Translate

donderdag 31 januari 2013

Studeren

De laatste tijd is het waanzinnig druk op school en de ene test is nog niet afgelopen of de andere volgt al. Hierdoor heb ik weinig tijd om te bloggen, maar tijdens al die uurtjes studeren heb je ook iets te knabbelen nodig, en liefst iets dat gezonder is dan chocolade. Dus wat eet je dan ?
- wortels! Geweldige bron van betacaroteen en lekker zoet en krokant.
- reepjes komkommer met hummus : hydraterend, gezonde vetten, eiwitten en vezels
- een stapel crackers: vezels, hongerstillend, trage koolhydraten en gewoon lekker
- een smoothie waar je lekker lang aan kunt slurpen voor fruitsuikers, vezels, vitaminen en mineralen
- een handje gedroogde vruchten voor ijzer en vezels, gezonde versie van snoep
- een handje noten voor gezonde vetten en eiwitten
- een bakje granaatappelpitten boordevol antioxidanten

Kortom, er is genoeg waar ik op kan knabbelen tijdens mijn zwoegsessies. Jullie ook ?

woensdag 30 januari 2013

Recept: boerenkoolsmoothie

bosvruchtjes
Hoewel groene smoothies supergezond zijn, heb ik vaak zin noch tijd om ze te maken. Shame on me. Niet dat ze niet lekker zijn, maar het is een heel gedoe en als ontbijt lukt toch nooit: mijn moeder wordt gek van de herrie van de staafmixer! Bovendien is onze keuken na afloop altijd een ravage, met overal stukjes sla en drupjes groen. En toch moet en zal ik er vaker een maken, niet als ontbijt maar als tussendoortje.
Deze variant vind ik echt superlekker en is een nieuwe favoriet! Je kunt de boerenkool vervangen voor spinazie als je dat niet hebt of vindt.

Ingredienten
- een flinke hand verse boerenkool of 100g bevroren
- 1 banaan
- 100g bevroren bosvruchten
- een stuk komkommer
- 3 cm gember, in kleine stukjes
- 10g chiazaadjes

Werkwijze
lekkere biologische, fairtrade bananen! 
Mix de boerenkool met water (gebruik warm water als je bevroren boerenkool gebruikt, niet bang zijn, je smoothie wordt niet warm!). Snijd de komkommer in stukjes en doe erbij. Mix met de banaan. Strooi er gember en chiazaad op. Mix. Doe als laatste de bosvruchten erbij. Het geheel krijgt nu een donkerbruin/paars kleurtje. Klaar en slurpen maar!

boerenkool


komkommer
gember en chiazaad



Recept: geroosterde zoete aardappel

Een zoet recept dat geen dessert is! Al zou je het zo wel kunnen eten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) geen familie van de aardappel. Dat je hem rauw kunt eten, is daar een perfect bewijs voor. Zoete aardappel kan zelfs gezonder worden genoemd dan de ordinaire aardappel: het bevat een schat aan betacaroteen en vitamine C, is rijk aan magnesium en kalium en heeft een lagere glycemische index. De voedingswaarde is iets hoger: 92 kcal/100g voor de zoete aardappel vs 81 kcal/100g voor de aardappel, maar dat is te verwaarlozen, zeker als je het opweegt tegen al de voordelen van de zoete aardappel. Het is ook geen plant van de nachtschadefamilie, waardoor zelfs degenen die De Voedselzandloper volgen hem mogen eten.

Het recep spreekt eigenlijk voor zich, maar is juist door zijn eenvoud zo lekker.

Ingredienten voor 2 kleine eters of 1 grotere portie
- 1 grote zoete aardappel
- olijfolie

Werkwijze
Schil de zoete aardappel en snijd hem in reepjes of blokjes, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Verwarm de oven voor op 180 graden. Besprenkel de zoete aardappel met olijfolie en rooster in de oven voor minstens 20 minuten. De precieze tijd hangt van je oven af.
Ook lekker als tussendoortje!
Smakelijk :)

zondag 27 januari 2013

Recept: ratatouille





Voor ratatouille zijn er 1001 recepten, en het ene is niet beter dan het andere, maar er is geen gerecht waar je me groter plezier mee kunt doen! Zoals jullie vermoedelijk al weten, ben ik gewoon gek op tomaten. Liefde op het eerste zicht, want als kind was ik al dol op ketchup en groentesaus met tomaten ;) 
Toen ik in mijn verjaardag wilde vieren, nodigde ik enkele vriendinnen uit. 2 van de 3 zijn moslima's en eten dus enkel halal vlees en ik raak geen dode dieren meer aan, dus natuurlijk werd het een geheel veggie gerechtje. En het viel in de smaak! Ik heb de ratatouille geserveerd met volkoren penne en blonde linzen, maar je kunt het ook met aardappelen, couscous, witte bonen of zelfs vlees of vis eten. Het is heerlijk! Restjes smaken goed bij brood als lunch. Wedden dat je gasten er niet vanaf kunnen blijven?

- 4 el goede olijfolie
- 500g tomatenstukjes
- 2 aubergines
- 2 courgettes
-  1 groene paprika
- 1/2 gele paprika
- 1/2 rode paprika
- 2 courgettes
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- rozemarijn
- tijm
- basilicum
- laurier

Werkwijze
Snijd alle groenten in even grote stukken. Verwarm 2 el olijfolie in een grote pan en voeg de uien en de laurierblaadjes toe als het heet is. Laat 5 minuutjes stoven, doe er dan de knoflook bij en stoof nog een minuut of 2 verder. Voeg de aubergines toe en wacht tot ze halfgaar zijn. Doe er dan de tomatenstukjes en de courgette, tijm en rozemarijn bij. Na een halfuur mogen ook de paprika's erbij. Draai het vuur laag en laat nog 1 a 2 uur stoven. Dat bevordert de smaak! Serveer met verse basilicum.








vrijdag 25 januari 2013

Stomen

Onlangs heeft mijn mama een grappig stoomkokertje gekocht en ik denk dat jullie allemaal wel weten wat dat is. Alleen is het niet zo groot als dit, waardoor er niet eens een bord in past.

Maar dat geeft niet, want het is perfect om aardappeltjes en eventueel groentes in te stomen. Het grote voordeel van stomen ten opzichte van koken is dat er geen vitamineverlies is. Bovendien staat er een perfecte timer op, waardoor je je vuur niet heel de tijd in de gaten hoeft te houden. Geen gedoe met luisteren of het water al kookt nee. Gewoon water in het bassin gieten, hetgeen je wilt stomen in stukjes snijden (zo gaart het sneller), erin leggen en de timer draaien.
Vervolgens op smaak brengen met peper en kruiden en eventueel saus en je snelle, gezonde maaltijd is klaar! Ik ben er nu al verliefd op, vooral om aardappeltjes te stomen want koken is zo'n gedoe en de microgolfoven is toch niet zooo gezond.

Alleen ga ik er later een grotere kopen ;)

woensdag 23 januari 2013

Recept: marinade/vinaigrette

Dit is een recept voor een heel simpele vinaigrette, die ook als marinade voor vis kan dienen. De smaak is natuurlijk heel erg Aziatisch, maar daar is niets mis mee natuurlijk.

Ingredienten
- sojasaus
- Chinese rijstazijn
- chilisaus, bijvoorbeeld tabasco (verminder dan de hoeveelheid azijn)
- gember, fijngesneden
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- een drupje sesamolie

Werkwijze
Meng alles door elkaar en serveer met bijvoorbeeld zeewier, geraspte wortel en/of komkommer en/of knolselder.
Smakelijk!

De schuingedrukte ingredienten zijn alleen voor als je het als marinade voor vis wilt gebruiken.

Recept: seafood pasta

Zoals ik al had beloofd is dit het recept voor een sausje om je vingers bij af te likken. Op het eerste zicht lijkt het niet zo spectaculair -de ingredientenlijst is ook zeeer kort- maar de combinatie van tomaat en zeewier is een enorme smaakexplosie. Ik zal eerlijk blijven: het smaakt niet naar vis (of naar mosselen, maar ik lust geen mosselen) maar dat maakt het niet minder lekker. Serveer er nog wat extra zeewier bij voor een duik onder water.

Recept aangepast van het NON*FISH*A*LI*CIOUS kookboek.

Ingredienten voor 4 personen

- 1 a 2 bladeren nori, afhankelijk van je smaak
- 500g tomatenblokjes + sap
- 2 (rode) uien
- 6 knoflookteentjes (je kunt er altijd minder gebruiken, maar ik eet graag knoflook)
- 360g spaghetti (ik gebruikte speltspaghetti met spirulina)
- zeesla of een ander wier, voor erbij
- olijfolie

Werkwijze
Pers de knoflook met behulp van een knoflookpers of snijd in fijne blokjes. Scheur de nori in kleine stukjes en snipper de ui. Fruit de knoflook in olijfolie tot het een beetje bruin begint te zien, voeg dan de nori en de ui toe. Laat 5 minuutjes stoven, doe er de tomatenstukjes bij en laat nog eens 10 minuten stoven.
Kook ondertussen de spaghetti al dente en spoel de zeesla af (als je gedroogd zeewier gebruikt, week het in water). Verdeel de pasta over de borden en giet er de saus over. Geef een kommetje wier ernaast met dressing naar keuze.
Smakelijk !

maandag 21 januari 2013

Smaken uit de zee

Aaah, wat houd ik van de zee! De golven, het strand, de beestjes, het zand. Oke nee stop maar. De zee is voor mij een ware nachtmerrie. Mensen die als sardientjes in een blik bij elkaar liggen in een wanhopige poging te bruinen, het zand dat onder mijn tenen kraakt en de veel te harde wind. Niks voor mij. De enige reden waarvoor ik naar de zee zou gaan, is de verse vis.
Ik ben namelijk dol op vis. Naar het schijnt at ik als klein kind al een vis, een krab of een kreeft in mijn eentje op. Nu eet ik nog steeds af en toe vis, omdat mijn mama het kennelijk belangrijk blijft vinden dat ik vlees en/of vis eet. En vis gaat er -moet ik eerlijk toegeven- toch makkelijker in dan vlees, omdat ik het heerlijk vind. Maar door het nadenken over veganisme en het boek NON*FISH*A*LI*CIOUS ben ik toch serieus beginnen nadenken over mijn visconsumptie. De enige reden waarom ik vis niet zou opgeven, is omdat het zo lekker is. Gestoomd met een marinade (het recept volgt later). Heaven on Earth baby!
zeesla
Maar vis is natuurlijk niet het enige dat uit de zee komt, en van garnalen of oesters moet ik eigenlijk bitter weinig hebben. Er moet toch een manier zijn om mijn voorliefde voor zeese (bestaat dat woord eigenlijk?) smaken te doen vervagen?
En ja, die is er: zeewier. Zeewier vind ik eigenlijk al net zo lekker, zo niet nog lekkerder dan vis. In dezelfde marinade. Zeewier heb je in alle vormen en soorten van het bekende noriblad voor sushi tot superfoods spirulina en chlorella. Je hebt roodwier, bruinwier, groenwier. Onlangs heb ik nog een bakje zeesla gekocht!
Zeewier zit bomvol jodium, dat goed is voor je schildklier, en selenium waarvan we doorgaans te weinig binnenkrijgen. Nochtans zijn dat zeer belangrijke mineralen.
Zeewier en een kookboek om de vissmaak te vervangen. Dat kan niet misgaan!
Morgen maak ik mijn eerste gepimpte versie van een non*fish*a*li*cious recept: spaghetti met spirulina, zeesla en nori. Echte krachtvoer. Tot dan!

zondag 20 januari 2013

Brrr.... En thee!

De dagen zijn heel koud aan het worden en vandaag is het al heel de dag aan het sneeuwen. Om de kou te verdrijven kun je dikke truien aantrekken, flink stoken of lekkere warme dranken drinken en mijn favoriete uit dat rijtje is drinken, want dat verwarmt je van binnenuit.

Eigenlijk is thee gewoon water met theeblaadjes. Het verhaal gaat dat het per ongeluk is uitgevonden toen een Chinese keizer in de tuin zat en er blaadjes in zijn glas waren gevallen. Hij dronk het op en het smaakte lekker, dus er werd meer thee gedronken.

Laatst heb ik een pak witte thee meegenomen. Witte thee zou nog gezonder zijn dan groene thee, hoewel witte, groene en zwarte thee bladeren zijn van dezelfde plant. Het enige dat verschillend is, is het oxidatiegehalte. Zwarte thee is meer geoxideerd en groene thee minder, waardoor zwarte thee meer antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden, bevat. Maar uiteraard zijn er nog diverse andere soorten kruidenthee, die eigenlijk infusies zijn: kamille, munt, zoethout, rozenbottel, rooibos, brandnetel, venkel enzovoort. Ook bestaan er theesoorten met vruchten, maar echt lekker vind ik ze niet.

Aan (groene) thee worden heel wat gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven, maar tot nu toe is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Het zou afvallen stimuleren, helpen tegen een lage bloeddruk na het eten, cholesterol afbreken, kanker voorkomen en nog allerlei andere zaken. Ook zorgt het voor een lichte energieboost omdat thee theine bevat, dat eigenlijk hetzelfde is als cafeine maar dan in veel lagere dosis.

De diverse kruidentheeen hebben elk hun eigen eigenschappen, sommige helpen tegen een slechte nachtrust, andere voor een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, buikpijn en nog diverse andere zaken.
Enjoy your tea!

zaterdag 19 januari 2013

Tips voor een goede slaap

Omdat gezondheid uiteindelijk niet alleen maar om je voeding draait, en ik zelf vaak problemen heb met slapen, geef ik jullie wat tips om je nachtrust te verbeteren!

- Ga elke dag rond hetzelfde uur slapen en sta rond hetzelfde uur op, zo creeer je een bioritme en zal je lichaam gewend geraken aan je hoeveelheid slaap.
- De meeste mensen hebben zo'n 8 uur slaap per dag nodig, maar natuurlijk zijn er afwijkingen van die norm: 7-9 uur is normaal.
- Sommige mensen kunnen niet slapen met een lege maag, anderen niet met een volle maag. Ontdek zelf of je eten nodig hebt of niet voor je naar bed gaat, maar eet niet in bed.
- Als je niet kunt slapen, ga dan niet piekeren, maar sluit je ogen en denk aan niets.
- Als je 's nachts geregeld naar toilet moet, zorg er dan voor dat je minder drinkt voor je gaat slapen: vanaf 1 uur voor bedtijd niets meer.
- Verschillende kruiden kunnen je nachtrust verbeteren: kamille- of lindethee zijn heerlijk en rustgevend, al zijn er ongetwijfeld nog meer.
- Zorg voor een slaaptemperatuur van rond de 19 graden: als je slaapt, heb je minder warmte nodig. Een te warme kamer zorgt ervoor dat je minder goed slaapt.
- Draag een pyjama die aangenaam aanvoelt en kies een goed dekbed, dat verhoogt je plezier in slapen.
- Als je de volgende dag iets belangrijks te doen hebt, blijf dan zeker geen hele nacht wakker en doe er niets aan na 8 uur. Zorg dat je je ontspant voor je gaat slapen!
- Soms kan het helpen om overdag wat te sporten zodat je lichamelijk ook moe bent.
- Een boekje lezen in bed werkt goed om je ogen dicht te krijgen.
- Of kijk naar een saaie film op tv. Mijn ogen vallen er dicht van!

Zo, slaapwel allemaal ;)

Gist


Gist klinkt bij sommige mensen als de duivel in de oren, maar waarom?

Wat is gist?
Volgens Wikipedia: gist is de naam van een aantal eukaryote (dit wil zeggen dat er een celkern is) micro-organismen. Het zijn eencellige schimmels.
De gist die wij kennen (biergist = wijngist = broodgist) is in staat om glucose (suiker) om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Als je verse gist oplost in water, komt er een alcoholachtige geur te voorschijn en het koolzuurgas zorgt ervoor dat je brood rijst. Het koolzuurgas duwt het gluten naar boven waardoor het brooddeeg bol wordt. Bovendien verbetert gist de smaak van brood.
Waarschijnlijk klinkt dit niet echt bekend in je oren, maar op biologisch vlak is er dus niets mis met gist.
Alleen zijn er mensen die last hebben van een candida-infectie. Dit wordt vaak veroorzaakt door gistachtige schimmels en daarom wordt gist gemeden door die mensen. Het is echter geen besmettelijke ziekte en normaal is het een aandoening van onschuldige aard. Als je hier geen last van hebt, is het niet nodig om gist te vermijden. Het is wel waar dat zuurdesem voor een betere verteerbaarheid van je brood zorgt en het fytinezuurgehalte sterk vermindert, maar in principe kan gist echt geen kwaad. Zorg alleen dat je geen droge gist van Dr. Oetker koopt, want daar zitten E-nummers in!
Bovendien werkt verse gist (in mijn ervaring) veel beter dan gedroogde, zeker deze verse biologische gist van Rapunzel. Een aanrader voor als je graag bakt, maar zuurdesem tijdrovend vindt!

vrijdag 18 januari 2013

Recept: courgette uit de oven


Soms heb je van die dagen dat je geen zin hebt om te koken. Vandaag was zo'n dag. De meeste mensen grijpen dan naar frieten, pizza of een kant-en-klaarmaaltijd, maar daar heb ik geen trek in. Er is natuurlijk ook een andere oplossing: restjes eten! Het enige dat er nog in de microgolfoven stond, waren aardappelen en sojaboontjes. En mijn groente dan? Dit is een snelle oplossing, want courgette en tomaat zijn 2 groenten die gemakkelijk te snijden zijn!

Ingredienten voor 1 persoon
- 1 kleine courgette (ca 120g)
- 2 tomaten van gemiddelde grootte (ca 180g)
- 2 grote of 3 kleine tenen knoflook
- 1.5 a 2 el olijfolie
- peper en zout naar smaak

Werkwijze
Hak de knoflook fijn en snijd de courgette en de tomaten in ongeveer even grote plakken, het beste is om er gewoon schijven van te maken. Neem een ovenschaal, leg er afwisselend een laag courgette en een laag tomaat in. Bestrooi met knoflook, olijfolie en peper en zout naar smaak. Bak 20-25 min in een voorverwarmde oven op 200 graden. Serveer met rijst of pasta naar smaak.
Smakelijk!


donderdag 17 januari 2013

Recept: speculaastaart

Vandaag was ik jarig en dan moet je veelal trakteren. Omdat het soms best lastig is de buitenwereld te confronteren met jouw eetgewoontes, besloot ik maar 'gewoon' te doen en een taart te bakken. Niet zo geweldig gezond dus, maar ook niet echt ongezond want deze taart bevat geen ei, boter of suiker (behalve de suiker die al in de speculaas zit) en is dus al stukken beter dan 'normale' taart of 4/4 cake!


Ingredienten
- 1 rol bladerdeeg zonder onnodige toevoegingen
- 3 a 4 appels
- kaneel
- 200g (volkoren)speculaas
- 300ml (soja/amandel)room

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verkruimel de speculaas met een keukenmachine, een vork of een deegroller. Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er gaatjes in met een vork. Meng de speculaaskruimels met de room en giet in de vorm. Schil en snijd de appels in mooie schijfjes, schik op de taart zoals je wilt. Bestrooi naar kaneel met smaak en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Smakelijk!

dinsdag 15 januari 2013

Recept: gevulde aubergine



Al vaak heb ik recepten gezien voor gevulde paprika, courgette, tomaat, aubergine en ga zo maar voort. Maar meestal worden in deze recepten veel gehakt en/of kaas gebruikt, dingen die ik liever niet meer wil eten. Dus hoewel het als zeer lekkere recepten klonken, kon en wilde ik ze niet eten.
Vandaag heb ik echter een recept gemaakt uit Voedingspiramide van Louise Witteman en Mirjam Bakker. Eentje die geheel vegetarisch en zelfs vegan is, heerlijk. (Excuses voor de slechte foto's) Het is wel een beetje aangepast. Niet volledig overeenstemmend met het seizoen, maar nu vandaag de eerste sneeuw is gevallen en ik bijna ben veranderd in een levende sneeuwpop, vind ik dat ik me mag verwennen met een zomers gerecht ;). Ik doe het echt niet elke dag hoor.

Ingredienten voor 1
- 1 aubergine
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1/2 brik tomatenstukjes
- 1/2 tl kaneel
- 1 el gehakte peterselie of droge peterselie
- 100g seitan
- zout en peper naar smaak

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de aubergine doormidden en snijd het vruchtvlees zo goed mogelijk weg. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Deze stap heb ik overgeslagen: bestrooi de auberginehelften met zout en laat uitlekken.
Pel de ui en snijd in blokjes. Hak de knoflook fijn. Verhit 1 el van de olie in een pan en bak de ui en de knoflook 5 minuten. Snijd intussen de tomaten in blokjes als je verse gebruikt. Schep het vruchtvlees van de aubergine erdoor en bak nog een minuut, voeg dan de tomaten, de seitan en het kaneel toe. Laat 10 minuten koken tot het meeste vocht verdampt is. Breng op smaak met zout, peper en peterselie. Ik heb er zelf nog een ingelegde chilipeper bij gedaan.
Vul de auberginehelften, nadat je ze hebt afgespoeld en afgedroogd, met het mengsel en sprenkel er nog 1 el olijfolie over. Bak zo'n 30-45 minuten in je oven. Serveer met couscous, rijst, quinoa of een tagliatellenestje. In plaats van seitan kun je ook bonen gebruiken.
Smakelijk!

maandag 14 januari 2013

Rauwe cacaopoeder


Eerder had ik al geschreven over de voordelen van (rauwe) cacao, maar inmiddels is het merk dat ik toen kocht niet meer te koop in de natuurwinkel waar ik vaak kom. Tja, wat doe je dan? Nu liggen er producten van Iswari en hoewel daar op zich niets mis mee is, ligt de prijs toch wat hoger voor de cacaonibs: ongeveer 6 euro voor een zakje van 125g. Het was dan ook een logische beslissing om over te stappen op het cacaopoeder, dat ongeveer 9.50 euro kost voor 250g. Qua voedingswaarde is het niet helemaal hetzelfde. Per 100g bevat rauw cacaopoeder 433 kcal, 26g eiwitten, 53g koolhydraten, 12g vet en 26g vezels. Veel meer koolhydraten en veel minder vet dus, maar dat maakt verder niet zoveel uit als je een evenwichtige voeding hebt.
Ik had wel gezegd dat de toepassingen van cacaopoeder mij eerder beperkt leken, maar daar moet ik nu toch van terugkomen. Dit komt omdat ik bij cacaopoeder toch terug aan Nesquick-toestanden moest denken, iets waar ik absoluut niets van moet hebben sinds ik een keer mijn chocomelk had overgegeven. Tegenwoordig maakt de geur van die cacaofantasie me al misselijk. Maar nee, dit is anders.
Wat een enorme smaakexplosie toen ik het over de muesli strooide. In een woord: fenomenaal. Het is net alsof je pure chocolade aan het eten bent zonder te hoeven kauwen! Ik ben om. Je zou het ook over 'melk' heen kunnen strooien, dan smaakt het waarschijnlijk wat naar chocomelk. Of over een smoothie of (havermout)pap (dan is het wel niet meer rauw) voor een gezonde boost. Zelf beveelt Iswari chocolademousse aan. Dat zie ik voorlopig nog niet zitten, maar ik ben in ieder geval fan van cacaopoeder geworden.  Met 250g doe ik gemakkelijk 2 maanden, aangezien poeder amper iets weegt.
Natuurlijk gaat er af en toe toch niets boven een stukje chocolade, maar voor elke dag wat geweldige voedingsstoffen van cacao binnen te krijgen verkies ik toch dit. Jum!

zondag 13 januari 2013

Kardemom


Al vaak had ik in recepten 'kardemom' gelezen, echter heb ik het nog nooit in de winkel zien liggen. Tot ik gisteren Bioplanet binnenwandelde. In het kruidenrekje was ik op zoek naar kaneel, omdat ik deze week speculaastaart ga bakken voor mijn klas (ik ben bijna jarig). Toen viel mijn oog ineens op een klein flesje waarop 'kardemom' stond. Yesssss. Kardemom is op zich geen bijzonder specerij. Het wordt vaak gebruikt in kerriemengsels en in koekkruiden, maar ik zag veel mensen het in de havermoutpap doen en zeggen dat het lekker was, dus mijn nieuwsgierigheid was toch gewekt. Het is familie van gember en de kleur lijkt een beetje op die van kaneel , alleen wat donkerder in plaats van een warme gloed. Vergis je niet, kardemom werkt verwarmend! Het is familie van gember, heeft een gunstige invloed op de maag en zorgt (als je op de peulen knabbelt) voor een frisse adem. Het heeft een scherpe en frisse smaak. Ik ben benieuwd, zodra ik weer havermout maak doe ik het erin! 
,

zaterdag 12 januari 2013

Humor?


Vandaag las ik in de klas de ballade van Heer Halewijn, een seriemoordenaar die jonge maagden lokte met zijn fluit en ze vervolgens vermoordde. Nu was er echter een prinses die erin slaagde om hem te doden en te onthoofden. Dan werd er door de leerkracht een vergelijking gemaakt met het slachten van kippen: als je een kip onthoofdt, blijft het lichaam nog even voortlopen. Hier werd hartelijk om gelachen – dat kan ik enigszins nog begrijpen, omdat het toch sterk doet denken aan een tekenfilm. Maar het wringt. Lachen met het leed van een ander levend wezen. Dat doe je toch niet? We kennen allemaal die filmpjes van ‘America’s Funniest Home Videos’ waarin mensen bijvoorbeeld tegen een paal lopen. Dat zal vast ook pijn doen, maar is in mijn ogen toch nog iets anders dan doden. Je kunt je dan afvragen of je nergens meer om mag lachen, en dat is niet wat ik probeer te zeggen. Ik was gewoon, voor mezelf, aan het nadenken hoe ver je mag gaan.
Het slachten van de kip was overigens niet genoeg informatie; “Met kippen kun je vanalles doen!”, zei de leerkracht nog. Vervolgens vertelde ze over een goochelaar die kippen hypnotiseerden. Dan nam hij bijvoorbeeld hun lijf vast en trok dat naar beneden, maar door de hypnose bleef hun kop op dezelfde plek zodat de nek werd verlengd. Wederom heel cartoonesk als je je het probeert in te beelden, maar echt lachen heb ik amper twee seconden volgehouden. Misschien jammer dat ik dat niet meer kan, maar dat is een weloverwogen keuze die ik zelf heb gemaakt en nu kan ik zeggen dat ik er trots op ben.

Tofusalade

Als vegetarier of veganist heb je het niet altijd makkelijk, zeker in het begin is het heel wat zoeken naar wat je wel en niet zou moeten eten. Op brood is het vaak nog lastiger. Er zijn ook veel mensen die geen of slechts weinig brood eten en bij de lunch prima een slaatje kunnen eten, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen die mogelijkheid heeft. Ik, bijvoorbeeld. Als scholier is het vaak lastig en vervelend om eten mee te nemen, en in een refter waar je amper 20 minuten de tijd hebt om te eten (als je op tijd beneden geraakt tenminste) is het een onaangename ervaring om zoiets dat veel tijd nodig heeft om te kauwen als sla, mee te nemen. Dus dan ben je wel op brood aangewezen. En stiekem vind ik brood ook heel erg lekker, en kan me niet voorstellen dat ik het nooit meer zou eten.
Lekker met komkommer en kiemen (die heb ik nu even niet in huis)
Vegetariers eten vaak nog (pinda)kaas, maar als veganist had je tot voor kort in de supermarkt alleen nog maar de keus uit jam, jam en nog eens jam. Dat ben je natuurlijk gauw beu, en dan moet je een beetje experimenteren.
Er zijn vele dingen die je toch nog op je brood kunt doen, hummus is denk ik het bekendste. En ook al is het superlekker, soms wil een mens iets anders. Voor ik notenpasta's en dergelijke durfde te eten (ik had een keer in mijn leven pindakaas gegeten, dat was verschrikkelijk!) vond ik dit. Salades op basis van tofu en/of tempeh en/of seitan voor op je brood, zoals vleeseters kip curry en tonijnsalade hebben. De eerste variant ooit die ik had gegeten, was deze tofu-broccolisalade. Te koop voor 2.30 euro, 170g in de meeste natuurvoedingswinkels.


De ingredienten zijn redelijk goed: tofu (water, sojabonen, stremsel: nigari en calciumchloride) 41%, broccoli 35%, zonnebloemolie, ajuin, sojafiltraat (soja, water), zeezout, kruiden, graanazijn.
Voor de naam 'tofusalade met broccoli', zit er behoorlijk wat tofu en broccoli in, samen 76% en er zijn vele dingen waarin de ingredienten slechter zijn. Voor de rest is het redelijk zuiver: olie voor gezonde vetten, azijn, zeezout en kruiden voor de smaak. Het enige dat ik me afvraag, is wat sojafiltraat is... Daarover later meer.

De voedingswaarde per 100g: 158 kcal, 5g eiwit, 1g koolhydraten, 14g vet. Eigenlijk de perfecte samenstelling voor op brood, omdat brood al koolhydraten bevat, dus zou je het moeten combineren met iets eiwits- of vetrijks om een overkill te voorkomen. Ook een mager belegje in vergelijking met bijvoorbeeld zalmsalade dat soms wel 400 kcal/100g bevat, dus geschikt voor lijners.
Het was fijn om dit met jullie te delen!

Sojamelk

Eerder heb ik het over yofu gehad, waarbij ik vooral blij was dat er een product zoals Sojade bestond met weinig toevoegingen, maar dat betekent niet dat Provamel een slecht merk is! Hun producten zijn CO2-neutraal, wat wil zeggen dat ze de broeikasgassen die ze uitstoten bij de producten, compenseren door bijvoorbeeld projecten te steunen. Een pluspunt! Provamel is het biologische zusje van Alpro Soya, maar beide hebben enkel niet genetisch gemanipuleerde sojabonen gebruikt.
Vroeger kocht ik altijd de ongezoete sojamelk van Alpro, maar er zaten toch flink wat stoffen in die ik liever niet wilde eten. Toen ik voor de eerste keer een natuurvoedingswinkel binnenkwam, zag ik in een oogopslag dat de biologische sojamelk helemaal niet duurder was. Geen enkel argument om het niet aan te schaffen dus! En toen ik laatst weer in de natuurwinkel was, wist ik dat dit nog steeds het product zou zijn dat ik in de toekomst zou meenemen. Hoewel ik soms ook amandelmelk drink, bevalt het me niet dat er daarvoor tapiocazetmeel wordt gebruikt. Bovendien is amandelmelk ook veel duurder.
De ingredienten bestaan maar uit 2 dingen: water en gepelde sojabonen. Beter kan niet. De voedingswaarde valt goed mee: 35 kcal per 100g, vergelijkbaar met magere melk, maar dan met 2.1g vet (waarvan 0.4g verzadigd).  Sowieso drink ik nooit melk als melk, maar gebruik het in bereidingen dus de smaak is voor mij goed genoeg, lekker neutraal. Er wordt in vraag gesteld of soja nu zo gezond is, maar zoals bij alles geldt: met mate kan geen kwaad, zeker omdat er oestrogeenachtige stoffen in soja zitten en ik die best kan gebruiken ;)
Voor 1l betaal je 1.65 euro. Een koopje als je het mij vraagt. Ik eet vaker yofu, maar sojamelk is zeker een welkome afwisseling.

woensdag 9 januari 2013

Genieten?

Op oudejaarsavond brak mijn mama's bed en een vriend moest komen helpen om het te herstellen. Zoals ik al had geschreven, maakte ik als "feestmaal" milde dahl met bloemkool en een broccoli-boom. Mijn mama vroeg hem of hij bleef eten, en raad eens wat meneer zijn reactie was? 'Ik ben geen konijn.' ;) Grappig, dat lijkt wel het standaard antwoord van vele mannen bij de aanblik van een vleesloze maaltijd en ergens vind ik het ook jammer dat er nog steeds zo wordt gedacht over vegetarische gerechten. Des te meer omdat hij gisteren wel kwam eten (het was al half tien) en wat wordt er dan gegeten? Een groot stuk braadkip, aardappelen en champignonroomsaus. Ik was al blij dat ik champignons zag, maar nee hoor, ze dienden enkel voor de saus. Ach, ik vind het best wel grappig dat vele mensen blijkbaar niet kunnen genieten van eten als ze geen vlees voor hun neus hebben, maar ik weet dat ik wel kan genieten van vers groente en fruit!

dinsdag 8 januari 2013

Gezond eten goedkoop?

Het blijft helaas een feit: biologisch eten is veel duurder dan het gewone voedsel dat je in de supermarkt vindt, en ik kan me heel goed voorstellen dat niet iedereen de middelen heeft om volledig bio te gaan. Maar om te blijven relativeren: als je de prijs van 1 kg appels vergelijkt met de prijs van 1 kg koekjes... Lijkt me onnodig te zeggen dat appels veel goedkoper zijn ;) Al eet je wel meer appels dan koekjes (dat hoop ik althans). Dan nog. In principe zijn veel basisproducten, natuurlijke producten, goedkoper dan de zwaar bewerkte producten en dat is ook logisch want het bewerkingsproces kost arbeid en geld. Natuurlijk zijn er uitschieters: wilde paddenstoelen zijn heel erg duur bijvoorbeeld.
Ook vlees is een enorme hap uit het budget van het gemiddelde gezin. Wanneer je stopt of mindert met vlees eten, zul je al tientallen euro's kunnen besparen! Goedkope vleesvervangers zijn tofu, bonen, linzen en eventueel eieren (koop ze biologisch, het prijsverschil is het waard!). Zorg dat vlees terug wordt wat het ooit was: een zeldzame traktatie. Dit is goed voor jou, je portemonnee en onze planeet. Tegenwoordig zijn ook aardappelen, rijst en pasta biologisch betaalbaar.
Als je heel graag biologisch groente en fruit wilt eten, dit zijn de meest bespoten soorten in de niet-biologische landbouw.
1. appels
2. selder
3. aardbeien (snif)
4. perziken
5. spinazie
6. nectarines
7. druiven
8. paprika's
9. aardappelen (biologisch is echt betaalbaar)
10. blauwe bessen
11. sla
12. boerenkool

En dit zijn de minst bespoten. Hiervan kun je gerust de niet-biologische variant kopen als je het niet breed hebt.
1. uien
2. mais
3. ananas
4. avocado
5. asperges
6. sugar snaps
7. mango
8. aubergines
9. cantaloep
10. kiwi
11. kool
12. watermeloen
13. zoete aardappel
14. grapefruit/pompelmoes
15. paddenstoelen

Verder zijn basisproducten zoals havermout, granen, tomaten in blik, muesli, crackers e.a. prima als je ze koopt van de huismerken. Hieraan zijn vaak de minste stoffen toegevoegd en deze bevatten meer vezels, minder suikers en minder vet, simpelweg omdat dit ook duurder is.
Vooraf een boodschappenlijstje maken zal je helpen om geen impulsieve aankopen te doen, maar dit kan je wel erg beperken in je vrijheid. Doe het alleen als je weet dat je je er niet aan zult ergeren, want gezond eten moet tenslotte leuk blijven!
Op de markt en in Marokkaanse en Chinese winkels kun je vaak bepaalde dingen goedkoper vinden dan in de supermarkt. Overweeg om verschillende boodschappen op verschillende plaatsen te doen. Dit kost veel tijd, maar hierdoor leer je prijzen vergelijken en zullen die luttele centen op jaarbasis enorm lonen!
Ga altijd naar grote supermarkten en niet naar hun kleinere broertjes of zusjes zoals Carrefour Express, want daar liggen de prijzen altijd hoger.
Koop geen frisdrank of flessenwater. Drink gewoon water uit de kraan! Of investeer in een waterfilter van Brita. Loont zeker de moeite.
Koop geen voorverpakte dingen zoals gesneden groentes, kant-en-klaar maaltijden of zelfs verpakte producten die ook in bulk te koop zijn, want het levert je alleen maar plastic op en het verhoogt het prijskaartje. Een win-winsituatie dus!
En misschien beetje overbodig om te vermelden, maar koop met de seizoenen mee en vooral lokale producten, want het is logisch dat boontjes die uit Kenia komen duurder zijn dan een knolselder uit Belgische of Nederlandse bodem.
Zo, ik hoop dat deze tips een beetje nuttig waren en als je er nog andere weet: laat gerust een reactie achter! 

zondag 6 januari 2013

School en eten

En de examens zijn nog maar net achter de rug en de kerstvakantie zit er alweer op. Voor de meeste 3- tot 18-jarigen, inclusief ikzelf, betekent dat dat ze vanaf morgen terug naar school zulllen gaan en het grootste deel van hun dag daar zullen doorbrengen. Maar wat doe je dan met het eten? Sommigen vinden dit misschien een heel domme vraag, anderen snakken al eeuwen naar het antwoord hierop en nog anderen weten wel wat ze moeten doen, maar iets houdt hen tegen.
Ik ga niet DE oplossing kunnen geven, maar wil wel helpen om de gezondere eetgewoontes ook op school vol te kunnen houden. Als je kinderen hebt, is het misschien wel eens lastig om ze naar jou te doen luisteren. En als je een tiener bent, is het weleens vervelend als jij iets gezond wilt eten, maar je vrienden houden een snackpartij. Dan moet je altijd afwegen wat voor jou nu het belangrijkste is. Eerst de twee situaties eens benaderen.

Als ouder: probeer je kinderen de keuze te geven tussen gezonde en minder gezonde opties, zorg dat er altijd volop natuurlijk voedsel in huis is en dwing je kind niet! Natuurlijk kun je absoluut niet toestaan dat er iedere avond bijvoorbeeld frituurvoedsel in huis is, maar zoals eerder gezegd, zorg voor veel gezonde dingen en breng je kind bij dat het belangrijk is om gezond te eten. Dwingen kan wel werken, maar zou niet mogen. Het is belangrijk dat je kind zelf keuzes leert maken, je kunt ze niet voor eeuwig onder je vleugel houden.



Als tiener: besef goed dat de meesten je levensstijl raar zullen vinden, en dat sommigen je zullen uitlachen of medelijden met je zullen hebben. Laat je hier niet door uit het veld slaan! Het is jammer dat de gezonde voeding slechts de oren van enkelen hebben weten te bereiken, maar voel je niet verplicht het uit te leggen of jezelf te verdedigen. Aan geinteresseerden kun je natuurlijk het hoe en waarom vertellen en eventueel zelfs tips geven, maar voel je niet genoodzaakt te prediken. Wees jong, verstandig en geniet van je leven, ook met gezond eten is dat mogelijk! Als je in sociale situaties komt waarbij je eetgewoontes moeilijkheden scheppen, maak dan een keuze: wil je even 'gezellig' mee doen, of wil je toch je principes behouden? Het kan geen kwaad om een keertje los te gaan, dat is minder erg dan elke dag troep binnenwerken, maar hopelijk besef je dat bijvoorbeeld een stuk slagroomtaart of chips eten geen verplichting is om het leuk te hebben.

En nu praktisch.
Water ! 
Zorg er in ieder geval voor dat de dag goed wordt begonnen met een ontbijt. Als de schooldagen lang duren, voorzie dan genoeg tussendoortjes en een stevig lunchpakket. Geef als drank alleen water mee, of eventueel (soja)melk als je kinderen iets anders willen. Vermijd frisdrank en fruitsa, dit zijn slechts ongezonde suikers.

Denk bij lunch aan simpele dingen: gezonde boterhammen (En dan bedoel ik van gezond brood) met lekker beleg. Laat de keuze ervan aan hen over, maar zorg dat er zo weinig mogelijk bewerkte producten zoals vleeswaren, sandwichspread of choco in huis is. Probeer er ook voor te zorgen dat ze dit zo weinig mogelijk willen. In plaats daarvan kun je zelf beleg maken met peulvruchten, gebraden kip (voor niet-vegetariers), noten, gegrilde groenten of verzin zelf nog iets. Als je weinig inspiratie hebt, kun je ook hummus kopen of een kijkje nemen in de natuurwinkel. Er gaat ook niets boven fruit op je brood: plakjes appel, banaan of kiwi. Zorg er dan voor dat je het goed apart verpakt, zodat het brood niet klef wordt. Af en toe kaas kan geen kwaad, maar probeer kaas te zoeken waaraan niet al te veel is toegevoegd en met zo weinig mogelijk zout. Stop er rauwkost bij zoals cherrytomaatjes, komkommerstaafjes of kleine paprika's.
Als je geen brood wilt meegeven, kun je ook alternatieve broodachtige dingen in de brooddoos steken: zelfgemaakte wraps, gezonde muffins (er zijn genoeg recepten op internet te vinden), een salade met pasta of granen zoals couscous, quinoa of spelt, graanvlokken of muesli met een potje yoghurt (dat blijft goed tot de middag), crackers met of zonder beleg. Je zou ze zelfs een smoothie kunnen meegeven als ze dat lusten.

Tussendoortjes zorgen voor een energieboost in je dag, op voorwaarde dat je de goede kiest: een stuk fruit met wat nootjes bijvoorbeeld. Fruit zorgt voor vitamines, mineralen en vezels maar bevat ook best wel wat suiker. De gezonde vetten en eiwitten in noten verlagen de glycemische lading van het fruit waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Andere lekkere tussendoortjes. Groentes bevatten weinig koolhydraten dus behalve in je lunchbox kun je ze ook gewoon tussendoor eten. Selderstengels, bloemkoolroosjes, worteltjes of sojaboontjes, je kunt het zo gek nog niet bedenken. Rijstwafels of dergelijke besmeerd met wat  notenpasta. Een ei is ook een goed en compleet tussendoortje als je kinderen het niet erg vinden dierlijke dingen te eten. Laat je niet verleiden door zogenaamde schoolkoekjes met prentjes van tekenfilmfiguren, in deze dingen zitten zelden voedingsstoffen! Val ook niet voor mueslirepen want die bevatten in werkelijkheid veel te veel suikers en verzadigd vet voor een gezond tussendoortje. Wat ook altijd goed is voor tussendoorm, is een boterham. Zelf koekjes bakken zorgt overigens voor meer controle over ingredienten en is altijd aan te raden. Gebruik zo min mogelijk suiker en zoetstoffen, en probeer margarine door echte boter of olie te vervangen. Er is zoveel mogelijk op gebied van gezond bakken maar daar ben ik geen expert in.
Wat ook een geweldig tussendoortje is voor mensen die het lusten: olijven. Gezonde vetten, vullend en bomvol voedingsstoffen. Maar zelf moet ik er niets van weten.

Zo, het is heel veel informatie, maar ik hoop dat er her en der een tip is blijven hangen. Veel succes op school, alle slachtoffers van het onderwijssysteem ;)

zaterdag 5 januari 2013

Sultana's en aanverwante zaken

Tegenwoordig zijn er veel mensen die schijnen te denken dat koekjes als Sultana, Grany of Petit Dejeuner-achtige dingen gezond zijn, en kun je die mensen daar de schuld voor geven? De verpakkingen smijten met cijfers en gezondheidsclaims en de onschuldige slachtoffers weten gewoon niet beter. Lu schrijft op zijn website bijvoorbeeld over de Petit Dejeuner koekjes: "Een pakje LU Petit Déjeuner met een yoghurtje, stuk fruit en een koffie of een thee geeft je een evenwichtige start van de dag." 
Een stuk fruit en drinken zijn absoluut aanraders voor je ontbijt, kijk naar wat ik hier eerder over schreef. Maar evenwichtig? Dat moeten we met een korreltje zout nemen, vrees ik. Laten we de ingredientenlijst eens onder de loep nemen van de ontbijtkoeken met chocoladestukjes. Lu claimt het gebruik van 5 volkoren granen, maar in hoeverre is dit waar?

GRANENBISCUITS MET STUKJES CHOCOLADE, VERRIJKT MET MAGNESIUM, IJZER EN VITAMINES E, B3 EN B1.

INGREDIËNTEN


Ingrediënten: Granen 69,4% (tarwebloem 48,7% (volkorengranen 20,7% (havermout 8,1%, gerstevlokken 4,1%, volkorenroggemeel 3,9%, volkorentarwemeel 3,6%, volkorenspeltmeel 1%)), suiker, plantaardig vet (koolzaad, palmolie), chocoladechips 9% (suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine)), rijsmiddelen (ammoniumwaterstofcarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), vulstof (polydextrose), aroma, zout, mineralen (magnesiumcarbonaat, gereduceerd ijzer), magere melkpoeder, emulgatoren (sojalecithine, E472e ), vitamines (E, B3, B1). 
Bron
Granen zijn inderdaad het hoofdbestanddeel, bijna 70%. Maar van het volgende zou je bijna van je stoel vallen. 48.7% daarvan is gewoon tarwebloem. Geraffineerd, waar niks nuttigs inzit voor je lichaam. Slechts 20.7% van dit koekje bestaat uit volkorengranen! Dit soort dingen vind ik ronduit schandalig. Je wordt bedrogen onder je ogen! Om nog maar te zwijgen van wat er nog in zit: suiker, suiker, emulgator, vulstof (wat moeten we ons voorstellen bij polydextrose?), aroma (altijd vaag), zout, nog meer emulgatoren, magere melkpoeder. En toegevoegde vitaminen en mineralen. Ik denk dat mijn punt duidelijk is: dit is niet oke, laat staan gezond! Als traktatie kun je zelf beslissen of je dit eet of niet, maar het is bijna misdadig dat bedrijven mensen wijsmaken dat dit gezond is, en zelfs als vervanging van ontbijt kan dienen! En als je denkt dat dit het enige is, zul je je ogen nogal eens opentrekken als je meer ingredientenlijstjes gaat bekijken, om nog maar te zwijgen van de voedingswaarde. 4g vezels per 100g. Dat zegt meer dan genoeg.

Natuurlijk kijkt de gemiddelde mens niet elke verpakking na in zijn boodschappenkarretje, maar dat is juist wat ik wil bereiken met deze site: we moeten onze ogen openen, want helaas is de voedingsindustrie niet te vertrouwen. Als je dit soort dingen lekker vindt, prima. Maar gebruik 'gezond' niet als excuus en vervang er geen maaltijden mee! 
Altijd kritisch kijken. De kcal zijn zelfs niet het belangrijkste, de ingredienten, daar begint het mee.

vrijdag 4 januari 2013

Recept: rauw boekweit ontbijt

Na mijn blogpost over boekweit, besloot ik dat er toch iets meer te doen mee moest zijn dan 'gewoon' koken en als rijstvervanger of in een slaatje te gebruiken. En toen kwam ik per ongeluk terecht op Oh She Glows. En dit lijkt me toch ontzettend lekker! Sorry voor de afwezigheid van foto's, het telefoon/cameraprobleem moet nog steeds worden opgelost.
 Het is makkelijk te maken, vegan en rauw. Wat wil een mens nog meer?

Oeps, beetje overgelopen uit mijn meloenkom! Het zwat zijn de hiazaadjes en het eilandje in het midden zijn bevroren bosvruchtjes. Het ziet er niet uit bij mij (teveel sojamelk), maar het smaakt verrukkelijk en is supergezond.
Ingredienten (of hoeveelheden naar eigen honger, maar de verhouding van het vocht t.o.v. de boekweit is ongeveer 65% in het originele recept)
 
- 2 kopjes rauwe boekweit, minstens 1 uur geweekt in water
- 1.5 kopje ongezoete sojamelk/amandelmelk/havermelk etc. (als je een rauwe variant hebt is het helemaal 'raw')
- 10g rauwe chiazaad
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepels vanille-extract
eventueel: beetje zout, een zoetmiddel zoals agavesiroop, ahornsiroop etc.
Toppings naar eigen smaak: (gedroogd) fruit, rauwe cacao, notenpasta, amandelschaafsel, kokos, gemalen noten enzovoort. Laat je creativiteit de vrije loop!

Werkwijze
Gooi de geweekte boekweit in een keukenrobot of een blender, giet de sojamelk/amandelmelk/havermelk erbij, doe de chiazaadjes en het vanille-extract erbij en mix tot het een gladde massa is. Doe er nu de kaneel en het zoetmiddel bij. Giet het in een kom of - wat chiquer - grote, hoge wijnglazen of parfaitglaasjes. Versier met je gekozen toppings of eet zo op! Als je het niet per se rauw wilt of liever iets warms hebt (in de winter bijvoorbeeld), kun je het ook eerst opwarmen.
Lekker als ontbijt of tussendoortje. Smakelijk!

donderdag 3 januari 2013

Recept: speltchapati's / minitortilla's

Zien ze er niet schattig uit?

Of je ze nu chapati's (plat, Indiaas ongerezen brood) of tortilla's (Mexicaanse maispannenkoek) wilt noemen, dat maakt weinig uit. Feit is dat deze dingen verrukkelijk blijven, vooral wanneer je ze zelf bakt en met name wanneer ze nog warm zijn! Je kunt ze beleggen met bijvoorbeeld rauwkost en tzatziki maar je kunt ze ook kaal eten. Je kunt ze zelfs als diner eten, aangevuld met lekkere groentjes en/of peulvruchten.Eigenlijk zijn ze heel simpel te maken, dus ga nooooit nog naar de supermarkt om het voorverpakte spul te kopen. Niet alleen zijn ze 99% van de tijd van witte, geraffineerde bloem gemaakt, vaak zijn er ook allerlei onnodige stoffen aan toegevoegd, dingen die je liever niet in je lijf wilt hebben. Als je te lui bent ze iedere keer opnieuw te maken, kun je ook een hele stapel van 1kg meel in 1 keer bakken en de rest invriezen, zodat je er altijd een paar achter de hand hebt. Vergeet wel niet om nog een stapel te maken als je eerste bijna op is!

Wat heb je nodig voor deze variant met spelt?

Ingredienten
- 250g volkoren speltmeel
- 150g water

Werkwijze
Doe het meel in een ruime kom en voeg beetje bij beetje water toe, niet te veel want dan wordt het een kleverige boel. Kneed gedurende zo'n 5 minuten. Niet te lang, want de gluten in spelt kunnen daar niet zo goed tegen! Afhankelijk van hoe groot je ze wilt hebben, kun je je deegbol in 12, 6 of 4 stukken verdelen, of zelfs nog meer of minder.
Je kunt ze bakken in een pan zonder olie met anti-aanbaklaag of in de oven. Als je ze in de oven bakt, zullen ze waarschijnlijk iets harder worden en de uiteinden zullen omkrullen. Als je ze in de pan bakt, zullen er luchtbellen in komen. Je kunt deze kapot prikken met een vork of gewoon zo laten, ze veranderen niets aan de smaak, het wordt alleen een grappig zicht. Hoe lang ze moeten bakken hangt van de grootte af, maar zorg er in ieder geval voor dat ze goed gaar zijn want anders is het niet te vreten.

Smakelijk!

woensdag 2 januari 2013

Kaneel

Een van mijn favoriete smaakmakers naast tabasco, is kaneel. Ik eet het elke dag wel een keer of twee, want het is lekker bij bijna alle soorten fruit en in het bijzonder bij appel. Het heeft echter een hele tijd geduurd vooraleer ik het lustte, want tot ik 16 en 1/2 jaar oud was, lustte ik het totaal niet. Sterker nog, ik werd zelfs misselijk van het alleen maar al te ruiken. Nu ben ik er echter verzot op en zou het niet kunnen missen in de keuken, niet alleen vanwege de smaak. Het heeft namelijk een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel en je cholesterol.

Kaneel is afkomstig van een boom: het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar daar ga ik niet verder over uitweiden. Je vindt het in de supermarkt in de vorm van poeder of stokjes. Het poeder is lekker voor over je appels of havermoutpap, de stokjes zijn ideaal om mee te koken met een hartige soep of stoofpot.
Al eeuwenlang worden er gezondheidsvoordelen aan kaneel gekoppeld, en niet voor niets. Kaneel zou namelijk verwarmend, antisceptisch, krampwerend en tegen winderigheid werken, bijgevolg is het dus goed bij verkoudheid en koorts, als thee voor een goede bloedsomloop, bij vermoeidheid, diarree, indigestie, buikkrampen en gevoelige darmen.
Daarbij moet je denken aan volgende: een lepel honing met kaneel, lauwwarm water met honing en kaneel in variabele verhoudingen.

Kaneel dient vermeden te worden tijdens de zwangerschap, omdat dit een prikkelende werking zou kunnen hebben. Ook bevat kaneel onder andere coumarine, dat bij dieronderzoeken kankerverwekkend bleek te zijn. Of dit ook bij mensen zo is, moet nog onderzocht worden, maar het voedingscentrum raadt alvast aan niet te veel kaneel op 1 dag te eten. Nu ben ik over het algemeen absoluut geen fan van het voedingscentrum, maar zorg dus dat je niet elke dag bij wijze van spreken een potje kaneel leeg eet, en alles is oke. Ik raad ook biologische kaneel aan, aangezien die niet bespoten is geweest.

Heb jij nog leuke kaneel ideeen? Post ze!

dinsdag 1 januari 2013

Een nieuw jaar, een nieuw begin!

1 januari is voor velen het moment bij uitstek om allerlei goede voornemens te plannen, en hoewel ik het zelf eigenlijk maar niets vind, moet ik het misschien ook eens doen. Waarom zou je per se op 1 januari je leven omgooien in godsnaam?! Het is maar een datum, net zoals iedere maand, iedere week en zelfs iedere dag het getalletje verandert. Een jaar duurt natuurlijk wel iets langer. Ik geloof wel in verandering en verbetering, maar niet per se op 1 januari. Je kunt je iedere dag voornemen om je leven te beteren, en de slaagkans verhoogt heus niet als je het doet op 1 januari. Je kunt het doen op 1 maart, 5  april, 18 september enzovoort. Dus dat is mijn voornemen dit jaar: mezelf minstens 1 keer per maand "verbeteren". 
Ik denk dat dat evenveel, of zelfs meer kan opleveren dan de 'klassieke' goede voornemens.
Als jij goede voornemens hebt: probeer je leven ernaar in te richte en het niet enkel bij een voornemen te houden. Dit is makkelijk praten, dat besef ik heus wel omdat ik ook nog iedere dag worstel met mijn voornemens en dromen, maar probeer het. Niet omdat je "maar 1 keer leeft", maar omdat je weet dat je veel gelukkiger zult zijn als het lukt!

Al het goeds voor jullie dit jaar.