zo de grond inboren...

zaterdag 22 juni 2013

Tadaah!

De nieuwe lay-out is zo goed als af. Ik ben niet zo thuis in deze wereld, maar ik hoop dat het een verbetering is. Ik heb er wel lang aan gezeten, dus vandaag voor de rest geen blogjes meer. Morgen een stukje over gezond eten en de supermarkt.

vrijdag 21 juni 2013

Recept: meloensorbet

Oké, het ijsjesweer is voorbij, maar dit recept moet ik toch nog even delen. Als je even geen zin hebt in het romige van bananenijs, kun je het verfrissende van een meloensorbet uitproberen. Overigens, een bevroren banaan of bevroren meloenblokjes of een bevroren appel zo eten is ook al lekker :)

Ingrediënten
- een stuk meloen
- 1 el pijnboompitten

Werkwijze
Snijd de meloen in blokjes en steek ze in een diepvrieszakje. Laat ongeveer 4 uur in de vriezer staan (of haal ze er gewoon 20 minuten uit voordat je het wilt maken) en mix het dan met een staafmixer of blender. Bestrooi met de pijnboompitten die je eventueel kunt roosteren. Smakelijk!

donderdag 20 juni 2013

Recept: gewokte snijboontjes

Niets speciaals deze keer, maar zo worden snijboontjes het liefst gegeten bij ons thuis. Koken is maar saai.


Ingrediënten voor 4 personen
- 800g snijbonen
- 4 tenen knoflook
- olijfolie
- sojasaus

Werkwijze
Was de snijbonen en haal de uiteinden eraf. Snijd ze in schuine reepjes. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Verhit wat olie in een wokpan en wacht tot het warm wordt. Doe er dan de knoflookteentjes in en bak 30 seconden. Doe er dan de snijbonen bij en roerbak tot alles gaar is. Voeg sojasaus toe naar smaak. Smakelijk!

woensdag 19 juni 2013

Tip



Stomen kan in een snelkookpan! Mijn stoomkokertje laat vaak te wensen over (na ellenlange stoomtijden nog steeds ongare producten) en een microgolfoven gebruik ik zo weinig mogelijk vanwege de straling. Alleen ben ik er nog niet helemaal over uit hoe het deksel erop moet...

Heb je geen geld voor biologische groente en fruit? Met een eetlepel natriumbicarbonaat bij het waswater kun je restjes bestrijdingsmiddelen wegwassen. Beter dan niets toch?

Noten, en in het bijzonder walnoten, zijn gezond. Walnoten bevatten behoorlijk wat omega 3 waardoor ze goed zijn voor je hersenen, vooral tijdens drukke periodes. Maar lust je geen walnoten of kun je net zoals ik geen noten eten doordat je blokjes moet dragen? Dan is walnotenolie ideaal. Je proeft er de walnoot amper in waardoor deze neutraal smakende olie perfect is om dressings mee te maken. Bewaren in de koelkast na opening en zeker niet verhitten!




Havermout is lekker en gezond! Heb je slechts weinig tijd, geen zin om een microgolfoven te gebruiken en wil je per se warme havermout eten? Gebruik dan 'white oats'. Toen ik weer eens in de natuurwinkel stond en het pak dat ik gewoonlijk kocht er niet meer was, was ik eerst wat sceptisch over deze. White oats, dat klinkt toch al verschrikkelijk? En toch. Verbazingwekkend genoeg stond erop 'volkoren graan' en zaten er zelfs meer vezels in dan in de gewone. Na wat opzoekwerk ben ik erachter gekomen dat dit ook gewoon volkoren havervlokken zijn, maar dan veel fijner gesneden waardoor ze sneller gaar zijn. Als je ze door je yoghurt roert, krijg je ook eerder pap dan afzonderlijke vlokken. Een leuke afwisseling.

Nieuwe lay-out

Jaja, ik ben ermee bezig! Zelf vond ik het niet meer zo prettig om mijn eigen blogs te lezen, dus over een paar dagen krijgt mijn blog een nieuw jasje :)

dinsdag 18 juni 2013

Recept: ovengedroogde tomaten + pasta

Eén woord: heerlijk. De intense smaak van tomaten op zijn best en op deze manier lust ik ook kappertjes. Ik ben in mijn eentje om te eten, maar voor meerdere personen zou je veel meer tomaten kunnen roosteren en dan ziet je bakplaat er ook mooier uit. Als je ze niet onmiddellijk gebruikt, bewaar ze dan in een afgesloten glazen pot. Niet te lang, twee à drie dagen. Ik mag dat helaas niet, want anders zijn er hier weer klachten at ik alle tomaten heb opgegeten ;)

Ingrediënten voor de geroosterde tomaten
- 250g tomaten

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 100°C. Was de tomaten en snijd ze in de lengte in partjes. Haal de zaadjes eruit. Schik op een met bakpapier beklede bakplaat met het velletje naar onder en rooster 2 à 2.5 uur in de oven.

Ingrediënten voor de pasta (2 personen)
- spaghetti voor 2 personen (ik heb wortels gebruikt als lichte lunch)
- 2 ovengedroogde tomaten
- 2 el kappertjes, afgespoeld
- handvol verse basilicum
- 1 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook

Werkwijze
Verhit de olijfolie in een pan. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Bak de knoflook in olijfolie en voeg er kappertjes en tomaten aan toe. Bak dit 1 à 2 minuten en haal dan zéér snel van het vuur. De tomaten en de knoflook zullen lichtjes gekonfijt zijn, maar als je het langer op het vuur laat staan bestaat het risico dat het zal verbranden. Meng er een handvol basilicumblaadjes en de spaghetti door. Smakelijk!






zaterdag 15 juni 2013

Recept: gezonde choco

Ben jij ook verslaafd aan choco? Helaas is dat niet zo gezond omdat er veel suiker in zit en allerlei enge melkeiwitten. Dit is een gezonde versie. Het smaak niet naar nutella (maar ik houd ook niet van nutella, bah) maar wel naar chocolade. Er bestaat ook chocohummus, maar rode nierbonen zijn zoeter van smaak. Om het te zoeten kun je er dadels (caramelsmaakje) of rauwe honing (niet vegan) aan toevoegen, dit is de naturel versie.


Ingrediënten
- 150g gedroogde rode nierbonen
- 20 à 25g cacaopoeder
- zoetmiddel naar keuze
- 75 ml water in geval van nood

Werkwijze
Week de bonen een hele nacht in koud water. Giet het weekwater af en zet ze op het vuur in ruim water. Kook gedurende 1,5 uur. Laat ze afkoelen. Doe in de blender/mengkom staafmixer, laat afkoelen en doe er het cacaopoeder (en het zoetmiddel) bij. Mix. Doe er eventueel water bij als het niet zo goed gaat. Je zult geregeld opgehoopt spul ertussenuit moeten vissen, maar uiteindelijk komt het er mooi glad uit en ziet het er behoorlijk choco-achtig uit. Serveer op een broodje, smakelijk!

vrijdag 14 juni 2013

Recept: appelsandwich!

Dit is echt te simpel om het een recept te noemen maar het is zoo lekker!
Geïnspireerd op Internet (pindakaas is ook lekker naar het schijnt maar ik haat pinda's!) en het nieuwe kookboek van Amber Albarda.

Ingrediënten (dit zijn de hoeveelheden die ik gebruikte, voel je vrij om te experimenteren)
- 1 mooie, stevige appel bijvoorbeeld Pink Lady
- 10g rozijnen
- 10g amandelpasta
- een lepel havervlokken (ook ongeveer 10g)

Werkwijze
Als je een appelboor hebt, gebruik die dan om het klokhuis eruit te snijden. Als je die niet hebt, kun je nadat je de appel hebt doorgesneden de pitten er gewoon uithalen, de rest is eetbaar. Snijd er twee of vier schijven uit en beleg de schijven met de amandelpasta. Strooi hier de rozijnen en de havervlokken op en dek af met een tweede schijf. De rest van de appel kun je zo opsmullen! Dit ga ik echt vaker maken.



donderdag 13 juni 2013

Recept: falafel (2)

Zoals ik al had beloofd, ging ik ook eens falafel maken met gekookte kikkererwten. Deze keer heb ik een iets ander recept gevolgd, maar het was lekker!

Mijn ervaringen
Doordat het gare kikkererwten zijn, zijn ze vanzelfsprekend veel zachter en veel gemakkelijker te pureren waardoor je ze zelfs zou kunnen prakken met een vork of aardappelstamper. Door het bakken in de oven is de buitenkant lekker krokant maar de binnenkant zeer bros en zacht. Ze krijgen wel een iets minder regelmatige vorm haha. Door de toevoeging van behoorlijk wat cayennepeper zijn ze zeer kruidig en door de toevoeging van kurkuma krijgen ze een mooie gele kleur!

Ingrediënten
- 100g gedroogde kikkererwten, gekookt met een klein beetje (1 eetlepel) kookvocht
- 1 theelepel gedroogde koriander
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel kurkuma
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- sap van 1/2 citroen

Werkwijze
Doe de kikkererwten, de kruiden, het kookvocht, de olijfolie en het citroensap in een mengbeker. Zet er de staafmixer in. Snijd de knoflook fijn en doe erbij. Mix nog eens.
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm hoopjes van het mengsel.
Bak ze 20 à 30 minuten afhankelijk van je oven. Smakelijk!

met champignons!

woensdag 12 juni 2013

Recept: champignonsalade

Een lekker bijgerechtje!
ol ben niet zo voor dressings, maar deze is heerlijk


Ingrediënten
- 500g champignons
- 2 koffielepels mosterd
- 2 koffielepels dille
- olijfolie

Werkwijze
Was de champignons of borstel ze goed af. Snijd in plakjes. Meng de mosterd en de dille met de olijfolie. Overgiet de champignons met de dressing. Smakelijk!

dinsdag 11 juni 2013

Recept: groen ijsje

De zon schijnt, het is lekker zomers en wie wil er dan geen ijsje eten? Ik had er zo'n zin in dat ik het als ontbijt heb gegeten en dat is zelfs verantwoord. Laat je niet afschrikken door het uiterlijk van dit ijsje, want het is werkelijk waar héérlijk, je proeft een intense bosvruchtensmaak met een heel klein beetje banaan. Zeker als je een betere staafmixer/blender hebt dan ik, is dit een groot succes!

Het is geïnspireerd op bananenijs.
Ingrediënten voor één portie
- 1 bevroren banaan, in stukjes
- 100g diepvriesbosvruchten
- loof van een bosje radijzen

Werkwijze
Laat de banaan ontdooien voor een minuut of twee om het gemakkelijker te maken voor je blender/staafmixer. Was het radijsloof. Doe de bevroren banaan en het radijsloof in de blender/mengkom staafmixer en mix. Water toevoegen is niet nodig want er blijft toch wat hangen in het loof. Als dit helemaal smeuïg is, voeg je er de bosvruchten aan toe en mix je het geheel tot het een ijsachtige massa is. Smullen maar!


maandag 10 juni 2013

Recept: bao zi

Of bapao zoals ze in Nederland worden genoemd. Echt supergezond is het niet, maar het is wel leuk om te maken en lekker en ik wil eens een traditioneel Chinees recept laten zien, al is dit al een gepimpte versie (gezonder). Bovendien is deze variant al tonnen beter dan de McBuns. In China is het een hele kunst om ze te vouwen en moet je er proberen 21 plooien in te krijgen.

Ingrediënten
- bakje alpro soya gehakt (niet het gezondste, ik weet het)
- 125g licht volkoren speltbloem
- 125g tarwebloem
- 21g verse gist
- 1 el sesamolie
- 250g voorgesneden juliennegroenten (nog beter, snijd ze zelf!)
- 2 el olijfolie
- alle kruiden die je in je keukenkastje hebt staan!
- eventueel 1 el geroosterd sesamzaad
Werkwijze
Kneed de bloem samen met gist en water tot een homogeen deeg. Dek af en laat rijzen tot het zachtjes terugveert wanneer je je vinger erin zet. Maak de vulling door de olijfolie te verhitten in een koekenpan en het gehakt even te bakken, anders is het namelijk te droog. Doe het in een kom en meng er de groenten, de sesamolie, de kruiden en eventueel het sesamzaad door. Als het deeg gerezen is, bestuif dan een werkblad met meer bloem en vorm 'bollen' van het deeg. Rol het uit met de deegroller tot ongeveer een halve centimeter dikte (niet te dun!). Nu kun je de broodjes vormen. Leg in het midden van het lapje deeg wat vulling en knijp de randjes samen (oefen en oefen tot je 21 vouwen krijgt ;) al is dat allesbehalve gemakkelijk, dat kan mijn moeder niet). Het belangrijkste is dus dat het dicht is. Doe dit tot alle deeg en vulling op is. Zet een traditionele stoompan op het vuur (of als je dat niet hebt, een grote kookpan met een stoommandje erboven, geen stoomkoker) en stoom de broodjes gaar. Ze worden meestal geserveerd met een dipsaus van (Chinese) rijstazijn, sojasaus en chili-olie. Smakelijk!