Translate

zaterdag 27 oktober 2012

Kiemen !

Superfood

Wat is precies een superfood?Ik zou het formuleren als een voedingsmiddel van zeer hoge kwaliteit dat enorm hoge concentraties gezonde stoffen bevat. Een hele mondvol. Eigenlijk zijn het niet meer dan de gezondste dingen die je kunt eten en die heel veel goeds doen voor hoofd en geest.
Vandaag bespreek ik er eentje van, namelijk kiemen.

Preikiemen

Waarom zijn kiemen zo goed voor je ? Er wordt gezegd dat je enkel levend voedsel kunt laten kiemen, dus wanneer je kiemen eet weet je al sowieso dat je geen afval binnen aan het werken bent - bij wijze van spreken.
Kiemen bevatten hogere concentraties vitamines en mineralen dan gangbare etenswaren en daarom alleen al zijn ze zo goed. Ook zijn ze zeer licht verteerbaar voor je lichaam. Ze peppen je slaatjes, sandwiches en warme maaltijden open met een lekkere bite. Ze hebben ook een bijzondere smaak. Deze preikiemen smaken ook echt een beetje naar prei, maar toch anders.
Van tarwekiemen wordt ook brood gemaakt, het zogenaamde essenenbrood. Wanneer je granen, noten en zaden kiemt, verdwijnt het schadelijke fytinezuur en kun je dus beter essentiele mineralen opnemen.



Hier in Belgie wordt er essenenbrood verkocht van Vajra en Terrasana, in de smaken: tarwe, spelt, rogge, tarwe-rozijnen, tarwe-gember, spelt-rozijnen enzovoort. Google eens ,en beslis of het iets voor jou is.

Genoeg redenen en mogelijkheden dus om meer vitaliteit in je eten toe te voegen ! Bovendien kun je ook zelf  kiemen kweken, met behulp van een glazen pot of speciale kiemsetjes. De zaadjes worden in veel natuurwinkels verkocht, maar je kunt ook gewoon levend voedsel kopen en dat kiemen. Succes gegarandeerd.

Recept: witte kool

En jullie mogen weer eens een kijkje komen nemen in mijn pan ;)

Ditmaal een lekker - maar pikant ! - receptje voor wittekool.

















Benodigdheden:
- witte kool
- een paar chilipepertjes
- 1 mooie, stevige tomaat
- sojasaus
- azijn (liefst Chinese)
- olijfolie of kokosolie
- lente-ui
- 1 grote aardappel of 2 kleine
- eventueel nog een ajuin

Werkwijze:
Snij de lente-ui in reepjes, hak de chilipepertjes fijn. Als jeen ajui gebruikt, snij deze ook in reepjes.
Snij de kool in plakjes. Snij de tomaat in vierkante blokjes.
Verhit olijfolie in een wok, fruit de ui glazig en laat de chilipepertjes even bakken. Voeg na een minuut of 2 de tomatenblokjes eraan toe. Wanneer het begint te suderen, doe je de kool erbij. Wok tot het gaar is, dat duurt wel een tijdje want witte kool is een erg taaie groente.
Serveer met wat je wilt, ik had er koolvis bij.

Smakelijk !


zondag 21 oktober 2012

Raw cacao nibs





Eindelijk, na weken wachten heb ik mijn hand kunnen leggen op een pak rauwe cacao nibs ! Toen ik in het Natuurhuis in de Otto Veniusstraat (http://hetnatuurhuis.be/) stond, twijfelde ik tussen de cacao bonen en de nibs, maar aangezien de nibs me praktischer leken, heb ik toch voor deze gekozen.
Qua voedingswaarde hebben beide voor- en nadelen. In de cacaobonen zitten er meer kcal en meer koolhydraten, maar weinig verzadigd vet. In de cacao nibs zit er veel (verzadigd) vet maar meer vezels en iets minder kcal. De verzadigde vetten in cacao zijn niet schadelijk voor je cholesterol, dus heb ik uiteindelijk de nibs meegenomen voor 9,99. Niet goedkoop, maar je betaalt iets voor die goedheid.

Cacao, en dan vooral rauwe -dus onverhitte- cacao is een van de meest krachtige voedingsmiddelen in de natuur. Zoveel goede stoffen in zo'n kleine boon !
Enkele voordelen
- het verbetert je cholesterol en verlaagt je bloeddruk
- rijk aan vezels
- rijk aan antioxidanten (al is het wetenschappelijk nog altijd niet zeker of die gezond zijn of niet)
- rijk aan flavonoiden (Die wel gezond zijn)
- bestrijdt caries
- cacao bevat stoffen die je humeur verbeteren

De bonen kun je pellen en zo als snack opknabbelen, of tussen je studentenhaver strooien. Rauw cacaopoeder kun je met (soja)melk vermengen, de nibs zijn goed voor over je boterham met lekkere notenpasta of boter. Je zou het voor een keer ook kunnen grillen, maar dan doe je natuurlijk al die goede eigenschappen teniet. Het is ook heerlijk in de muesli !

Het heeft in het begin wel een licht bittere smaak, dus als je enkel melkchocolade of pure chocolade van Cote d'Or eet, zou ik je aanraden om op te bouwen naar 70% cacao chocolade, vervolgens 85% en je dan pas aan rauwe cacao te wagen ;) Of er is ook nog een variant gezoet met agavesiroop, maar ik probeer zoveel mogelijk suiker te vermijden, en waarom sweet nibs kopen als je ook gewone nibs kunt halen ?


vrijdag 19 oktober 2012

Groene smoothies

Groene smoothies, wie kent ze nu niet ? Ze zijn in de wereld van gezondheidsfreak allang ingeburgerd, en maar goed ook. Voor de mensen die hier nog noooit van hebben gehoord: een groene smoothie is in principe niets anders dan een smoothie, maar dan met (blad)groenten erin, wat vaak voor de groene kleur zorgt. Er zijn ook mensen die alleen maar groenten in hun smoothie draaien, maar dat is alleen voor gevorderden.
Als beginner kies je best voor neutrale smaken zoals spinazie of kropsla, en zoetere fruitsoorten zoals banaan, mango, ananas enz. De meest gangbare smoothie is: spinazie-banaan-kiwi-peer.

(Bron: jessevandervelde.com)


Deze vloeibare vitaminebommen hebben een hoop voordelen:

- je krijgt in een klap een hoop groente binnen, zodat je niet op rauwkost hoeft te knabbelen als je dat niet graag doet, je proeft er zelfs niets van want je kunt er zoveel fruit in steken dat die smaak overheerst
- het is een ware energieboost voor in de ochtend
- het is snel en makkelijk te maken, het enige wat je nodig hebt is groente, fruit, water en een blender of staafmixer
- je kunt het zo vullend maken als je zelf wilt met allerlei noten, zaden, kokosolie, havermout enz. Gedaan met honger lijden
- het is ook gewoon ontzettend lekker
- alle vitaminen blijven behouden doordat je de hele vruchten gebruikt - wel snel opdrinken natuurlijk ;)
- het helpt naar het schijnt tegen allerlei kwaaltjes: moeheid, hoge bloeddruk, minder stress, een mooiere huid
- er zitten ook veel vezels in

Kortom, probeer het eens en ondervind zelf de kracht die je ervan krijgt.

Dit zijn mijn favoriete recepten (ik ben niet zo goed in foto's trekken, zoals jullie waarschijnlijk al hebben gemerkt, of het ligt gewoon aan mijn camera [a])


Benodigdheden: sap van 1 pompelmoes (grapefruit)
ongeveer 150g mangoblokjes uit de diepvries, of een verse
50g waterkers (optioneel)
het loof van 1 bosje radijzen
basilicum
Even blenderen, en klaar !

Ander receptje:
150g waterkers
1 banaan
1 peer
kaneel
eventueel wat gember voor een verwarmende toets

Houd jij van groene smoothies ? 


dinsdag 16 oktober 2012

Recept: aubergine

Aubergines met tomaat

Deze keer kom ik jullie verblijden met een lekker receptje, al geef ik toe dat het er op foto niet zo geweldig uitziet. Ik ben nu eenmaal geen goede fotograaf ;)


De ingredienten (die je overigens naar eigen smaak kunt wijzigen) voor 1 persoon
- 1 tomaat
- 1 middelgrote aubergine
- 2 uien
- knoflook
- 4 chilipepertjes (weg te laten als je geen pikant kunt verdragen)
- koriander, peterselie, basilicum en andere kruiden naar smaak
- olijfolie

Werkwijze: 
Verhit de olijfolie of een andere vetstof in een wok en bak de uitjes glazig. Voeg na 1 minuut de chilipepers toe. Wanneer de ui bijna compleet doorzichtig is (pas op dat het niet aanbrandt !), voeg je er de knoflook en tomaten aan toe. Laat even sudderen, doe er dan de aubergine bij. Laat weer sudderen. 1 minuut voor het opdienen, voeg je er de kruiden aan toe. Zorg wel dat je het lang genoeg op het vuur laat staan, want anders krijg je niet zo lekkere, halfrauwe aubergines.

Ik heb het gegeten met groene linzen en volkoren couscous, maar het is een prima bijgerechtje voor zowat alles.
Smakelijk ! Een maaltijd met niets dan goeds. 

maandag 15 oktober 2012

De papaja

Papaja's    

Vandaag heb ik me eens getrakteerd op een lekkernij, namelijk de papaja. Deze exoot bevat heel wat goeds voor ons. Goed rijp is de papaja bijzonder zoet en sappig. Een halve voorziet reeds in de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor volwassenen, en het oranje vruchtvlees is rijk aan betacaroteen dat een belangrijke rol speelt in de strijd tegen vrije radicalen (over anti-oxidanten en vrije radicalen zijn er nog vele discussies, maar voorlopig kunnen we alleen maar met zekerheid zeggen dat al het gekleurd groente en fruit bijzonder gezond is). 


Papaine

Papajasap bevat papaine, een enzym dat lijkt op pepsine (een stof die door het lichaam wordt geproduceerd) en dat eiwitten afbreekt. Nu zeg je misschien, ho maar, eiwitten afbreken ?? Ja, eiwitten afbreken. Volgens 'De voedselzandloper' zorgen eiwitten voor groei en groei voor vroegtijdige veroudering. Papaine helpt ook bij een slechte spijsvertering beweren sommigen. Het wordt geextracteerd en gedroogd tot poeder en in die vorm verkocht. 
Kortom, niets dan goeds !


Gebruik

Omdat het wel een nogal dure vrucht is en het transport (papaja groeit voornamelijk in Midden-Amerika, Azie en Midden- en Zuid-Afrika) niet erg milieuvriendelijk is, zou ik de consumptie ervan beperken tot enkele keren per jaar. 
Voor gebruik even wassen - je kunt het ook schillen, maar dat is mij te veel werk -, doormidden snijden en uitlepelen. Smakelijk !  :-)



vrijdag 12 oktober 2012

Mochi

Mochi. Een traditioneel Japans product op basis van rijst. Het is zoet en kleverig en wordt gebruikt voor allerlei dingen. In Japan eten mensen het vaak tijdens Nieuwjaar.  Zelf heb ik het een paar keer vastgehad in de natuurwinkel, maar ik wist niet goed wat ermee te doen. Op de verpakking stond immers: geschikt voor wafels. En een wafelijzer, dat heb ik toch niet.
Tot twee dagen geleden. Voor de prachtige prijs van 19.99 euro kon ik een tosti/wafel ijzer & grill in een op de kop tikken in de Aldi. En nu ben ik van plan om eens die mochi te kopen. 


Lekker en gezond, ziet er niet slecht uit toch ? Als ik het heb, plaats ik nog een ervaring :)

Heb jij al eens mochi gegeten ?