Translate

zondag 31 maart 2013

Recept: paddenstoelenschotel

Paddenstoelen zijn één van de gezondste groentes die er bestaan! Doordat ze relatief veel eiwit bevatten, worden ze soms gebruikt als vleesvervanger. Als jij dit ook doet, raad ik je toch aan om er nog iets bij te eten. Maar dat neemt niet weg dat ze ontzettend lekker zijn!



Ingredienten voor 2 à 3 personen als bijgerecht
- 500g champignons
- 250g oesterzwammen
- 1/2 bosje lente-ui
- 2 el olijfolie
- tabasco en sojasaus naar smaak

Werkwijze
Was de paddenstoelen (of borstel ze schoon) en snijd de champignons in plakjes en de oesterzwammen in reepjes. Was de lente-ui, snijd de topjes eraf en snijd in redelijk lange stukken. Verhit olijfolie in een wok. Doe er ongeveer 3/4 van de lente-ui in en bak 2 minuten. Draai het vuur op middelhoog en voeg er de paddenstoelen aan toe. Nu is het een kwestie van wachten. Schep af en toe om. Kruid met sojasaus en/of tabasco. Voeg er op het laatst nog de resterende lente-ui aan toe en serveer. Smakelijk!

Back.

Zoals ik al had verwacht, was het eten in Parijs ronduit vreselijk. Of misschien zelfs nog erger dan ik had gedacht. Daarom h
eb ik besloten me flink te verwennen met gezond én lekker eten nu ik terug thuis ben! Dus wat stond er op het menu vandaag?

Ontbijt

havermout met granaatappelpitten, lijnzaad en bosvruchten, bestrooid met kaneel
2 mandarijntjes en een tomaat
een tas thee

Lunch
knabbelvoer: tomaat, wortels en een restje wittekool
knäckebröd van de Albert Heijn (Euroshopper) met zonnbloempittenpasta en komkommer

Tussendoortje
een Pink Lady tussen Frans roggebrood en kaneel

Avondeten
aardappels en rode linzen met kurkuma
een schotel van champignons en oesterzwammen
geel overheerst!


Tussendoortje
roggebrood van de bakker met een blokje pure chocolade
thee



zaterdag 30 maart 2013

Recept: tomaat-ei

Dit is een grote hit bij ons thuis en bij mijn niet-Chinese vrienden. In feite is het een snel en simpel gerechtje dat iedereen kan klaarmaken, een basisgerecht in China. De enige beperking is dat het niet vegan is, maar dit kun je snel verhelpen door het ei te vervangen door scrambled tofu (als je dat goed kunt maken, is het net hetzelfde). Dit is het vleesonderdeel van je avondeten of een lichte lunch gecombineerd met een mooie bak salade.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen
- 3 eieren, liefst biologische
- 1/2 bosje lente-ui
- 3 flinke tomaten
- zout
- olie: arachide- of olijf-

Werkwijze
Versnipper de lente-uitjes. Snijd de tomaten in schijven. Breek de eieren in een kom en kluts ze door elkaar. Voeg een beetje zout toe en kluts de eieren verder. Verhit olie in een wokpan. Doe er de tomaten en de lente-uitjes bij, bak 2 minuten en voeg de eieren toe. Wanneer de eieren gestold zijn is het gaar.
Smakelijk!

dinsdag 26 maart 2013

Parijs.

Morgen vertrek ik met school naar Parijs voor 3 daagjes, en ja, dat wordt toch weer een gedoe met gezond eten en slapen. Schoolreisjes staan niet zo bekend om geweldig eten. Nu scheelt het wel dat we zelf onze lunch mogen meenemen/kopen, maar dan ben je nog steeds afhankelijk van wat er verkocht wordt. Helaas is het zo dat er vaker 'leeg' voedsel wordt verkocht (denk aan: brood en dan nog voornamelijke wit, fastfood, pasta, lasagne, pizza...) dan iets dat echt voedzaam is. Dat heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat de gemiddelde mens helemaal niet bezig is met wat hij in zijn mond stopt. Als je dan één van de weinigen bent die wel iets gezonds wilt eten, is het even zoeken geblazen.

Tips
- maak zelf je lunchpakket voor de eerste dag; dan kun je tenminste nog volledig zelf bepalen wat erin gaat en welke producten je gebruikt
- spring een lokale supermarkt binnen; tegenwoordig hebben ze bijna overal wel wat biologische producten, en anders kun je nog steeds verse groenten en fruit kopen
- neem een hervulbare drinkfles mee en zorg dat je voldoende water drinkt
- bij het diner krijg je vaak een buffet van voorgerechten, hierbij zit meestal salade, schep hier ruim van op en schroom niet om terug te gaan, want bij het hoofdgerecht zijn ze meestal heel erg zuinig met groenten maar des te guller met saus en vlees
- de Fransen zijn echte Bourgondiërs; je hoeft de porties niet volledig op te eten, liefst niet zelfs
- in restaurants krijg je gratis water en brood, het brood kun je best laten staan maar water verheldert je geest als je wijn drinkt
- zoek van tevoren al even op naar waar je gaat en bekijk de mogelijkheden om te eten
- neem compact powerfood mee, zoals deze repen
- droog voedsel zoals crackers zijn ook altijd handig voor honger
- een zakje wortels is snel weg te knabbelen
- tot slot: Franse vrouwen eten alles wat ze willen en blijven slank; hoewel slank zijn niet het voornaamste doel is van gezond eten, helpt het als je eraan denkt dat dit slechts een tijdelijke situatie is en je gauw terug naar je dagelijkse routine kunt

Bon appétit en tot over 3 dagen! 

maandag 25 maart 2013

Het grote vegetarische kookboek


Tegenwoordig floreren de vegetarische kookboeken, maar er zijn tijden geweest waarin de situatie wel anders was. Uit zo'n tijdperk stamt Het grote vegetarische kookboek. Dit is op bepaalde vlakken wel te merken, bijvoorbeeld uit het feit dat het boek zegt dat verzadigde vetten slecht zijn en je bepaalde voedingsmiddelen moet combineren om volwaardige eiwitten te krijgen. Maar het is zeker ook een leerrijk boek, vooral voor wie nog niet thuis is in de vegetarische keuken. Er zijn wel veel recepten die kaas en/of eieren bevatten, dus het is geen veganistisch kookboek. Dat neemt niet weg dat de foto's heerlijk zijn en er zeker toffe recepten in staan! Bovendien heeft het een redelijk groot formaat en is het daardoor erg handig. In de marges wordt er uitleg gegeven over exotische producten en de gezondheidsaspecten. Voor een kookboek uitgegeven in 1997, toen vegetarisch geassocieerd werd met geitenwollensokken en alleen maar linzen, een meer dan hip boek!


zondag 24 maart 2013

Crash

Mijn vijf jaar oude laptop heeft het enkele dagen geleden begeven en daarom zijn er voorlopig geen posts van me, maar ik kom gauw terug!

donderdag 21 maart 2013

Recept: vegan potje


Hoera, de eerste dag van de lente breekt aan! Maar dat is helaas nog niet echt aan het weer te zien. Als maaltijd wordt er dan ook voor gemakkelijke restjesverwerking gekozen en het smaakt er niet minder om.

Ingredienten voor 4 personen
- 500g edamame
- kop gedroogde shiitakes
- 2 preien
- 3 stengels selder
- 2 tomaten
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- olijfolie
- sojasaus

Werkwijze
Week de shiitakes. Pel de uien en de knoflook en hak fijn. Was de tomaten, de prei en de selder. Snijd de prei en de selder in ringetjes en de tomaten in blokjes. Verhit olie in een grote koekenpan en wacht tot het goed heet wordt. Doe er de knoflook en de ontdooide edamame in. Bak bruin, voeg de tomaten, de prei en de selder toe. Laat zo'n 5-10 minuutjes stoven. Snijd ondertussen de shiitakes in reepjes en voeg ze toe. Voeg de uien ook toe. Breng op smaak met een scheut sojasaus en stoof gaar. Serveer met een restje aardappelen of stoom er wat rijst bij. Smakelijk!

woensdag 20 maart 2013

Recept: sperzieboontjes met aardappelen en ei

Dit kwam vandaag op tafel te staan, gemaakt door de vriend van mijn mama. Typische Belgische/Nederlandse kost dus! Het was een beetje flauw, dus heb ik de boel wat opgesmukt met tabasco. Maar al bij al best lekker en ik ben al blij dat we geen bakboter in huis hebben om te gebruiken want ik vind die smaak echt vies.

Ingredienten voor 3 personen
- 1 pak sperzieboontjes
- 3 uien
- 2 tomaten
- 400g aardappelen of naar honger
- 3-4 eieren
- 3 wortels
- olie, bij voorkeur kokos- of olijf
- peper en zout naar smaak

Werkwijze
Breng water aan de kook en kook de sperzieboontjes beetgaar. Kook daarna de aardappelen nadat je ze hebt geschild en in kleine stukjes gesneden. Verhit wat olie in een pan. Snipper de uien en snijd de tomaten in stukjes. Schil de wortels en snijd in ronde schijfjes. Doe 2 uien en de tomaten in de olie. Bak 5 minuutjes aan en doe er dan de sperzieboontjes en de wortels bij. Voeg een klein beetje water toe en laat sudderen.
Verhit ondertussen in een andere pan nog wat olie en bak de resterende ui erin fruitig. Ondertussen zijn de aardappelen gaar. Giet af en doe bij de ui. Bak ook dit zo'n 10 minuten. Op het einde gooi je alles samen in 1 pan en breek je de eieren erover. Kruid af naar smaak. Smakelijk!

Verkouden

Ja, je leest het goed. 20 maart, een dag voor de lente begint en wie vat er nu kou? Ondergetekende, juist ja. Ik weet wel dat er onnoemelijk veel middeltjes bestaan tegen verkoudheid, maar geen daarvan spreekt me uitermate aan. Ik houd er niet van om medicijnen in te nemen, het idee dat er iets chemisch in je lichaam zit. Gelukkig zijn er ook natuurlijke middeltjes om verkoudheid te verhelpen en een daarvan is gember. Dit is een typisch ingredient uit de Aziatische keuken en ik maak er dan ook gretig gebruik van. Gember is goed voor de spijsvertering, vetafbreking en je bloeddruk. Het werkt ontstekingsremmend en bevat krachtige antioxidanten: gingerol, shogaol en zingiberene. Het bevordert de bloedcirculatie en helpt je lichaam ontgiften doordat het giftige stoffen als het ware opzuigt zodat je darm ze niet kan opnemen. Om het te gebruiken tegen verkoudheid, maakt mijn mama er een soort soep van.

Ingredienten 
- een flink stuk verse gember
- lente-ui
- sojasaus
- water
- Chinese rijstazijn

Werkwijze
Snijd de gember en de lente-ui heel fijn. Breng water aan de kook en gooi de snippers erin. Voeg een scheut azijn en een scheut sojasaus toe tot de smaak goed zit. Ik vind het persoonlijk best lekker, maar smaken verschillen natuurlijk en ik weet niet of het zo geschikt is voor de Westerse tong. Het helpt in ieder geval wel.
Als je dit niet wilt proberen, kun je nog altijd gemberthee drinken.

Ingredienten
- 3 cm gember
- 1 el honing
- water

Werkwijze
Rasp de gember. Doe in een theepot en giet er kokend water over. Breng op smaak met honing. Smakelijk!

dinsdag 19 maart 2013

Bananenijs


Met kaneel en verse bosbessen :)

Ik weet het, het is niet echt weer om ijsjes te eten, maar ik had nog een banaan in de vriezer en ik had toch zin om het nog eens te proberen. Er wordt soms gewaarschuwd voor de kcal in banaan (94 per 100g) maar dat komt doordat de banaan in tropische gebieden groeit en dus veel zonneschijn krijgt! Dat betekent dus ook dat ze goed voor ons is. Bananen zijn namelijk rijk aan vitamine A, B1, B2 en C en aan kalium. Verder zitten er ook nog fosfor, ijzer en zink in. Onrijpe bananen bevatten vooral zetmeel en naarmate de banaan rijpt wordt dit omgezet in suiker. Daarom kunnen mensen die veel sporten of lichamelijke arbeid verrichten dit goed gebruiken. Dit overheerlijke ijsje is supergezond maar ook gewoon lekker als verfrissing. Supermakkelijk om te maken, tenminste als je over een keukenrobot, een blender of een staafmixer beschikt.


Ingredienten voor 1 persoon
- 2 a 3 superrijpe bananen (met bruine spikkels), in stukjes ingevroren
- toppings naar keuze: vers fruit, bevroren fruit, cacaopoeder, amandelpasta, ... maar het is ook lekker zonder iets!

Werkwijze
Gooi de stukjes banaan in de keukenrobot/mengbeker/blender en mix tot het smeuig wordt en de structuur van ijs krijgt. Voeg toppings naar keuze toe. Smakelijk!

zondag 17 maart 2013

Edamame





gedopte 
peulen
Vanwege mijn Aziatische achtergrond en mijn vegetarische voorkeuren, zijn jonge sojabonen iets dat hier geregeld op tafel komt. Het zijn ook de enige bonen die mijn zusje lust. We hebben een kieskeurige eter hier in huis, maar dat ben ik ook natuurlijk ;) En behalve het feit dat er hier niets anders in gaat, is er nog een andere reden om ze te eten: ze zijn supergezond! Behalve bij je avondeten als vleesvervanger, kun je ze namelijk ook knabbelen als tussendoortje. Weinig snacks zijn zo gezond en op Internet lees je dat ze steeds populairder worden. Er zijn zelfs vegetarische salades waar edamame in is verwerkt! In het begin wist ik niet wat het was, want wij noemen het anders, maar ik ben er gauw genoeg achtergekomen. Je koopt ze in de toko. Je kunt ze zowel gedopt als ongedopt kopen en ze zijn makkelijk te bereiden. Gewoon een pot op het vuur zetten, water laten koken en de bonen erin gooien. De gedopte gooit mijn mama soms in een koekenpan met wat arachide-olie, wortel en ui. Als je ongedopte koopt, bijt je de peul open en kun je de bonen zo opeten. Lekker!
Net zoals alle sojaproducten, zijn ze rijk aan isoflavonen waardoor ze klachten bij de menopauze kunnen verlichten. Dus net zoals alle sojaproducten is het een beetje betwijfelbaar of dat uiteindelijk gezond is of niet, maar rond soja zijn er nog veel onopgeloste mysteries en het is nog te vroeg om er zinnige uitspraken rond te doen.

Voedingswaarde per 100g: 81 kcal, 8.47g eiwitten, 4.45g vet waarvan 0.617g verzadigd, 6.53g koolhydraten waarvan 0.43g suiker, 0.8g vezels.



zaterdag 16 maart 2013

Minderen met graan - 1 week later

Het is inmiddels een week geleden dat ik verslag heb gedaan over hoe ik graan heb verminderd uit mijn eetpatroon. Ik ben er nog steeds mee bezig en heb mezelf niet echt 'overladen' met graan, hoewel ik af en toe toch flink heb bezondigd. En eerlijk is eerlijk: er is toch een kilo afgegaan. Maar er is iets dat me weerhoudt van teruggaan naar mijn eerder eetpatroon. Vandaag heb ik gegeten:

Ontbijt - 2 biologische appels met sojayoghurt, muesli en rauwe cacaopoeder.
               een tomaat, een biologische grapefruit en 2 rijstwafels
Lunch - een bord met bleekselder, komkommer, tomaat, een hete peper en radijsjes
              havervlokken met lijnzaad, sojayoghurt en bevroren bosvruchten
              12 honing-amandelkoekjes
Avondeten - gekookte aardappelen, wok met vis, knoflook, gember en ingelegde mosterdkool
                     wok van snijboontjes en knoflook
Tussendoortje - 2 grote wortels, en veel thee

Vandaag was een redelijk dagje, maar het kan natuurlijk beter en ik heb er nog altijd zin in, dus we gaan door!

woensdag 13 maart 2013

Rijstwafels

Rijstwafels zijn tegenwoordig razend populair bij mensen die op dieet zijn, gezonder of glutenvrij willen eten. Ze zijn er in alle maten en smaken en, toegegeven, best lekker. Alleen, niet erg gezond. Veel mensen denken van wel, omdat er (indien je die zonder smaakjes neemt) geen andere dingen aan zijn toegevoegd behalve zout en vooral omdat er maar 30 kcal in 1 rijstwafel zit. Als je de voedingswaarde van een rijstwafel gaat bestuderen, zul je echter al gauw ontdekken dat al die kcal leeg zijn omdat er alleen maar koolhydraten in zitten. Bovendien bestaat een rijstwafel voornamelijk uit lucht waardoor het niet vult, en zullen slechts weinig mensen het bij 1 kunnen houden. Althans, dat kan ik toch niet en ik zal vast niet de enige zijn.

Voedingswaarde per 100g: 374 kcal, 8g eiwitten, 74.5g koolhydraten waarvan 2.5g suiker, 3.5g vet waarvan 0.5g verzadigd, 4.5g vezels. (NB: dit zijn gemiddelde voedingswaarden, afhankelijk van welke soort je hebt kunnen deze waarden varieren)

Bovendien is er nog de glycemische index die extreem hoog is: boven de 50 zijn 'slechte' koolhydraten en dit geldt ook voor rijstwafels, zelfs als ze van zilvervliesrijst zijn gemaakt. De glycemische index zegt echter niet echt iets over het effect op je bloedsuikerspiegel, als je een rijstwafel flink belegt met iets dat eiwitten en/of vetten bevat, wordt de glycemische lading al flink verlaagd.

En toch is er een beter alternatief. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de Zweedse knackebrod of krisprolls, maar als je per se de structuur van rijstwafels wilt, kun je ook de kamutwafels van Lima kopen. Deze bevatten 29 kcal per stuk en maar liefst 1g vezel! Heel wat beter dan de rijstwafel dus.

dinsdag 12 maart 2013

Recept: ovengebakken bloemkool

Zoals ik had beloofd, een lekker recept voor bloemkool, eens niet gekookt of met kaassaus. Een lekker bijgerecht voor 's avonds of een lichte lunch.

Ingredienten voor 2 porties
- 1 bloemkool, middenmaat
- het loof van 1/3 bos jonge wortels
- 2-3 el olijfolie
- 2 hete pepers

Werkwijze
Snijd de bloemkool in plakken. Hak de pepers fijn. Bekleed een bakplaat (of twee als je niet genoeg plaats hebt) met bakpapier en schik de schijfjes erop, probeer ervoor te zorgen dat ze elkaar niet overlappen. Strooi de gehakte pepers ertussen. Was het wortelloof goed af en leg het erover heen. Eventueel kun je ze ook fijnhakken, dat bespaart je werk na het bakken. Giet er olijfolie overheen en bak 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Smakelijk!

maandag 11 maart 2013

Pure chocolade met zoetstoffen uit stevia

Cavalier is een Belgisch chocolademerk dat vanaf de goedkeuring van de zoetstoffen van de steviaplant al chocolade op de markt brengt dat gezoet is met steviolglycosiden. Ze hebben echter nog een andere lijn in hun assortiment, iets waar ik zaterdag achter ben gekomen bij de Colruyt. Een merk genaamd dulcisana. De verpakking ziet er aantrekkelijk en eenvoudig uit, heel groen!
Er is echter een ding dat me stoort: op de verpakking staat 85% cacao, maar als we de ingredientenlijst eens gaan bestuderen, valt er iets op.
Ingredienten: cacaomassa, voedingsvezels (dextrine, inuline, oligofructose), zoetstoffen (erythritol, steviolglycosiden), cacaoboter, emulgator: sojalecithine, natuurlijk vanillearoma. Cacao: minimum 82,4%
82,4% cacao is helemaal niet hetzelfde als 85% cacao. Maar desondanks verkies ik toch de Lindt excellence tablet, ook al zit daar rietsuiker in. Ik word niet blij van sojalecithine en aroma's en dat zit niet in de Lindt chocolade (alleen een Bourbon vanillestokje!). De rietsuiker zal ik er dan op de koop toe bij nemen, want het is niet alsof ik zo vaak chocolade eet. Niet-rauwe cacao bevat minder oxaalzuur, maar stiekem hoop ik toch nog eens echte rauwe chocolade te eten en te proeven of het zo'n groot verschil is.
Qua voedingswaarde scoort deze chocolade beter, per 100g bevat het namelijk: 432 kcal, 34,8g vet waarvan 21,9g verzadigd, 18,7g koolhydraten waarvan 3,2g suiker en 8,7g polyolen (suikeralcoholen), 34,8g vezels, 5,3g eiwitten en 0,02g zout.
De reep is verdeeld in kleine rechthoekjes, makkelijk doseerbaar.
En hoe zit het dan met de smaak? Kan dit zo goed zijn dat je nooit meer andere wil? Laten we eerlijk zijn: nee. Er is niets mis met de zoetheid zoals sommige mensen van stevia denken, maar ik mis het intense en het lichtbittere van de cacao. Het smelt ook niet echt weg op de tong. Als je moet kiezen tussen echt goede chocolade en deze, zou ik toch voor de echt goede gaan, ook al bevat deze net wat minder kcal. En de vergelijking met rauwe chocolade moet ik nog maken.

zondag 10 maart 2013

De mango (en tropische vruchten)

Afgelopen week heb ik maar liefst twee (!) mango's gegeten. Vorig weekend was mijn mama naar de Colruyt geweest en had ze er gekocht, en aangezien die krengen niet gauw rijpen kon ik ze nu pas eten. Maar ik moet zeggen, het was het wachten waard, want het zachte, zoete, sappige, goudkleurige vruchtvlees is echt verrukkelijk. En supergezond!

De gele kleur zegt het namelijk af: deze vrucht is rijk aan betacaroteen, een voorloper van vitamine A en heel erg goed voor je ogen en haar. Bovendien bevat 1 mango meer vitamine C dan de aanbevolen dagelijkse behoefte. Een mango is wel zeer suikerrijk, per 100g bevat mango: 61 kcal, 1.1g eiwitten, 12.8g koolhydraten waarvan 12.2g suikers, 0.3g vet en 1.5g vezels. Niet geschikt om elke dag te eten, maar wel een heerlijk gezonde traktatie.
Mango bevat fenol, een antioxidant die kanker zou kunnen verkomen, met name galblaaskanker.
Mango bevat veel ijzer, en in combinatie met de vitamine C wordt deze ook beter opgenomen door je lichaam.
Mango zorgt ervoor dat verstopte porien in je huid zich openen.
Een rijpe mango is goed voor het versterken van je hartspier.
Mango bevat veel tryptofaan, een voorloper van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon.
Mango bevat vitamine E.

Hoe komt het toch dat tropische vruchten dikwijls veel meer voedingsstoffen bevatten dan de appel en peer die bij "ons" groeien? Het antwoord op die vraag moet bij de zon gezocht worden. Want onze voedingsketen zit eigenlijk heel eenvoudig in elkaar: alles begint met de zonnestralen. Die energie bereikt onze aarde en enkel planten kunnen die zonnestralen omzetten in energie, met name glucose. Fruit dat in tropische landen groeit, krijgt veel meer zonneschijn en bevat dus veel meer levenskracht en energie! Voor het milieu (en je portemonnee) is het niet zo best om altijd maar tropisch fruit te eten, maar het is dus wel gezonder en calorierijker. Maar laat dat je niet beperken in je fruitinname!


zaterdag 9 maart 2013

Minderen met graan: eetdagboek dag 7

Inmiddels dus al een week bezig aan mijn uitdaging en nog niet van plan te stoppen, hoewel ik weet dat de dag zal komen dat ik stilletjesaan terug mijn oud eetpatroon zal moeten oppakken. Daar ben ik niet gelukkig mee, maar zolang ik onder mijn mama's dak woon, helaas. Vandaag viel de regen alweer met bakken uit de lucht en was de hemel overtrokken met een somber wolkendek. Mijn zin in eten was nogal wisselvallig, maar uiteindelijk toch dit gegeten.

Ontbijt: een tomaat, een pomelo, Burger vezelrijk knackebrod, muesli met rauwe cacaopoeder en yofu. thee
- voor de lunch 2.5 rondjes door het park gelopen, ongeveer 30 minuten -
Lunch: een tomaat en veel ijsbergsla. nog een restje wittekool van gisterenavond. 3 speltchapati's en nog 8 honing-amandelkoekjes om te knabbelen. een kommetje yofu met lijnzaad en bevroren bosvruchten
Avondeten: gekookte zwarte bonen, gebakken bloemkool uit de oven met hete pepers en wortelloof (Recept volgt!)
Tussendoor niet echt meer iets gegeten, maar wel kruidenthee gedronken.

vrijdag 8 maart 2013

Minderen met graan: eetdagboek dag 5 en dag 6

Ik had me voorgenomen om een tijdje minder graan te eten, maar ik wist toen nog niet hoelang. Ik twijfel tussen 1 of 2 weken, maar aangezien de eerste week bijna voorbij is, denk ik toch dat ik voor nog een tweede week ga omdat dit zo goed voelt! Alleen slaap ik wel heel erg slecht de laatste tijd, maar ik hoop dat dat door externe factoren komt en dat het overgaat.

Gisteren at ik
- een tomaat, een mandarijntje, sojade met lijnzaad, muesli en bosvruchten en kaneel. een Pink Lady. amandel-cranberry reep en thee
- tomaatjes, wortels, lichtgewicht knackebrods van Wasa
- nog meer wortels, een roze pompelmoes/grapefruit
- tofu, gekookte aardappels, alfalfa, een beetje bloemkool in kaassaus die me werd opgedrongen door mijn moeder en een Granny Smith
- nog meer thee

Vandaag: 
- snoeptomaatjes, een heerlijke mango, een Granny Smith en een raw noten & zadencracker. hierbij een tas thee
- een tomaat en wat sla. sojade met geweekte muesli, lijnzaad, bosvruchten en kaneel. lichtgewicht knackebrods van wasa
- gekookte aardappelen, gebakken edamame, geroerbakte witte kool met tomatenstukjes
- nog wat kamillethee

Ik voel me nog altijd prima verzadigd en barstte vanochtend van energie, waarschijnlijk door de krachtige zonnestralen in een mango!

woensdag 6 maart 2013

Minderen met graan: eetdagboek dag 4

Het minderen met graan gaat nog steeds redelijk! Ik eet niet elke dag even weinig granen, maar ik doe wel erg mijn best en ik moet zeggen dat het me veel minder moeite kost dan ik oorspronkelijk had gedacht. Ik heb geen last van honger of opgeblazen gevoel en dat voelt eerlijk gezegd weer wel fantastisch! Ik heb de laatste dagen ook een verminderde eetlust, maar ik weet niet in hoeverre dat ermee te maken heeft.

Wat ik vandaag heb gegeten.

's Ochtends: kerstomaatjes, een mandarijntje, een kom Sojade met 1 el muesli en een Granny Smith appel, bestrooid met kaneel. Nog 4 knackebrods en een tas thee.
's Middags: een tomaat, een bevroren banaan (als ijslolly), een kom Chinese kool. Verder nog een rauwe noten&zadencracker en 4 rijstwafels en een kom Sojade met lijnzaad en bosvruchten uit de diepvries.
Daarna ben ik ergens heen gefietst, 20 minuten heen en 20 minuten terug in volle zon. Heerlijk.
Voor het avondeten ben ik ook nog 2 rondjes in het park gaan lopen, wat neerkomt op 25 minuten. Waarschijnlijk komt het door het mooie weer, maar er waren gigantisch veel lopers. Hoewel ik erg moe was nadien, deed het wel deugd. Daarna heb ik een gestoomde zoete aardappel, gebakken edamame en wokschotel van courgette, paprika, ui en Chinese kool gegeten.
Het enige tussendoortje dat ik had waren 2 grote wortels en 2 rijstwafels.
Voor de rest 2 tassen thee gedronken. Als ik terugkijk, vind ik dat ik veel minder granen had kunnen eten, maar het is voorbij en morgen knal ik er weer tegenaan. Bovendien heb ik redelijk veel bewogen vandaag, dus ik hoop dat dat het een beetje compenseert.

dinsdag 5 maart 2013

Minderen met graan: eetdagboek dag 2 en 3

Door granen zoveel mogelijk uit mijn eetpatroon te bannen, eet ik best een stuk minder kcal. Wel vang ik het al grotendeels op door echt gigantische bergen groentes en fruit binnen te werken. En gek genoeg voel ik me niet vermoeider. Ik ga ook niet zeggen dat ik barst van energie, want dat deed ik ervoor ook niet, maar het is in ieder geval niet verergerd. Misschien dat de zon - die zich eindelijk heeft vertoond - daar een rol in speelt?

Wat ik de afgelopen dagen heb gegeten.

Maandag scheen de zon zo mooi buiten, echt een vakantiegevoel! Dus ben ik eerst 2 rondjes door het park gaan joggen en heb vervolgens ontbeten: een pomelo, 5 tomaatjes, muesli met yofu en een appel, bestrooid met kaneel. Een tas thee.
Als lunch had ik een geroosterde flespompoen.
Mijn avondeten was een gekookte zoete aardappel, gebakken scampi's met knoflook en lente-ui en een wokschotel van wortel, selder en boomoor.
Tussendoortjes waren een bak rauwkost met komkommer, tomaat en selder en een kom yofu met lijnzaad en bevroren bosvruchten. Nog 4 knackebrods en een mandarijn.

Vandaag
Ontbijt: 5 tomaatjes en een bak fruitsla van een nashi peer en een halve galiameloen met kaneel. 6 knackebrodjes met zaden en een tas groene thee.
Lunch: een groot bord met tomaat, komkommer, wortels en alfalfa. Verder nog een kom yofu met geweekte muesli, lijnzaad en bevroren bosvruchten. Daarna nog snel een amandel-cranberryreep.
Avondeten: rauwe courgettepasta.
Tussendoor heb ik niets gegeten, maar wel veel water en thee gedronken.

Recept: courgettepasta

Ineens is de lente weer in het land, hoewel de officiele datum nog niet aangebroken is. Maar een mens wordt goedgezind van zo'n prachtige zon en 15 graden Celsius, en dan heb je wel eens zin in lichte kost, dus vandaag het alombekende raw food recept: pasta van courgette! Door de tofustukjes is het wel niet helemaal rauw, maar je kunt dit makkelijk verhelpen door noten of zaden in de plaats te gebruiken.
Ik ben er ook achter gekomen dat het verdomd moeilijk is om mooie reepjes van een courgette te trekken met een dunschiller, maar het resultaat was het waard.

Ingredienten voor 1 a 2 personen
- 1 mooie courgette
- ongeveer 350g tomatenstukjes
- 3 teentjes knoflook
- 150g tofu
- 2 el olijfolie
- kruiden naar smaak

Werkwijze
Schil de courgette voorzichtig, zodat je brede slierten krijgt die te vergelijken zijn met papardelle. Het restje van de hart kun je zo opeten of bewaren. Daarna plet je de knoflookteentjes en snijd je ze in heel kleine blokjes (of je gebruikt gewoon een knoflookpers). Schik de courgetteslierten in een of twee borden (afhankelijk van je eetlust) en giet er de tomatenstukjes over. Besprenkel met olijfolie, kruiden, knoflook en tofu.
Smakelijk!

zondag 3 maart 2013

Minderen met graan: eetdagboek

Naar aanleiding van mijn post over granen, heb ik besloten te proberen er minder van te eten. Het thuisfront begrijpt mijn eet- en levenswijze echter niet altijd, dus ik kan voorlopig nog niet geen graan eten. Bovendien heb ik licht ondergewicht, dus dien ik in geen geval af te vallen.

Wat heb ik gegeten vandaag?

Als ontbijt: fruitsalade van een halve galiameloen en een Pink Lady. 5 cherrytomaatjes en een tas kruidenthee. Later nog 6 knackebrod met zaden en een heleboel zonnebloempittenspread (zelfgemaakt).

Als lunch: een grote bak met tomaat, wortels, komkommer, luzernescheuten en lente-ui. Een mandarijn.

Als avondeten: 2 speltwraps met Chinese kool gemarineerd in sojasaus en gewokte rundsreepjes met ui.

Als tussendoortjes: 4 rijstwafels, sojade met bevroren bosvruchten en nog thee.

Nog niet perfect dus, maar wel al veel beter wat betreft mijn graangebruik! Ik probeer er zo min mogelijk van te eten en te vervangen door groentes, fruit en als het niet anders kan peulvruchten om toch aan de nodige calorieen te komen. Noten en zaden lust ik niet zo heel graag en mag ik ook niet te vaak eten omwille van mijn blokjes, maar in de toekomst zal ik het wel moeten introduceren als ik graanvrij door het leven wil gaan. Ik houd jullie op de hoogte!

zaterdag 2 maart 2013

Granen

In de Goed Gevoel , niet van deze maand, was er een dossier gewijd aan granen. Pascale Naessens, auteur van Mijn Pure Keuken, ging ten rade bij haar 'leraar'. De Voedselzandloper van Kris Verburgh heeft het voedsellandschap volledig op zijn kop gezet en niet volledig onterecht, zo blijkt. Zo klinkt uit verschillende hoeken kritiek op granen en peulvruchten, onder meer door de paleo-eters of het Weston Price principe.
Maar wat zou je dan eten in plaats van granen? Kris Verburgh zegt havermout, Goed Gevoel zegt groenten en vlees en vis. En als je geen vlees of vis eet? Voedsel is een gevoelige en moeilijke kwestie geworden in onze maatschappij en dat is doodzonde. Verschillende bedrijven hebben er baat bij om wetenschappelijke onderzoeken te verdraaien en het is ook een feit dat het moeilijk is echt correct wetenschappelijk onderzoek te voeren. Want wat is oorzaak en wat is gevolg?

Dit is het eetpatroon dat beschreven staat in de Goed Gevoel.
's ochtends eerst sporten op nuchtere maag en daarna gemengd fruit
's middags salade met vlees of vis
's avonds groentes met vlees of vis
tussendoor het liefst niets, of anders noten

Ik heb er mijn persoonlijke bedenkingen bij, maar op zich kan ik er wel inkomen dat dit gezond zou zijn. Alleen, hoe kom je hierbij aan voldoende calorieen als je geen noten kunt, mag of wilt eten? Je kunt nog zoveel groentes en fruit eten als je wilt, daar heb je toch serieus wat van nodig en het is moeilijker om 10 appels te eten dan 10 sneetjes brood. En idealiter zouden we geen of zo weinig mogelijk vlees moeten eten, omdat het helaas niet duurzaam is. En ik nog steeds gruwel bij de gedachte. Voor mij is het nog even afwachten voor wat ik ga aanpassen aan mijn eetpatroon, maar ik ga wel proberen minder granen en brood te eten door het te vervangen voor veel fruit, toch nog wat knackebrod en geroosterde pompoen, pastinaak en zoete aardappel.

Mijn excuses

Mijn fototoestel is momenteel kwijt, waardoor er geen foto's zullen verschijnen die door mij getrokken zijn. Mijn excuses daarvoor en ik zoek voort!

Miso + recept

Miso is een veelgebruikt ingredient in de Japanse en macrobiotische keuken en een superontbijt. Reden te meer om het eens in huis te halen en zelf te proberen! Het is gemaakt van gefermenteerde sojabonen waardoor het beter te verteren is dan 'gewoon' soja. Van miso zijn er verschillende soorten, ik heb de rijstvariant van Danival. Ingredienten: soja, volle rijst (41.5%), ongeraffineerd Atlantisch zeezout, gist.
Hele pure, natuurlijke ingredienten waar niks mis mee is! Soja als peulvrucht en rijst als graan bevatten beide fytinezuur, maar door het fermentatieproces is dit voor een groot deel gereduceerd. Bovendien gebruik je in misosoep maar een heel klein beetje, waardoor je redelijk weinig binnenkrijgt.
Voedingswaarde per 100g: 142.5 kcal, 10.2g eiwitten, 12g koolhydraten, 4.2g vetten

Nu, aan de slag! Wat heb je nodig voor een lekker soepje waar je zowel 's ochtends als 's avonds je buik mee kunt vullen?
Ingredienten voor 4 personen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2cm gember
- 1 grote wortel
- 3cm kombu
- 2 el miso
- sojasaus
- handvol gedroogde shiitakes
- 225g noedels, bij voorkeur boekweit
- 1l water
- olijfolie
- 1el Aziatische rijstazijn
- 150g tofu

Werkwijze
Pel en snipper de ui, gember en knoflook. Was de wortel en snijd fijn, desnoods met behulp van een rasp. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit de ui. Voeg wortel, gember en knoflook toe. Bak dit 5 minuten. Voeg er een liter water, de shiitakes en kombu aan toe en laat 20 minuten koken op zacht vuur. Kook ondertussen in een andere pan de noedels. Snijd de tofu in kleine blokjes. Verhit nogmaals olijfolie in een wok en bak de blokjes tot ze goudbruin zien. Voeg een beetje sojasaus toe en laat helemaal intrekken in de tofu.
Zet het vuur uit en neem wat kookvocht uit de pan. Los hierin de miso op.
Verdeel de noedels over 4 kommen, schenk er de soep en de opgeloste miso bij en strooi er de tofublokjes overheen. Smakelijk!